onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her Gün Daha da Kötüye Giden Gezegenimizi Kurtarmak İçin Deneyebileceğiniz Bir Yöntem: Sıfır Atık Yaşam Felsefesi

Her Gün Daha da Kötüye Giden Gezegenimizi Kurtarmak İçin Deneyebileceğiniz Bir Yöntem: Sıfır Atık Yaşam Felsefesi

Beray Polat
22.08.2020 - 11:09

Geri dönüşüm en son çare olmalı!

Kaynak: https://medium.com/wake-up-call/how-t...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünya, her yıl 2.3 milyar ton atık üretiyor.

Bu atıkların çoğu, karaların ve okyanusların kirlenmesine neden oluyor. Ve şunu da unutmayalım ki, Amerika tek başına Dünya’nın ürettiği ortalama atığın toplam 3 katını üretiyor.

İşte tüm bu atıkların nasıl hayatımızdan yok olacağına dair uzmanların görüşleri...

Onları sıfır atık felsefesine çeken şeyin ne olduğu ve tek kullanımlık plastiğin hayatımıza girmesiyle beraber atık üretiminin nasıl azaltılabileceği konusunda bazı tüyolar verdiler. Hadi hep beraber bir göz atalım...

1. "A Zero Waste Life" (Sıfır Atık Yaşam) kitabının yazarı, Anita Vandyke

Sizi sıfır atık yaşam tarzına çeken ne oldu?

Sıfır atık yaşam tarzı, ben 26 yaşındayken ilgimi çekmeye başladı.30 yaş sendromu yaşadığım dönemlerde de iyice araştırmaya başladım. Kurumsal hayatın içindeydim ve başarılı bir mühendistim. Maddi açıdan durumum iyi olmasına rağmen gerçekten mutlu değildim. Kişisel gelişimime ve değerlerime odaklanmam gerektiğini fark ettim. Sonunda daha minimalize ve sıfır atık yaşama adım attım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dedikleri gibi gerçekten de cehalet mutlulukmuş.

Kendimi bu konuda geliştirdiğim için artık gezegenimizin içinde

bulunduğu bu durumu görmezden gelemiyordum. Ama tabii ki bir yandan da bu bilince sahip olmak içten içe beni güçlendiriyordu.

"A Zero Waste Life" (Sıfır Atık Yaşam) kitabınızın ana fikri nedir?

Sıfır atık yaşam, atık üretiminizin azalmasıyla beraber vakit kayıplarınızı da azaltmaya yönelik bir felsefedir . Plastik bildiğiniz üzere doğanın yenilenemeyen bir kaynağıdır ve tabi ki hayatınızdan giden her saniye e de kıymetlidir ve size aittir. Her ikisini de boşa harcamayın..

Geri dönüşüm bu noktada başvuracağımız en son seçenek olmalı.

 En mantıklısı, atık üretiminin önüne geçmek ve plastik ambalajlardan tamamen uzak durmaktır. Plastiğin geri dönüştürülebilir olması aslında tamamen bir yanılgıdır. Plastik geri dönüştürülmez, aşağı dönüştürülür. Aşağı dönüşüm, plastiğin daha basit formlarına dönüştürülmesi demektir. Daha basit forma getirilen plastik, sonrasında bir kez daha aşağı dönüşüme giremez ve doğada yok olmadan atık olarak kalır. Ama cam, kağıt ve alüminyum gibi diğer maddeler kalitelerinde herhangi bir bozulma olmadan sonsuza kadar geri dönüştürülebilir.

Daha sürdürülebilir bir yaşamı reddeden birçok insan var. Onlara herhangi bir mesajınız var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Elbette. Onlara kolayca uygulayabilecekleri 3 önerim var. 

1. Kağıt peçete gibi tek kullanımlık malzemelerinizi bez peçete gibi yeniden kullanılabilir malzemelerle değiştirin.

2. İkinci el ürünleri tercih edin.

3. Dışarı çıkın! Tabiat Ana'nın ne kadar harika olduğunu gördüğünüzde gezegenimize zarar vermeden yaşamanın ne kadar önemli olduğunun farkına varacaksınız.

2. Sıfır Atık YouTuber’ı Jhánneu

Herhangi birinin hiç bir şekilde atık veya çöp üretmemesi sizce mümkün müdür? Atık üretiminin azaltma uygulamasının en zor olacağı alan hangisidir?

Aslında ben ‘’sıfır atık’’ söyleminden pek hoşlanmıyorum çünkü sıfır atık bir yaşam içinde olabilmenizin tek yolunun, etrafta hiç bir şeyin olmadığı bir çiftlikte yaşayarak kendi yiyeceklerinizi üreterek olabileceğine inanıyorum. Manavdan toplu olarak satın alsanız bile muhtemelen paketlenmiş olacaklardır. 

Kozmetik sektöründe sizce nasıl daha az israf edilir?

Tabii ki çok yönlü kullanılabilen ürünler bularak... Mesela benim bambu kabı olan, far ve aydınlatıcı olarak da kullanılabilen bir allığım var.

Ya da kendinizden pay biçin... Far paleti aldığınızda far paletindeki tüm renkleri kullanıyor musunuz? Yarısından fazlasının kullanıldığını sanmıyorum. Mesela far paleti yerine tekli far almanız daha avantajlı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İçeriklerinizde, sıfır atık felsefesini daha kapsamlı hale getirmekten sık sık bahsediyorsunuz. Sıfır atık yaşamın sürdürülebilirliği kapsamında başka neler görmeyi umuyorsunuz?

YouTube kanalımı ilk açtığım zamanlarda, sıfır atık içeren videolar üreten siyahi birini zar zor bulabilmiştim. Bu alandaki herkes beyaz olursa, siyahi insanların bu durumla ilgili olmasını nasıl bekleriz ki?

Birçok YouTuber bu insanların marketlere erişiminin olmadığını göz önünde bulundurmadan, toplu alışverişleri içeriklerinde işleyeceklerdir.

Ben, toplu alışveriş yapabilme ayrıcalığına sahip olduğum bir yerdeyim ama burada herkesin öyle bir şansı maalesef yok. Eğer bu tarz bir içerik üretiyorsam '’Acaba bu içeriğim herkese hitap ediyor mu?’’ diye düşünürüm. Herkesin 30$ fiyatındaki bir metal çöp kutusuna verebileceği parası var mı veya bu tür marketlere erişimleri var mı diye düşünmek lazım.

Plastik tüketimi konusunda gerekli önemi vermeyen kişilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Amerikalılar olarak ürettiğimiz atıklarla ilgili çok bilgimiz yok açıkçası çünkü atıklarımızın nereye gittiğini gözümüzle görmüyoruz. Atıkların hayatımızı ne denli etkilediğine dair bilinci daha fazla arttırmalıyız. Mesela balık yemeyi seven biriyseniz muhtemelen plastik yiyorsunuzdur çünkü mikro plastikler okyanusun dibine çöker. Hiç birimiz kimyasal yemek istemeyiz değil mi?

Covid-19 ile birlikte çok fazla tek kullanımlık temizlik malzemesi kullanıyoruz. Hem virüsten korunmaya çalışan hem de israf etmekten kaçınan kişiler için bir öneriniz var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ben alkol, su ve uçucu yağlarla kendi dezenfektanımı yapıyorum. Kağıt havlu yerine tekrar tekrar kullanabileceğim bezleri tercih ediyorum.

Bu bezleri eski tshirtlerinizi keserek yapabilirsiniz böylece onları yıkayabilir veya ispirto ile sterilize edebilirsiniz. Ne zaman biri gelse, 'Kağıt havlunuz var mı?’’ diye soruyor ben de her seferinde olmadığını söylüyorum.

3. National Geographic’in plastiksiz yaşam sözcüsü ve "101 Ways To Go Zero Waste" (Sıfır Atık İçin 101 Yol) kitabının yazarı Kathryn Kellogg

Sürdürülebilirliği hayatınıza nasıl uyguladığınızdan biraz bahseder misiniz? Instagram'ınızda bunun bir doktor ziyaretiyle başladığını okumuştum.

Çoğu insan, gezegenimizi kirletmemek için atık üretimini azaltmaya başladı. Tabii ki ben de başladım. Aslında bir bakıma kendim için de bunu yaptım çünkü ciddi bir hormon dengesizliği yaşıyordum. Plastik, hormon sistemine zararlı olabileceği için plastiğin kullanımından kaçınarak daha doğal bir hayat tarzına yöneldim. 

Instagram'ınızda 'Sıfır atık, daha fazla geri dönüşüm anlamına gelmez. Hatta daha az geri dönüşüm demektir!' yazan bir içeriğe denk geldim. Sıfır atık yaşam tarzına bakış açınızı biraz anlatır mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İnstagram'ımda paylaşım yapmaya California'ya taşındığımda başladım. İçerik üretirken insanların paralarının ve zamanlarının ceplerinde kalacağı, sağlıklı olmaları ve gezegenimizi iyi yönde etkilemelerini sağlayabilecek değişiklikleri ele aldım.

Sıfır atık yaşamın gerçek anlamı, çöp yığıntısına bir fazlasını daha koymamaya çalışmaktır.

Aslında benim en sevdiğim tanım, 'elindekileri de çöpe atma', çünkü çöpe attıklarının ötesinde elinde olanların kıymetini bilmek de önemli. Sıfır atık, daha fazla geri dönüşüm değil, daha az geri dönüşümdür. Çoğumuzun bildiği gibi en yaygın olarak kullanılan ifade 'azalt, yeniden kullan, geri dönüştür'dür. Ama çoğumuz azaltma ve yeniden kullanmaya yönelmek yerine geri dönüşümü tercih ediyoruz.

"Sıfır Atık için 101 Yolu"nun yazarı olarak kitapla ilgili birkaç püf nokta paylaşır mısınız?

Kitabımda özellikle salgınla beraber, geri dönüşümün doğru yapıldığından emin olmanız gerektiğinden sık sık bahsettim.Tam olarak doğru atıkları çöpe atıp atmadığınızdan  emin olmak için atık nakliyecinizin web sitesine bir göz atın derim. Ayrıca, geri dönüştürülebilir maddelerin temiz ve kuru olduğundan da emin olmalısınız..

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yada kendinize 30 gün süren bir alışveriş yasağı uygulamaya çalışın.

Bu, daha az tüketmenize ve gerçekte neye ihtiyacınız olup olmadığını analiz etmenize yardımcı olacaktır. Gerçekten almak istediğim bir şey olduğunda, durumu analiz etmemi sağlıyor. Kendime 30 gün veriyorum ve 30 gün geçtikten sonra hala almak istiyorsam, işte o zaman kendimi kaybediyorum :)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
17
5
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

sıfır atık çok güzel ama bu ülkede çok zor. kültürümüz buna müsait değil, çevre mühendisi olarak çalıştığım işletme defalarca defalarca uyarıyorum ama nafile... Devamını Gör

İsmail Kaya

Bence burada en büyük iş marketlere düşüyor biz üç arkadaş mesela sahilde kola içeceğiz pet bardak alıyoruz ama tekli satış yok daha fazla koyuyorlar üç beş ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bu çevreciler tüm dünya ve insanlık adına geçmișe dönük kirlilik ve hatta sömürge çağı birikimlerine kadar kirlilik ve tahribat sorumlusu endüstriyel süper d... Devamını Gör