Görüş Bildir
Haberler
Günahlar Şehri Las Vegas'ın Arnavutluk Versiyonu: Lazarat Köyü

Günahlar Şehri Las Vegas'ın Arnavutluk Versiyonu: Lazarat Köyü

Melike Kanat
03.04.2021 - 10:15 Son Güncelleme: 03.04.2021 - 11:54

Dünya'da her şeyin serbest olduğu bilinen Las Vegas'ın 2014'deki Arnavutluk temsili olan Lazarat köyü de bir zamanlar uyuşturucunun başkenti olarak akıllara kazınmıştı. Lazarat'ın 2014'den sonra yaşadığı değişikliklere gelin birlikte bakalım.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

2014 yılı Lazarat ve Arnavutluk için bir dönüm noktası oldu. Peki ya bu büyük değişimin sebebi neydi?

2014 yılı Lazarat ve Arnavutluk için bir dönüm noktası oldu. Peki ya bu büyük değişimin sebebi neydi?

Lazarat köyü 2014 yılına kadar Avrupa’nın uyuşturucu başkenti olarak bilinmekteydi. Bu köy Gjera ve Nemacka gibi dağların eteklerinde yer almaktadır. Bu köyün akıllarda kalmasını sağlayan şey ise ticaret olmuştur, uyuşturucu ticareti. Söylenenlere göre bu köyde bir yılda bin ton kenevir üretimi gerçekleşiyordu. Evet gerçekleşiyordu çünkü 2014 yılında yapılan polis baskını ile buna bir son verildi.

Bu köyün pek çok ilginç özelliği bulunmakta. İlk özelliği bu ticaret sayesinde kazandıkları zenginliktir.

Eskiden aile başına düşen ortalama gelir 50 bin doları bulmaktaymış. Gelir bu kadar yüksek olunca harcamalarını da araziler, evler ve arabalar üzerine yapmışlardır. Ancak baskından sonra zengin yerliler Lazarat’ı ilk terk edenler arasında olmuşlar. 2011 nüfus sayımına bakıldığında sayının 2,801’e düştüğü söylenmektedir. Çünkü üretimin olduğu zamanlar bu sayı 6,000’e kadar ulaşıyormuş.

Arnavutluk'un Kolombiyası Lazarat köyünün ün kazanmış duvarları

Arnavutluk'un Kolombiyası Lazarat köyünün ün kazanmış duvarları

Lazarat köyü hakkında şaşırtıcı bir gerçek ise köydeki evlerin duvarlarının uzunluğudur. Duvarlar sadece uzun olmakla kalmıyor tellerle ve cam şişelerle de kaplı bir özelliğe sahipler. Bunun sebebinin ise duvarın arkasında olanların görünmesinin istenmemesi ve hırsızlığın önüne geçilmesiymiş.

Su karşısındaki imkansızlık onları pes ettirmemiş, üretime son gaz devam etmişler.

İlginçlikler burada bitmiyor, bu köyün aslında su kaynağı da kısıtlıymış. Peki üretimi nasıl yapmışlar? Evlerin bahçesine yapılan su depoları bu amaç için kullanılmakla birlikte Lazarat köyünde birçok oto yıkama yeri mevcut. Oto yıkamanın çokluğunun sebebi de araba çokluğundan değil köye su iletimi amacından kaynaklanıyormuş.

Geçim kaynakları kenevir üzerinden yapılmaktaydı. Kenevir üretimi için de iki yolları mevcut olan Lazaratlılar evlerinin bahçelerine ektiği uyuşturucuyu kendi keyifleri için, dağlarda ürettiklerini de iş için kullanmaktaydılar. Sanırım iş ahlakı böyle bir şey .sss

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelelim 2014 yılındaki polis baskınıyla değişen hayatlara

Gelelim 2014 yılındaki polis baskınıyla değişen hayatlara

Söylediğimiz gibi 2014 yılı Lazarat ve Arnavutluk için bir dönüm noktası olur. Köye düzenlenen operasyonda çıkan çatışma günlerce devam ederken polislerin üzerine roketatarlar ve havan mermileri ile ateş edilmiş ve sonunda 10 ton esrar ile birlikte köy kontrol altına alınmıştır. Baskın yapıldıktan bir hafta sonra Arnavutluk, Avrupa Birliğine tam aday olarak kabul edilmiştir.

Lazarat'a özgü;

Lazarat'a yolunuz düşerse eğer kahvehaneye gidip Türk kahvesi sipariş edebilirsiniz. Bunun Lazarat'a özgü yanı ise kahvenin rakı ile sunulmasıdır. 

Ayrıca Lazaratlılar, 'her yıl, bir sonraki ekimin biteceğini bilerek son ekimi yaptıklarını' söylerlermiş. Sanırım mottoları öleceğini bile bile yaşamak.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
23
7
4
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
koala70223321

ben devletin yerinde olsaydım kenevir üretimine tam destek verirdim.

Pasif Kullanıcı

Sonra sokaklar kaldirimlarda yere dusen bir suru keş olsun dimi ,tinercilerden dha yeni kurtuluyoruz