Görüş Bildir
Haberler
Tüm Doğal Güzellikleri Kardeş Ülkemiz Arnavutluk'a Gitmeyi Düşünenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Tüm Doğal Güzellikleri Kardeş Ülkemiz Arnavutluk'a Gitmeyi Düşünenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Kabul edelim Türkiye’deki Arnavutlar üzerinden gerçek Arnavutları yorumluyoruz sadece. Ve muhtemelen gözleri renkli, saçları sarı dışında pek de bildiğimiz bir şey yok değil mi ? Mesela, 1991’e kadar komünizm etkisinde olduğunu biliyor muyduk? Ya da Arnavut ciğeri meselesinin sadece bizim yarattığımız bir şey olduğunu, Arnavutluk’ta böyle bir lezzet olmadığını... Ya da 3 milyon nüfusu olan Arnavutluk’un dışında 10 milyon Arnavut yaşadığını biliyor muyuz? Daha neler neler... Keşfettikçe öğrenebileceğiniz bir yer Arnavutluk.

Fotoğrafların ve bilgilerin devamına Instagram'da @seymen.b sayfasından da ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Arnavutluk'a ulaşım.

1. Arnavutluk'a ulaşım.

İstanbul'dan 1 saat 40 dakikalık yolculuk sonrası Tiran Havalimanı'na ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yollarının her gün uçuşu mevcut. Öncelikle burada ilginç bir durum var, neden bilmiyorum ama polis pasaporta kaşe basmıyor. Bakıyor ve sorular soruyor: 'İlk kez mi geliyorsun? Nerede kalacaksın? En son nereye giriş yapmıştın?' vs. vs... Sonradan da, 'Hoş geldin' ve 'Girebilirsin.' diyor. Havaalanından şehir merkezi yaklaşık 20-25 dakika uzaklıkta ve maalesef metro, otobüs bulunmuyor. Havataş usulü Rinas Express isimli bir özel taşımacılık var. Fiyatı 10 TL civarında ve son durak olan İskender Bey Meydanı’na yani şehrin merkezine kadar gidiyor. Otobüs, metro olmayınca da son seçenek taksi kalıyor. Taksi de 20 euro civarında. 3-4 kişiyseniz değerlendirilebilir.

Havalimanında ayrıca araç kiralayabileceğiniz ofisler de mevcut. Buradan araç kiralayarak Tiran dışına rotalar da yapabilirsiniz.

2. Peki, Tiran’da nerede konaklamalı?

2. Peki, Tiran’da nerede konaklamalı?

Tiran’da birçok yer yürüme mesafesinde. Bu yüzden İskender Meydanı’nda kalmanız, zaman anlamında sizi çok rahatlatacaktır. Aynı zamanda tramvay, otobüs kullanmadan yürüyerek gezebileceğiniz bir bölge. Ben bu seyahatte 'Rogner Hotel'de konakladım. Son derece merkezi ve ülkenin en güzel otellerinden birisi olduğunu gerek konforu gerekse hizmetiyle hissettirdi gerçekten.

Ayrıca, deniz tatili düşünürseniz Tiran’dan 1,5 saat uzaklıkta Dusser şehrinde (Arnavutluk’un ikinci büyük şehri) 'Premium Resort Hotel' de son derece müthiş konumuyla hoşuma giden bir diğer otel oldu. Denize sıfır ve her şey dahil olan otelde döner dahil birçok lezzet var.

3. Arnavutluk'ta gezilecek yerler:

3. Arnavutluk'ta gezilecek yerler:

Tiran: Arnavutluk’un başkenti. Türkiye’den direkt uçuşlarda zaten sadece buraya yolculuk yapabiliyoruz. Haliyle Arnavutluk’ta gezilecek ilk durak Türkler için. İskender Meydanı, tarihi bölgeleri ve şehir müzeleriyle Arnavutluk’un en önemli şehri.

Kurje: Kurje, Arnavutluk’a yakın bir noktada, bir dağın zirvesine kurulu bir Osmanlı şehri. Pazarları, evleri, kalesiyle görülmesi gereken otantik bir yer.

Durres: Tiran’a en yakın denize girilecek yer diyebiliriz. Durres, aynı zamanda Arnavutluk’un en büyük ikinci şehri. Vaktiniz dar ise, Tiran ile Durres’i 2 gece 3 günlük bir programa sığdırabilirsiniz. Hem kültür hem deniz tatili olur böylece.

Berat: Arnavutluk’un bana kalırsa 'Ergiri' ile birlikte en tarih kokan şehri. Berat Kalesi ve hala Osmanlı’dan kalma evleri, taş sokaklarıyla görülmesi gereken yerler listesinde zirvede.

Ergiri: Ergiri de aynı Berat gibi bir Osmanlı şehri. Son derece keyifli ve fotojenik bir şehir.

Ksamil: Eee tabii Yunanistan sınırı olunca ufak bir parça da Arnavutluk almış güzellikten. Bembeyaz kumları, turkuaz deniziyle Arnavutluk’un en iyi denizi burada.

İşkodra: İşkodra, Karadağ sınırında bir şehir. Ülkenin en güzel doğası, trekking rotaları bu civarda. İşkodra Gölü görülmesi gereken yerler listesinde.

Theth: Mükemmel bir doğa! Fotoğrafçılar için ideal.

Valbona: Bu kanyonda harika doğa gezileri yapabilir, kamp atabilirsiniz. Aynı zamanda bıkmayacağınız bir fotoğraf turu yapabilirsiniz.

4. Ne yiyelim?

4. Ne yiyelim?

Öncelikle, arnavut ciğeri diye bir şey sadece bizim ülkemizde var bunda anlaşalım.

Desaret Restaurant (Berat): Berat şehrinde nereye gitsem derseniz salatayla başlayan ve devamında harika et deneyimi yaşayabileceğiniz, nezih ortamı ve gördüğüm en güler yüzlü personel ekibiyle kendinizi gerçekten misafir gibi hissediyorsunuz. Berat’ın tarihi sokaklarında dolaşırken güzel bir mola noktası olabilir.

Artigiano at Vila (Tiran): Yemek için ideal! Özellikle İtalyan mutfağı lezzetleri mevcut.

Sofra e Ariut (Tiran): Ortamı keyifli bir Balkan restoranı.

Pagus Steakhouse (Tiran) : Et ve makarna ile konsept edilmiş bir mekan. Öğle yemeğinde güzel bir mola noktası olabilir.

Vila Alehandro (Tiran): Çok çok çok şık bir mekan. Gidemedim aklım kaldı fakat şarapları ve ambiyansı ile ün salmış bir mekan.

The Tea Room Tirana (Tiran): Çay ve kek çeşitlerinin yoğun olduğu bir snake mekanı.

Sophie Caffe Snacks (Tiran): Tiranlıların çok ziyaret ettiği bir kahve noktası.

Folie (Tiran): Gece hayatı için Tiranlıların çok fazla gittiği bir kulüp. Gece eğlencesi arıyorsanız aklınızda olsun.

Premium Resort (Durres): Bana kalırsa konaklamalı şekilde gelmeli, fakat konaklamıyorsanız bile şezlong ve denizini kullanabileceğiniz gayet memnun bırakan bir yer. Tiran’da gezdikten sonra 1 gününüzü de buraya ayırarak deniz keyfi yapabilir, lezzetlerinin ve kokteyllerinin tadına bakabilirsiniz.

Era 2 (Tiran): Enfes enfes enfes! Buraya bayıldım! Elbasan Tava, tavuk ürünleri hatta anne işi sütlacı ve traliçesi her şeyiyle son derece güzel ve dış alanı bulunan keyifli bir mekan. Tiran’ın merkezinde yer alıyor. Bana kalırsa akşam yemeği için ideal bir mekan. Kesinlikle önerilir.

Mrizi I Zanave (İşkodra) : Burası İşkodra ile Tiran arasında Fishte bölgesinde yer alan ekolojik bir köy aslında. Bütün lezzetler bahçeden toplanıyor sofraya geliyor. Dışarıdan tek bir ürün alınmıyormuş. Bu bence efsane bir detay! Fiks menü ile ilerleyebileceğiniz mekanda ödeyeceğiniz max. rakam 25-30 euro. Ama deneyim baya yoğun! Neler mi vardı? Börek, vejetaryen mısır koçanlı bir menüsü, yaban mersinli spaghetti, böğürtlen sorbe ve şiş gibi yan ürünler. Her biri efsane! Ayrıca dilerseniz bahçedeki hayvanları sevebilir veya bağ kısmında tur atabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Arnavutluk notları I

5. Arnavutluk notları I
  • Tiran Havalimanı’na da adını veren Rahibe Teresa’nın hikayesini okuyun derim.

  • Nüfusu 3 milyon olsa da, Arnavutluk dışında yaşayan Arnavut sayısı 10 milyondur.

  • Enver Hoca döneminde dünyanın ilk ateist devleti unvanını alan ülke.

  • Çoğunluk müslüman.

  • İki başlı kartal figürünün anlamı, birinin Doğu Roma Ayasofya’ya, diğerinin Batı Roma Ayasofya’ya bakmasıdır.

  • Berat, UNESCO’da yer alan en önemli miraslardan biridir.

  • 1991 yılında komünizm bitince 1993 yılında halka araç alma hakkı doğdu. Fakat planda olmayan bir durum gerçekleşti. Arnavutluk mafyaları İtalya’da çaldıkları Mercedes marka otomobilleri Arnavutluk’ta çok ucuza satmaya başladı. Hal böyle olunca Arnavutluk’a gittiğinizde siz de göreceksiniz. Sokaklarda bir sürü eski Mercedes vardır. Ayrıca 93 yılından beri araç sahipleri oldukları için şoförlükleri de bir nebze kötü.

  • 611 km sahil şeridi var. Plajları ile ünlü bir ülke.

  • Ülkede zamanında İtalya ve Yunanistan ile deniz üzerinden kaçakçılık yapılmış. Bu sebeple 2006 yılından bu yana sürat tekneleri yasak Arnavut deniz sahasında.

6. Arnavutluk Notları II

6. Arnavutluk Notları II
  • Para birimi hesaplarken Arnavut parasını 25’e bölerseniz TL karşılığını yakalarsınız. (Temmuz 2018)

  • Otel konaklamaları genelde 200 TL, oda fiyatı civarında.

  • Araç kiralamalar günlük 150 TL’den başlıyor.

  • Yeme-içme, Türkiye ile hemen hemen aynı. Hatta bazı yerlerde daha ucuz.

  • Arnavut ciğeri diye bir şey yok. Bu tamamen hüsran oldu :(

  • Türk olduğunuzu göğsünüzü gere gere söyleyebilirsiniz. Kardeşimizsiniz diyorlar başka bir şey demiyorlar hakikaten.

  • Arnavutluk’ta birçok cami, türbe, medrese Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore ediliyor. Bu yüzden birçok tarihi noktada Türk bayrağı görebilirsiniz.

  • 2 gece 3 günlük programlar genelde yeterli buralar için.

  • Güvenli mi? Bence gayet evet. Sadece araç kiralarsanız kurallara uyun. Polisle münasebetiniz minimum olsun.

  • Vizesiz!

7. Tiran ve çevresinde gezilecek yerler:

7. Tiran ve çevresinde gezilecek yerler:

İskender Meydanı: Tiran’da gezilecek yerler listesinde zirvede olan bir meydan burası. Arnavutluk’un tüm sevinçleri, üzüntüleri ve tepkileri burada ses buluyor. Meydanda Ulusal Tarih Müzesi, Saat Kulesi ve Ethem Efendi Camii yer alıyor. Arnavutluk’un kalbi konumunda bir meydan.

Tiran Piramidi: Tiran’da başbakanlık binasının hemen yanında bulunan Piramit, Arnavutluk’un en önemli simge yapıları arasında. Fotoğrafta da dikkat edeceğiniz gibi camları kırık. Sebebi ise Enver Hoca’ya karşı oluşan kinden kaynaklı biraz. Zamanında Enver Hoca’nın damadı tarafından yapılan bina kültür merkezi olarak kullanılmış olsa da şu anda boş bir yapı.

Ulusal Tarih Müzesi: Arnavutluk’un tarihiyle alakalı 8 bölümden oluşan bir tarih müzesi. Osmanlı ile mücadeleden, komünizm hayatlarına kadar Arnavutluk’un günümüze geliş hikayesine bu müzede şahit olabilirsiniz.

8. Tiran ve Çevresinde Gezilecek Yerler II

8. Tiran ve Çevresinde Gezilecek Yerler II

Tiran Büyük Parkı: Şehir içerisinde dolaştıktan sonra biraz dinlenebileceğiniz ve biraz da fotoğraf çekebileceğiniz bir yer arıyorsanız burası tam size göre.

Blok Bölgesi: Tiran’ın kalbi burada atıyor. Tiran’ın alışveriş noktaları, kahve mekanları ve gece eğlence merkezleri burada yer alıyor.

Dajti Dağı: Tiran’a 25 km uzaklıkta, şehir merkezinden Linza isimli otobüsle ulaşabileceğiniz bir doğal mesire alanı burası. Otobüsten indikten sonra dağın zirvesine doğru teleferik ile yolculuk yapabilirsiniz.

Bunkers: Bunker yani 'yer altı sığınakları' Arnavutluk’ta o kadar fazla ki! Sayısının 1 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunker zamanında kömür saklansın diye yapılmış olsa da, Arnavutluk’un bağımsızlık mücadelesinde halkın korunma alanları olmuş. Hatta adeta bir üs olarak kullanılmış. Arnavutluk’ta Bunk’Art 1 ve Bunk’Art 2 isimli 2 tane müze görevi gören sığınak bulunuyor. Bunlardan mesela Bun’Art 1 isimli sığınak 5 katlı ve 106 odalı. Ne kadar büyük olduğunu düşünebiliyor musunuz? Saraybosna’da Tunel, Paris’te yer altı mezarlığı gibi ilginç bir deneyim olacağına eminim.

9. Arnavutlarla iletişim

9. Arnavutlarla iletişim

Türk olduğunuzu duyduklarında yüzlerindeki gülümsemeyi görmeniz lazım. İnsanları son derece sakin bir hayat yaşıyor ve güleç insanlar. Bazıları Türkçe de biliyor, denk gelirseniz sohbet edebilir ve ülke hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. 3 gece 4 gün yeterli

10. 3 gece 4 gün yeterli

Son derece yoğun ve sıkı hazırlanmış bir programla 3 gece 4 günde ülkenin bir çok detayına hakim olabilirsiniz. Keyifli, uygun fiyatlı ve sakin bir tatil için Arnavutluk düşünülebilir. Vizesiz olması da Türk vatandaşlarını cezbeden ayrı bir detay.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
54
8
5
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?