Haydar Özkömürcü Yazio: En Sık Kullanılan 9 İnternet Dolandırıcılığı Yöntemi
Bazen suç internet ortamında gerçekleşince suç değilmiş gibi düşünülebiliyor. Ancak internet dünyasında dolandırıcılık her geçen gün popülerleşmekte ve mağdur sayısı dünya genelinde artmakta. Çoğu zaman kolluk kuvvetleri etkin çalışmalar gerçekleştirse de, mağdur olanlar kaybettikleriyle kalmakta. En sık yapılan internet dolandırıcılığı yöntemlerini derledim.
1- Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek
4- Size para kazandırmak isteyen arkadaşınız
Bu yöntem belki de en tehlikelilerinden birisi. Bu dolandırıcılık yönteminde Facebook, Instagram ya da benzeri bir platformdaki arkadaşınızın, akrabanızın ele geçirilen hesabıyla konuşursunuz. Size ya çok sıkıştım, acil para gönder der ya da falanca kurumdan hizmet alıyordun, bak senin için özel olarak indirim sağlayabilirim, şu bilgileri doldur der. İki ihtimalde de mutlaka arkadaşınızı telefonla arayıp, hesabının hacklendiğini söyleyin.
5- Instagram Butikleri
Üzgünüm ama Instagram’dan faturasız, sahte ürünlere para kaptıranlar hak ediyor. Bu maddeyi özellikle ekliyorum çünkü şuan oldukça popüler. 500 liralık ayakkabıyı 50 liraya satıyorlar. Ürünü ise gerçekten gönderiyorlar, fakat gönderilen ürün ayakkabı olsa da fotoğrafta gördüğünüz ayakkabı olmuyor.
Instagram’dan satış yapacaklara tavsiyem, ürün satın almadan önce mutlaka Instagram hesabının içine girdiğinizde çıkan üç noktadan “bu hesap hakkında” kısmına tıklayarak o hesabın kaç kez isim değiştirdiğine bakmanız. Ayrıca alışverişlerinizde mutlaka fatura kullanmanız. Mümkünse de bilindik markalardan alışveriş yapmanız.
6- Bankanızı Hatta Devleti Taklit Eden Siteler
Bu yöntemde dolandırıcılar kendilerini banka ya da hatta e-devlet olarak gösterip reklamlar veriyorlar. Reklamlarda o dönemin popüler konusuna her ne ise ona göre belli bir miktar para ödeneceği belirtiliyor. Sizin banka bilgilerinizi yazmanız isteniyor. Genellikle yaşlıları hedefleyen bu reklamlar sonucu dolandırıcılar çok yüksek meblağlar elde ettiler. Onlarca şebeke çökertilmiş olmasına rağmen devam ediyorlar.
7- Sahte alan adı ile sahte e-ticaret siteleri
E-ticaret ile alışveriş yaparken de dikkatli olmalısınız. Herhangi bir web sitesine girdiğinizde hangi web sitesine girdiğinizi mutlaka kontrol edin. Şu an Onedio’da olduğunuzu düşünüyorsunuz ama ya Onedıo’daysanız? Ufak bir i yerine ı değişimi hemen fark edilemiyor. Latin olmayan karakterlerle yazılan URL’ler altına tamamen kopya e-ticaret siteleri inşa ediyorlar. Bu sayede siz bildiğiniz bir web sitesinden, bildiğiniz bir markadan alışveriş yaptığınızı, ona ödeme yaptığınızı zannederken paralarınız dolandırıcıların hesabına gidiyor. Bu yöntem için gelende dolandırıcılar global markaların Türkiye’deki operasyonlarını taklit ediyorlar.
8- Kapıda Ödeme Dolandırıcılığı
Büyük şirketleri hedef alan bir diğer yöntem ise kapıda ödemeli kargoculuk sektörünün kanayan yarası. Dolandırıcılarımız 3-4 TL’lik bir ürünü paketleyip karşı ödemeli olarak büyük şirketlere gönderiyor. Ancak meblağ olarak 70-80 liralar istiyorlar. Tabi paketin üzerinde patronunun ismini gören görevliler ödemeyi yapıyor, hukuken de bir ürün gönderilmiş olduğundan ve gönüllü olarak ödeme yapıldığından yapılabilecek çok bir şey olmayabiliyor. Yani haberiniz olmadan kapıda ödemeli kargo teslim almamaya dikkat etmekte fayda var.
9- Bitcoin ile Köşeyi Döndüren Yazılımlar
Bitcoin’in falanca özelliği sayesinde zengin olmuş insanların fotoğraflarının arasında kimsenin bilmediği, sır gibi saklanan ama sizin öğrendiğiniz bir bitcoin yazılımı vardır. O yazılımı çok az bir ücret ödeyerek satın alır ve birkaç içerisinde altınıza Ferrari’nizi çekersiniz. Muhteşem değil mi? Değil. Lütfen kanmayın bunlara.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın