Haydarpaşa, Aslına Uygun Restore Edilecek!
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün tarihi Haydarpaşa Garı'nın restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusu, Kadıköy Belediyesi tarafından onaylandı. Garın restorasyon çalışmaları, aslına uygun bir şekilde önümüzdeki günlerde başlayacak...
Tarihi Haydarpaşa Garı'na garın çatısında cafeterya, asansör, çatı eklemesi iptal edilmişti.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre Kadıköy Belediyesi, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan yeni restorasyon projesinde tarihi garın aslına uygun restore edileceğini belirterek projeye onayladı. Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu 'Ama asıl olan Garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi' dedi.
Kadıköy Belediyesi, tarihi garın aslına uygun restore edilmediği gerekçesiyle yapı ruhsatını vermemişti
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü geçen yıl eylül ayında, 2010’da atlattığı yangında çatısı tamamen kül olan ve yeniden düzenlenen tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısına otele dönüşmesinin de önünü açacak şekilde ekleme yapılarak kafeterya ile asansör yapılmasını öngören bir proje hazırlamıştı. Söz konusu projenin hayata geçebilmesi için Kadıköy Belediyesi’nin projeye yapı ruhsatı vermesi gerekiyordu. Belediye tarihi garın aslına uygun restore edilmediğini belirterek ruhsatı vermedi. Meslek odaları ve halk projeye tepki göstererek onlarca eylem düzenledi.
Orjinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlandı, Kadıköy Belediyesi onayladı
Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi gar için yeni bir restorasyon projesi hazırlayarak ilçe belediyesi ruhsat başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu yeni hazırlanan projesinin Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirterek tarihi binanın aslına uygun restore edileceği için ruhsat verdiklerini söyledi.
'Yangın sonrası kaderine terk edilmişti, orjinal haline uygun restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici'
'Haydarpaşa Garı tarihi bir mirastır. Yangından sonra gar binası adeta kendi kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryolları'nın binanın orjinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl olan Garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor. Gar çevresi de sermayeye peşkeş çekilmemeli. Garın çevresi halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul'un ihtiyaç duyduğu toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır.'
'Gar çevresi için mücadele sürecek'
İBB'nin CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da 'ilk hazırlanan proje tarihi garın yapısını bozacak bir denemeydi direniş neticesinde yapılamadı. Şimdi gar ve yakın çevresi için yapılması planlanan AVM ve ticaret planlarına karşı mücadele devam edecek ve kazanacağız' dedi.
Ne olmuştu?
Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010'da yangın çıktı ve tarihi yapının çatısı tamamen yandı. Kamuoyunda otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme geldi. Yüksek Hızlı Tren Projesi neden gösterilerek 1 Şubat 2012'den itibaren önce ülke çapındakı tren seferleri arkasından 18 Haziran 2013'te de banliyo tren seferleri durduruldu.
Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 tarihli Haydarpaşa garını otele dönüştüren, çevresindeki 1 milyon metrekarelik bölgeyi ise ticaret ve turizm alanı olarak gösteren plana karşı iptal davası açmıştı. Hukuki süreç devam ediyor.
Cumhuriyet