onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Haydar Özkömürcü Yazio: Fiber Lüks Değildir!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Haydar Özkömürcü Yazio: Fiber Lüks Değildir!

Haydar Özkömürcü
26.10.2020 - 12:58 Son Güncelleme: 21.11.2020 - 18:07

Türkiye’deki internet hızı dünyadaki 175 ülke arasında 101. sırada. Bu kadar geride olmamızın nedeni ise çok basit düzenlemeleri gerçekleştirmemiş olmamız. Bundan da kötüsü internet hızının gerekli görülmüyor olması.  

Türkiye’deki internet hızı ne kadar kötü?  

Bizden daha hızlı internete sahip bazı ülkeleri sıralayacağım; Bangladeş, Ermenistan, Mısır, Madagaskar, Umman, Moğolistan, Ukrayna, Suudi Arabistan... Peki kimlerden daha hızlı internete sahibiz? Irak (bizi geçmek üzere), Laos, İran, Kongo, Somali, Zambia, Libya, Afganistan... Listeden seçtiğim ülkeleri özellikle tıpkı bizimki gibi nüfusu çok, toprağı büyük ülkelerden seçtim ki bunlar birer bahane olmasın. Bence de Lüksemburg gibi ilçe düzeyindeki bir devletle karşılaştırma yapmak yanlış. Fakat bu kadarı da çok fazla!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İnternet hızı neden önemli?

İnternet hızı neden önemli?

İnternet hızını dijital çağa yabancı olan birine söylediğinizde; “Ne var kardeşim, YouTube’dan 4K video izleyeceksiniz diye milyonlarca dolar mı harcayalım.” diyorlar. Keşke haklı olsalar da böyle bir derdimiz olmasa. Ancak mesele bu değil. İnternetin yavaş olması doğrudan ekonomimize etki ediyor. Milyar dolarlık bilişim şirketlerinin Türkiye’ye gelmesine mâni oluyor, Türkiye’den dünyaya açılmaya çalışan bilişim şirketlerinin Türkiye’den ayrılmasına sebep oluyor. Düşünsenize, Netflix Türkiye’de kurulmuş olsaydı tüm dünyaya yayın yapabilir miydi? Çok şükür Adil Kullanım Kotası denen saçmalık kalktı da en azından video izleyebiliyoruz. Fakat hala çok ilkel seviyedeyiz.

Peki sorun nerede? İnternet neden yavaş?  

Sorun tek bir sebepten kaynaklanmıyor maalesef. Sorun sistemde. Sistemin denetleyicilerinin, kurucularının bilinçsizliğinde. İnternete fiber ağlarla bağlanıyoruz. Bu fiber altyapı ise belediyeler ya da operatörlerin ve çoğunlukla tekel olan operatörün kurduğu altyapı ile sağlanıyor. Yeni altyapı kurulumu için sokak sokak ihaleler açılıyor. Bir operatör kazandığı zaman diğeri o sokağa çoğu zaman giremiyor. Belediyenin altyapısını kullanmak istediğinizde ise çok fahiş fiyatlarla operatörlerden kira alınıyor. Burada suçlu olarak tek bir belediyeyi ya da tek bir operatörü göstermemiz hata olur. Hepsi bir şekilde bu bozuk düzene hizmet ediyor. Belediyeler aldıkları yüksek kiralardan vazgeçmek istemiyor, herhangi bir bakım ya da maliyet gerektirmeyen fiber kablolarla aslında havadan para kazanıyorlar. Operatörler ise ölümü görmüş bizleri sıtmaya razı eder şekilde var olan sistemden para kazanıyor. Tekel operatörün tekelliğini de kıramıyor.

Dünya ortalamasının çok gerisindeyiz.

Dünya ortalamasının çok gerisindeyiz.

Kablolu internet hızında dünya ortalaması 85Mbps iken Türkiyede sadece 27 Mbps. Birinci olan Singapur’da ise 226Mbps. Neredeyse on katlık fark var! Tek sorun download hızı da değil. Upload hızında durum daha da beter. Dünyanın bir çok yerinde download ve upload hızları neredeyse aynı iken Türkiye ortalaması upload hızında sadece 7Mbps. Yani internete doğru düzgün veri yüklemek imkansız durumda.  

Acilen düzenleme yapılmalı 

Türkiye’nin bilişim alanında koyduğu hedeflere uygun olarak internet altyapısının kurulumuna yönelik koyulan engeller bir an önce kalkmalı! Bir milyon yazılımcı gibi benim de desteklediğim hedefler varken internet hızının bu kadar yavaş olması kabul edilemez. Yasal regülasyonlar şöyle değişmeli, böyle değişmeli diye bir görüş bildirmek haddime değil fakat bir şey kesin. Ciddi ve acil bir sorun var ve bir an önce bu sorun düzeltilmeli. Aksi durumda bilişime yönelik yapılan yatırımlar çöpe gidiyor, ülkeden dijital dünyada ayağa kalkabilecek girişimler çıkamaz hale geliyor.  

Kaynak: Sıralama istatistikleri global bir ölçüm şirketi olan Speedtest’ten alınmıştır.  

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
6
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Saffet Filiz

Bu sorun talebe bağlı bence, şu an en kötü fiber İnternet hızı 8 mbps fiyatı 90 tl, ben 10 katı hız da İnternet'e 90 tl veriyorum, çoğu insan İnternet hızlı... Devamını Gör

robert s. hicks

Online eğitimin falan yaygın olduğu bu devirde kesinlikle uygulanması gereken bir düzenleme ..

Pasif Kullanıcı

seker benim 50 megabit internetim var 80lira moruq ayda 80 papel veremiyor musunuz?

Mehmet Emin Yücel

ülkemin gariban insanını öyle bir alıştırdılar ki 50 mbps ye ilah gözüyle bakıyorlar 🙄