Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Göz Takip Sistemiyle Yayınlar Yapıp Binlerce Kişiye Ulaştı: 'Yerli ve Milli Hawking' Gürkan Özcan'ı Tanıyoruz
Twitch ve YouTube üzerinden yapılan yayınlarda binlerce izleyiciye ulaşan yayıncılar, binlerce insanla etkileşim içinde olabiliyor. Ancak göz takip sistemiyle oyun oynayan ve edit hazırlayan birisiyle daha önce karşılaşmamışsınızdır...
Yerli ve Milli Hawking lakabıyla tanınan ve Tiwitch platformunda yayın yapan Gürkan Özcan, takma adında da söylediği gibi İngiliz Fizikçi Stephen Hawking'in hastalığı ALS'ye yakalanan 33 yaşında bir genç. Özcan'ı farklı kılan şey ise hastalığı sebebiyle neredeyse bütün hareket yetisini kaybetmesine rağmen gözleriyle platformlara içerik üretmesi.
Öncelikle Gürkan Özcan'ı tanıyalım. YouTube üzerinde hayat hikayesinden bahseden Özcan, 1990 yılında İzmit'te dünyaya geldiğinden ve oldukça sıradan bir çocukluk yaşadığından bahsediyor. Ardından ilk okul ve lise öğrenimini tamamlayan Özcan, İzzet Baysa Ünversitesi'nde biyoloji bölümünde üniversite eğitimini tamamlıyor.
Yüksek lisans yapmak için Bolu'ya giden Özcan ALS hastalığının ilk belirtileriyle de burada karşılaşıyor. Kendi yaşında ALS hastalığının çok nadir bir ihtimal olduğunu söyleyen Özcan, öncelikle MS hastalığından şüphelenildiğini anlatıyor.
'Ben kendimi en kötüsüne hazırladım' diyen Özcan bu dönemde farklı ülkeleri gezmeye başlamış. Erasmus'la Finlandiya'ya giden Özcan buradan dönüşte ALS tanısının koyulduğundan bahsediyor. Hareket kabiliyetinin daha da kısıtlanmasıyla tekerlekli sandalye ile gezmeye başlayan Özcan'ın yemek yeme fonksiyonları da zarar görmüş. Mideden beslenmek için operasyon geçirdiğinden bahseden Özcan operasyon sonrası mide kanaması geçirerek 86 gün yoğun bakımda kaldığını anlattı.
Trakeostomi açılması sebebiyle konuşma yetisini de yitirdiğinden bahseden Özcan'ın göz takip sistemi ile iletişim kurma dönemi bu dönemde başlıyor.
Gürkan Özcan'ın espirili bir dille anlattığı hayat hikayesini dinlemek için 👇
Göz takip sistemi nasıl çalışıyor?
Özcan'ın yayınlarını yaparken kullandığı göz takip sistemi belli kızılötesi bir ışın yayan cihazın gözleri takip etmesi sonucu komutları algılıyor. Örneğin sabit bir noktaya odaklanıldığında menü arayüzü ortaya çıkıyor. Daha sonra buradaki menü üzerinden komutlar seçiliyor. Bu sayede kişi yazı yazabiliyor ve bilgisayarda yönlendirme yapabiliyor. Göz takip sistemine adapte olma sürecinin büyük zaman aldığını söyleyen Özcan, temel fonksiyonları çözdükten sonra yayın yapmaya başladığından bahsediyor.
Yorum Yazın
işte azim diye buna derim
Takip edilsin 👍🏻👍🏻
güzel kardeşim benim sen en iyi savaşçılardan birisin