onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gururumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Çok Bilinmeyen 11 Teknolojik Silahı

etiket Gururumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Çok Bilinmeyen 11 Teknolojik Silahı

Gökhan A.
12.06.2017 - 16:04

Geçmişe nazaran özellikle son yıllarda yapılan çeşitli Ar-Ge çalışmaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknolojik silah gücü günden güne arttırılmakta . Biz de o dikkat çeken teknolojik silahlardan bazılarını sizlere tanıtmak istedik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. TAI TF-X

1. TAI TF-X

TUSAŞ TF-X veya TAI TF-X, TUSAŞ tarafından şekillendirilen Türkiye'nin 2020'li yıllarda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı jet eğitim uçağı ve muharip uçak tasarım ve üretim projesidir.

5. Nesil savaş uçakları sınıfında, sahip olacağı aviyoniklerle ve radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilecek, radarda düşük görünürlüklü bir gövde tasarımına sahip olması amaçlanan TF-X olarak adlandırılan uçağın 2011 yılı itibariyle TUSAŞ tarafından kavramsal tasarım aşaması başlatılmış olup kavramsal tasarım çalışmaları 2013 yılı içerisinde tamamlandı.

Kaynak

2. TOROS 230/260

2. TOROS 230/260

Yurt içinde orta ve uzun menzilli güdümsüz topçu roketi silah sistemi ailesi geliştirilmesi projesidir. En uzun menzilleri 65 ve 110 km olan iki adet roket, bunları fırlatacak silah sistemi ve bu çalışmalara temel teşkil eden çok kritik teknolojiler geliştirilmiştir. Halen yürütülmekte olan çalışmalarda fırlatıcı araç prototip üretimi gerçekleştirilmektedir. Tamamen ulusal mühendislik ürünü olan TOROS, dünyanın en iyi topçu roketi sistemleri arasında yer almaktadır. Gelişmeye açık olan ve ihracat potansiyeli bulunan TOROS projesinde geliştirilen teknolojiler ve edinilen birikim ile daha önceden hayal bile edilemeyen projelerin önünü açarak, çok karmaşık sistem ve teknoloji projelerinin yurt içinde başarı ile gerçekleştirilebileceği kanıtlanmıştır. Proje kapsamında, çok sayıda alt sistem yer denemesi ve sistem uçuş denemesi gerçekleştirilmiş ve tüm denemeler başarı ile sonuçlanmıştır.

Kaynak

3. ATEŞKES

3. ATEŞKES

HAVELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonunda ATEŞKES adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi. Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor.

ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas konum belirlemede kritik rol oynuyor. Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.

Kaynak

4. HİSAR Füzeleri

4. HİSAR Füzeleri

HİSAR Füzeleri, askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile savaş uçaklarına, taarruz helikopterlerine, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR füzeleri aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına ve değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.

Kaynak

5. SAPAN

5. SAPAN

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan'ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı. Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen sadece iki firma bulunuyor. 

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. MIZRAK

6. MIZRAK

TSK’nın zırh delici tanksavar ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi. Orta menzilli (OMTAS) ve uzun menzilli (UMTAS) füzeleri Mızrak-O ve Mızrak-U olarak adlandırıldı. Mızrak-U 8 kilometre, Mızrak-O ise 500 metre menzile sahip bulunuyor. Gündüz ve gece, tüm hava koşullarında ateşlenebiliyor. Mızrak füzeleri ATAK T-129 helikopterlerine entegre edilecek.

Kaynak

7. MC 28 SA

7. MC 28 SA

Özel polimer gövdeye sahip olan MC 28 SA, modern silahlarda mevcut olan emniyet sistemine de sahip. Sonradan entegre edilebilmesi ile kendi alanında dünyada bir ilk olan tabancanın emniyet mandalları da opsiyonel.

Bunların yanı sıra MC 28 SA, gövde ve şarjör grubu aynı kalacak şekilde 9 milimetreden 40 kalibreye geçiş yaparak yine kendi alanında dünyada bir ilki başarmakta.

Kaynak

8. SOM Seyir Füzesi

8. SOM Seyir Füzesi

SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, üretimi ise ROKETSAN tarafından yapılan yüksek kesinlikli, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir. 2006'dan beri tasarlanan füze, Türkiye'nin yerli imkanları ile, kuş-bakışı 180 km uzaklıktaki sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir. İlk versiyonunda 230 kg harp başlığına sahip olan toplamda 600 kg ağırlığındaki füze, tüm hava şartlarında görev yapabiliyor.

Kaynak

9. ALTAY

9. ALTAY

ALTAY Türkiye’nin özgün tasarım ürünü üçüncü nesil+ ana muharebe tankıdır.

Türkiye’nin en büyük kara platform projesi kapsamında geliştirilen ALTAY, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelecek ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanmıştır.

Son teknolojiyi kullanan ALTAY artılmış bekaa kabiliyeti, hareket kabiliyeti ve atış gücüne sahiptir.

Altay tankı seri üretimi için zaman çizelgesine de yer verildi. Buna göre, şirket seçimi 2017’de yapılarak sözleşme imzalanacak. 2018-2019’da üretim hattı ve kalifikasyon testleri tamamlanacak. 2020’de ise 15 adet, 2021’de 20 adet tank üretilecek.

Kaynak

10. Nüfuz Edici Bomba

10. Nüfuz Edici Bomba

Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmattır. Nüfuz Edici Bomba (NEB) testlerde hedefleri başarıyla vurarak, yapay veya mağara gibi doğal sığınakları yok edebiliyor. 2,5 metre boyunda 870 kilogram ağırlığındaki bomba, TSK envanterindeki savaş uçaklarının tümüne takılabiliyor. Bombanın seri üretimi Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tesislerinde yapılıyor.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. CENKER Projesi

11. CENKER Projesi

ASELSAN'ın tanıttığı CENKER projesiyle birlikte Türk askeri giyilebilir bilgisayar, akıllı gözlük ve saat kullanarak bu görüntüye kavuşacak!

Çakar almaz tüfek dönemi bitti ‘Google glass Mehmetçik’ kıtada. Türk Ordusu kabuk değiştiriyor. Türk askeri bu yıldan itibaren gittikçe teknolojik birliklerden oluşacak. Bunun için başlatılan ve IDEF 15’te bitmiş hali ilk kez tanıtılan ASELSAN’ın ‘CENKER Takın ve Tek-Er Komuta Kontrol Sistemi’ TSK’yı öne geçirecek.

İlk etapta Özel Kuvvetler için düşünülen sistemin yakın gelecekte piyade birliklerinden başlayarak arazide görev yapan tüm birimlerde kullanılması planlanıyor.

Diz ve dirsek koruma kullanan geleceğin Türk askerinin silahı ise NATO’nun 42 ağırlaştırılmış testini dünyada geçen tek silah olan MKE’nin ürettiği yeni nesil piyade tüfeği MPT-76 olacak.

Kaynak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1061
335
57
54
54
34
26
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuna Serdar

Keşke hiç ihtiyaç olmasa böyle şeylere ama öyle de bir dünya yok. Madem lazım o zaman en iyisi bizde olsun biz yapalım biz satalım.

M

Reis sağolsun.. yol yaptı, köprü yaptı dışında birşey söylemeyenler bunları görmezden gelmesinler, bu gösterilenler yapılanların yarısı bile değil, bunlar ba... Devamını Gör

Castielo

Var olsun aselsan ve roketsan