Gıda mühendislerinin hayata geniş bir açıdan bakabilmelerinin nedeni
Gıda mühendislerinin hayata geniş bir açıdan bakabilmelerinin nedeni
Gıda mühendisi gibi düşünmek neden insana geniş bir bakış açısı kazandırır
'Her mesleğin bir savunusu, duruşu ve manifestosu var.
Bizler ise gıda mühendisliğine hakettiği önemin verilmesi için onu savunurken önce ne iş yaptığını anlatmak zorunda kalıyoruz.
Oysa hayata, problemlere gıda mühendisi gibi bakmak; onun her şeyi ilk aşamadan son aşamaya kadar denetleyen, kontrol eden, muhafaza eden, şekillendiren anlayışını düşünce tarzı haline getirmek; tüm insanların hayatta bir kez tecrübe etmesi gereken bir deneyim.
Tüm insanlar hayata gıda mühendislerinin gözünden baksa, dünya çok daha farklı bir yer olabilirdi.'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kimya mühendisliği ile kardeş meslektir, çoğu konu ortaktır
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Genetik Mühendisliği haricinde Biyoloji ilmine de çok yakın olan tek mühendisliktir. Mikrobiyoloji ile yoğun olarak ilgilenilir. Biyokimya, Biyoteknoloji gibi bilimler de ana gündemdir.
Çoğu mühendislik dalı bir veya iki pozitif bilimle ilgilenirken, Gıda Mühendisliği Fizik, Kimya, Biyolojinin hepsine yakındır. Termodinamik, Kütle Aktarımı, Akışkanlar Mekaniği gibi konular gıda mühendisleri için temel konulardandır.
Matematik, bilimle uğraşan insanlar için ortak bir lisan gibidir. Ancak Gıda Mühendisi olabilmek için ileri Matematik dersleri de alınır.
İstatistik ilmi, Gıda Mühendisliği için hayati önem taşır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gıda Mühendisliği hem bilim hem teknoloji konularıyla ilgilenir. Enstrumantal Analiz teknolojileri gibi sürekli ilerleyen konular mesleğin kapsamının her gün genişlemesini sağlar.
Makine ve ekipmanlar, bilimin öğrettiklerinin uygulanması için geliştirilirler ve gıda mühendisleri tarafından kullanılır, kontrol edilir ve geliştirilmeleri için incelenirler
Gıda üretimi için proses dizaynı, en iyi gıda mühendislerinin hesaplayıp kurabileceği sistemlerdir
Gıda mühendisi her konuda hem bilimi ile teknolojinin buluşturulması, ne iş yapılacağının belirlenmesi, hem kağıt üzerinde tasarımı, hem kurulması, hem düzgün çalışması hem de tüm işlem boyunca kontrol edilmesi ile ilgilenir.
Gıda mühendisi üründen işletmeye, personelden sektöre kadar ilgilendiği tüm konular için yazılımlar kullanır. İyi bir mühendis, bu yazılımları bizzat kendisi yazar
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İşletme ve Ekonomi, gıda mühendisliği için çoğu zaman için yardımcı değil ana konulardır
Gıda mühendisliği, pozitif bilimlerle ilgili olsa da aynı zamanda sosyal bilimleri de kullanmayı gerektirir. İşletmenin idaresi için personelin yönetiminden tüketici taleplerinin değerlendirilmesine kadar geniş bir sorumluluğu vardır.
Beslenme, Toksikoloji vs. temel konuları da alan gıda mühendisleri, sağlık konusunda da söz sahibidir
Gıda mühendisinin görevi ürün mutfağa girdiğinde bitse de tüketici talepleri, ürünün duyusal özellikleri, pazar araştırması gibi konular da gıda mühendisinin görevleri içine girer.
Gıda mühendislerinin bilimden teknolojiye, insan ilişkilerinden ekonomik hesaplamalara, pazar araştırmalarından sektörde ilerlemeye, laboratuardan sahaya, fabrikadan işletmeye, analizlerden kontrollere, hesaplmalardan tasarıma kadar çok geniş bir bakış açısı vardır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Görev tanımı sektörler tarafından kabullenilmiş, toplum tarafından anlaşılmış olsa; hayatımızı etkileyen en önemli konular için gıda mühendislerine danışıyor olurduk. Onların bilim ve teknolojiyi buluşturan, sosyal bilimler ve mantığı da içine alan düşünce dünyasından bakan bir insan, tüm olayların arkaplanında aslında aynı mücadelenin yaşandığını anlayabilir."
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
öfff sanırsın küçük dünyaları gıda mühendisi yarattı. gıda mühendisleri ne zaman kendilerini ispat etme çabasından vazgeçerse o zaman hakettiği değere kavuşa... Devamını Gör