onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Günlerin Adı Nereden Geliyor?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Günlerin Adı Nereden Geliyor?

Elif Ateş
18.10.2021 - 09:00

Günlük kullanımda 24 saatte karşılık gelen zaman birimleri gün olarak kabul edilir. Güneş'in belli bir noktadaki meridyenden iki geçişi arasındaki zamanın yıl içerisindeki ortalaması bu süreyi oluşturur. Ay'ın hilal evresi ile ilk dördün evresi arasında 7 gün bulunur. Dördün sözcüğü ise 1 aylık süre içerisinde 4 adet dördün bulunmasından gelir. Ayın evreleriyle 1 haftalık süre belirlenmektedir. Bununla birlikte 7 parça gün doğumunun bir araya gelmesi, haftaya ya da 1 dördüne eşit olmuştur. Gece saat 24.00'dan, ertesi gece 24.00 kadar olan saat dilimi ise takvimin bir günüdür. Peki, günlerin adı nereden gelmektedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan takvimlerden biri Gregoryen takvimi de denilen Miladi takvimdir. Jül Sezar'ın kabul ettiği Jülyen takviminden sonra kullanılmaya başlanmıştır. Papa XII. Gregorius tarafından yaptırılmış bir takvim olan Miladi takvim, İsa'nın doğduğu yılı milat alır. Dünya'nın Güneş etrafında dönme süresi olan 365 gün 6 saati 1 yıl olarak kabul eder. 1 Ocak yılbaşı olarak alınırken, gün 12 saat gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine, 24 saatlik zaman dilimi kabul edilmiştir. İlk önce Avrupa'da, daha sonra Türkiye'nin içinde bulunduğu diğer ülkelerde yayılmaya başlamıştır. Gündelik hayatta oldukça sık kullanılan günlerin isimleriyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Günlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Günlerin İsimleri Nereden Geliyor?
  • Pazartesi: Bazı batılı ülkelerde haftanın ilk günü pazar olarak kabul edilmektedir. Hatta bazı eski medeniyetlerde pazar günü uzun bir süre boyunca haftanın ilk günü olarak alınmıştır. Bundan dolayı da pazartesi sözcüğü, pazar ertesi anlamına gelir. Uygurca Budist metinlerinde erte sözcüğü, gün doğumu ya da gün anlamlarında kullanıldığı düşünülmektedir.

  • Salı: Bu kelime ilk defa Filippo Argenti'nin 1533 yılındaki eserinde geçer. Ancak eserde kelimenin orjinal hali sali olarak verilmiştir. Arapçada ise yevmü's-selase olarak geçer, anlamı ise üçüncü gündür. Salı kelimesi, Türkçeye selase kelimesinden girmiştir.

  • Çarşamba: Orjinal hali çaharşahba olan bu sözcük, Farsça'dan Türkçeye geçmiştir. Haftanın dördüncü günü anlamına gelmektedir. 

  • Perşembe: Haftanın 4. günü olan perşembe, Orta Asya'da bulunan bir Kuran tefsirinden gelmektedir. Yapılan bazı analizlerde kelime, penç şembe beşinci gün manasında kullanılmıştır. Penç, Farsça'da beş anlamına gelir.

  • Cuma: Tezkiret'ül- Evliya'da cuma kelimesi, cum'a olarak geçmektedir. Arapça'dan Türkçeye geçen bu kelime, toplanma günü anlamına gelir. Aynı zamanda cemaat, cumhuriyet, camia, cemiyet ve cuma gibi kelimeler de aynı kökten türemiştir. Arapça'da bu kelimelerin kökleri cm, cmm'dir.

  • Cumartesi: Sonradan türetilen bir diğer kelime ise cumartesidir. Cuma ertesi anlamına gelir. Başka herhangi bir anlamı yoktur.

  • Pazar: Codex Comanicus'ta pazar kelimesi, bazar olarak geçmektedir. Bu sözcük, pazaryeri kelimesinden gelir. Farsça'dan Türkçeye geçtiği bilinmektedir. 1680 yılında Meninski'nin yazdığı sözlükte pazar kelimesinden, bâzâr güni şeklinde bahsediilmiştir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın