Görenler Şaşkın: 650 Yıldır Ayakta Duran 'Çivisiz Cami'
Kastamonu'nun Daday İlçesi'ne bağlı Kasaba köyünde 1366 yılında inşa edilen cami ziyaretçilerini hayrete düşürüyor. Dışı betonarme olan yapının içerisi çivi kullanılmadan bindirme tekniğiyle inşa edildiği için halk arasında 'çivisiz cami' olarak biliniyor. İçi bu zamana kadar hiçbir restorasyon görmeyen cami 650 yıldır adeta tarihe meydan okurcasına ayakta duruyor ve hala ibadet hizmeti vermeye devam ediyor.
Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Kasaba köyünde, 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi, dıştan taş bir yapı görünüme sahip olmasına karşın iç süslemeleri ve çivi kullanılmadan yapılması dolayısıyla görenleri şaşırtıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi
Bindirme tekniğiyle çivi kullanılmadan yapıldığı için 'çivisiz cami' olarak anılan ibadethane, restorasyon dönemleri dışında ibadet ve ziyarete açık tutuluyor. Aradan geçen 650 yıla rağmen ayakta kalan Mahmut Bey Camisi'ne yangın riski nedeniyle bugüne kadar elektrik tesisatı yapılmadı.
Mahmut Bey Camisi, 2014'te de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
"Caminin içine hiç dokunulmadı"
Mahmut Bey Camisi İmam Hatibi Hüseyin Al yaptığı açıklamada, 14 yıldır camide görev yaptığını bildirdi.
Caminin dışının taş olduğunu ancak içinin çivi kullanılmadan bindirme tekniğiyle ahşaptan yapıldığını anlatan Al, 'Caminin yapımının ardından bu tarihe kadar yangın tehlikesine karşı elektrik sistemi çekilmedi. Özellikle caminin içine bugüne kadar hiç dokunulmadı. Restorasyon çalışmaları bahçesinde, dış yapısında ve minaresinde gerçekleştirildi.' dedi.
AA
Yorum Yazın
Ateistler gelmeden; la ilahe illallah muhammeden resulullah.
Ne alakası var mal ateistlerle.Fitne fesatlık çıkarma.
YIKARLAR AVM YAPARLAR!!
Bu tur haberlerde icim Ciz ediyor... Sanki avciya Ceylan gosterir gibi geliyor :(