Genital Bölgeye Nasıl Davranmalı? Vajinada Yanma Hissinin 10 Nedeni ve Çözümü
Sağlık her anlamda çok önemli olan ve özen gösterilmesi gereken bir konu. Söz konusu cinsel sağlık olduğunda bazı hastalıklar şakaya gelmiyor. Bu hastalıkların habercisi olan özellikle yanma gibi semptomlar aniden başlayabilir ve zamanla artabilir. Yanma ve tahriş ile birlikte idrara çıkma zorluğu veya cinsel ilişki sırasında kötüleşmeye sebep olabilir.
Peki bunun nedenleri nelerdir? Nasıl çözüm bulunabilir? Gelin birlikte bakalım. 👇
Yanma endişelenilecek bir şey mi?
1. Vajinayı dolaylı yollardan etkileyen şeylerden kaynaklanan tahriş:
2. Vajinayı doğrudan etkileyen şeylerden kaynaklanan tahriş:
Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz?
3. Bakterilerin sebep olabileceği yanma hissi:
4. Mantar kaynaklı yanma hissi:
5. İdrar Yolu Enfeksiyonu
6. Trikomoniyaz
7. Belsoğukluğu
8. Genital uçuk
Genital uçuk yaraları genellikle sivilceye veya batığa benzer. Bu kabarcıklar, rektum veya ağız çevresinde oluşabilir. Bir tedavisi yoktur. Vücudunuzda kalan bir virüstür. İlaçlar acısını dindirebilir ve yeniden çıkma süresini kısaltabilir.
İlaç semptomları azaltmasına rağmen, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için partnerinize bulaşmasını engellemeyi unutmamak ve bir uzmandan yardım almak önemlidir.
9. Aids
Aids cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Vajinal bölgede beyaz veya ten rengi yumrulara sebep olur. Tedavisi yoktur. Genital siğiller tedavi olmadan kendi kendine kaybolabilir.
Bununla birlikte, bazı insanlar rahatsızlığı azaltmak için siğilleri aldırıyor. Siğillerin alınması, enfeksiyonu eşinize geçirme riskinizi de azaltır.
Amerikan Aile Hekimleri Akademisi cinsel olarak aktif olmadan önce bir HPV (Aids) aşısı olunmasını öneriyor. Aids ileri süreçte, anüs, serviks ve vücudun diğer bölgelerinin kanserine yol açabilir.
10. Menapoz
Menopoza yaklaştıkça östrojen hormonu azalır. Bu da birçok belirtiye neden olabilir. Vajinal yanma da bunlardan biridir. Yorgunluk, sinirlilik, sıcak basması, gece terlemeleri menapozun belirtileridir.
Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için östrojen takviyeleri veya diğer hormon tedavilerini alınabilir. Hormonal takviyeler herkes için değildir. Sizin için neyin doğru olduğunu görmek için doktorunuzla konuşun deriz.
Doktorlar tıbbi tedavinin yanısıra, iyileşmek için bol bol su tüketmeyi ve sağlıklı beslenmeyi öneriyor.
Vajinal yanma ve kaşıntının yukarıda okuduğunuz birçok nedenleri kendiliğinden düzelecektir. Korkmanıza gerek yok ancak yanma devam ederse veya başka semptomlar gelişmeye başlarsa çoğu durumda, doktorunuz durumu iyileştirmek için bir ilaç takviyesi yapar. Mutlaka doktora görünün deriz.
Yorum Yazın
11 benimkini aniden köklemem