Görüş Bildir
Haberler
Haydar Özkömürcü Yazio: En Sık Kullanılan 9 İnternet Dolandırıcılığı Yöntemi

etiket Haydar Özkömürcü Yazio: En Sık Kullanılan 9 İnternet Dolandırıcılığı Yöntemi

Haydar Özkömürcü
13.10.2020 - 15:12 Son Güncelleme: 23.10.2020 - 18:25

Bazen suç internet ortamında gerçekleşince suç değilmiş gibi düşünülebiliyor. Ancak internet dünyasında dolandırıcılık her geçen gün popülerleşmekte ve mağdur sayısı dünya genelinde artmakta. Çoğu zaman kolluk kuvvetleri etkin çalışmalar gerçekleştirse de, mağdur olanlar kaybettikleriyle kalmakta. En sık yapılan internet dolandırıcılığı yöntemlerini derledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek

Bu yöntemi oldum olası takdir etmişimdir. İlk kim düşünmüşse, cidden çok iyi bir içgörü yakalamış. Bu dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar ilk olarak Google Haritalar’a kayıtlı olan şirketlerin listesini çıkarıyorlar. Google Haritalar’a kayıtlı olan telefon numaralarını, şirket her ne olursa olsun tek tek arıyorlar. Tabi artık otomatik yazılımlar arıyor, haritadan bilgileriniz silinmesin istiyorsanız falanca tuşa basın deniyor. Zokayı yutanları ise hemen çağrı merkezinden bir hanım abla arıyor.

Bu yöntemle karşılaşırsanız, tartışmayın. Şirketi kapattık deyin, bir daha aramazlar. Maalesef savcılığa vermek ya da numaraları engellemek işe yaramıyor. Şahsen ben son bir ayda 38 farklı numara engelledim, şirketi kapadım dedikten sonra aramalar bıçak gibi kesildi. Net bir cümle ile açıklayayım; Google Harita Kaydı tamamen ücretsizdir. Herhangi bir şirket sizin bilgilerinizi silemez. Arayan şirketler Google Partner ajansıyız, Google Adwords ajansıyız gibi cümleler kurabilirler, lütfen kanmayın.

2- Fas ve Bulgaristan Şantajı

Bu yöntem Bulgaristan Şantajı ya da Fas Şantajı olarak geçiyor. Bu yöntem ilgili ülkelerde gerçekten ayrı bir gelir modeline dönüşmüş, ihracat gibi bakıyorlar duruma. Devletleri de bu sebeple çok engellemiyor. Şantajcı (genelde kadın) kişinin Instagram, Facebook, LinkedIn’deki arkadaş listesini kopyalar, kişi ile Skype ya da benzeri bir görüntülü görüşme uygulaması ile görüşür. Bu görüşmede mağdurun müstehcen bir hale gelmesini sağlar.

Bu yöntemle mağdur olanlar savcılığa başvurmanın yanı sıra şantaj içeriği tarama ve kaldırma şirketleriyle de görüşseler iyi olur. Bu alanda bazen yargı kurumları yavaş kalabiliyor.

3- Nijerya'da Akrabanız Varmış, Allah Rahmet Eylesin

Bu dolandırıcılık yönteminde genelde nedense Nijerya tercih edilir. Nijerya’da sizinle aynı soyada sahip bir akrabanız hayatını kaybetmiştir. Ancak ardında çok büyük bir miras bırakmıştır. Bu yoktan gelen mirası alabilmeniz içinse minik bir harç ödemelisiniz. Lütfen ödemeyin.

4- Size para kazandırmak isteyen arkadaşınız

Bu yöntem belki de en tehlikelilerinden birisi. Bu dolandırıcılık yönteminde Facebook, Instagram ya da benzeri bir platformdaki arkadaşınızın, akrabanızın ele geçirilen hesabıyla konuşursunuz. Size ya çok sıkıştım, acil para gönder der ya da falanca kurumdan hizmet alıyordun, bak senin için özel olarak indirim sağlayabilirim, şu bilgileri doldur der. İki ihtimalde de mutlaka arkadaşınızı telefonla arayıp, hesabının hacklendiğini söyleyin.

5- Instagram Butikleri

Üzgünüm ama Instagram’dan faturasız, sahte ürünlere para kaptıranlar hak ediyor. Bu maddeyi özellikle ekliyorum çünkü şuan oldukça popüler. 500 liralık ayakkabıyı 50 liraya satıyorlar. Ürünü ise gerçekten gönderiyorlar, fakat gönderilen ürün ayakkabı olsa da fotoğrafta gördüğünüz ayakkabı olmuyor.

Instagram’dan satış yapacaklara tavsiyem, ürün satın almadan önce mutlaka Instagram hesabının içine girdiğinizde çıkan üç noktadan “bu hesap hakkında” kısmına tıklayarak o hesabın kaç kez isim değiştirdiğine bakmanız. Ayrıca alışverişlerinizde mutlaka fatura kullanmanız. Mümkünse de bilindik markalardan alışveriş yapmanız.

6- Bankanızı Hatta Devleti Taklit Eden Siteler

Bu yöntemde dolandırıcılar kendilerini banka ya da hatta e-devlet olarak gösterip reklamlar veriyorlar. Reklamlarda o dönemin popüler konusuna her ne ise ona göre belli bir miktar para ödeneceği belirtiliyor. Sizin banka bilgilerinizi yazmanız isteniyor. Genellikle yaşlıları hedefleyen bu reklamlar sonucu dolandırıcılar çok yüksek meblağlar elde ettiler. Onlarca şebeke çökertilmiş olmasına rağmen devam ediyorlar.

7- Sahte alan adı ile sahte e-ticaret siteleri

E-ticaret ile alışveriş yaparken de dikkatli olmalısınız. Herhangi bir web sitesine girdiğinizde hangi web sitesine girdiğinizi mutlaka kontrol edin. Şu an Onedio’da olduğunuzu düşünüyorsunuz ama ya Onedıo’daysanız? Ufak bir i yerine ı değişimi hemen fark edilemiyor. Latin olmayan karakterlerle yazılan URL’ler altına tamamen kopya e-ticaret siteleri inşa ediyorlar. Bu sayede siz bildiğiniz bir web sitesinden, bildiğiniz bir markadan alışveriş yaptığınızı, ona ödeme yaptığınızı zannederken paralarınız dolandırıcıların hesabına gidiyor. Bu yöntem için gelende dolandırıcılar global markaların Türkiye’deki operasyonlarını taklit ediyorlar.

8- Kapıda Ödeme Dolandırıcılığı

Büyük şirketleri hedef alan bir diğer yöntem ise kapıda ödemeli kargoculuk sektörünün kanayan yarası. Dolandırıcılarımız 3-4 TL’lik bir ürünü paketleyip karşı ödemeli olarak büyük şirketlere gönderiyor. Ancak meblağ olarak 70-80 liralar istiyorlar. Tabi paketin üzerinde patronunun ismini gören görevliler ödemeyi yapıyor, hukuken de bir ürün gönderilmiş olduğundan ve gönüllü olarak ödeme yapıldığından yapılabilecek çok bir şey olmayabiliyor. Yani haberiniz olmadan kapıda ödemeli kargo teslim almamaya dikkat etmekte fayda var.

9- Bitcoin ile Köşeyi Döndüren Yazılımlar

Bitcoin’in falanca özelliği sayesinde zengin olmuş insanların fotoğraflarının arasında kimsenin bilmediği, sır gibi saklanan ama sizin öğrendiğiniz bir bitcoin yazılımı vardır. O yazılımı çok az bir ücret ödeyerek satın alır ve birkaç içerisinde altınıza Ferrari’nizi çekersiniz. Muhteşem değil mi? Değil. Lütfen kanmayın bunlara.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
2
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın