Genç İnsanlar Artık Neden Ev ve Araba Almıyorlar?
Son zamanlarda, başarının geleneksel ölçüsü olan ev, araba vs. artık böyle görülmüyor. Tüm dünyada genç yaşlardaki neredeyse kimse bunları satın almak istemiyor. Araştırmalar, şu anda 30-35 yaşlarında olan yeni milenyum jenerasyonunun çok nadir ev aldıklarını, hatta neredeyse hiç araba almadıklarını açıkladı. Bright Side'da rastladığımız sonuçlara göre genç yaştakiler, asla ama asla çok pahalı şeyler almıyorlar.
Peki bu tarz şeyler almamamızın sebebi ne?
Ancak en önemli sebep, yeni jenerasyonun değerlerinin anne babalarınınkinden farklı olması.
Bugünkü gençlik, başarı kavramını değişik inceliyor.
Başarılı insanlar satın almaz, kiralar.
Eğer başarılı olarak kabul edilmek istiyorsanız, tecrübelerinize yatırım yaparsınız. Mesela seyahat etmek, ekstrem sporlar yapmak, startup'lar başlatmak gibi.
Asıl konu şu ki, insanlar artık refah ve durağanlık istemiyor. Tek istedikleri esnek bir program, ekonomik ve coğrafi bağımsızlık.
Artık kimse maddiyatla ilgilenmiyor.
Taksiye binebilecekken neden araba alasın ki? Özel şoförden farksız ve kendi arabana sahip olmaktan daha ucuz. Airbnb'den gezegenin neredeyse her yerinde kalabilecek muazzam bir yer bulabilecekken neden güzel bir yerden ev alıp öyle tatile gidesin ki? Sevdiğin bir ülkede kiraya ya da mülke yüklü miktar ödemek zorunda değilsin.
Aynı şey yaşadığınız yerdeki emlaklar için de geçerli.
Yaşadığınız yerde daha ne kadar kalacağınızı bilmiyorsunuz.
40 yıl boyunca ev kredisi ödeyebilirsiniz veya hayatınız boyunca kiralık bir yerlerde kalmayı kabul edebilirsiniz.
Gelecekte büyük ihtimal işinizi değiştireceksiniz. Sizi daha yakına taşınmaktan alıkoyan hiçbir şey olmayacak.
'Forbes' dergisine göre, genç yaştaki insanlar ortalama 3 yılda bir iş değiştiriyor.
Mülkiyet kavramı artık geçersiz.
Son 10 yılda, psikologların yaptığı onlarca araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre, esenlik ve mutluluk açısından, yeni tecrübelere para harcamak yeni şeyler satın almaktan çok daha kârlı. Deneyimler, insanlar için neşe kaynağı bile denebilir.
Deneyimler, yeni arkadaşlara vesile oluyor.
Sosyalleşmek hepimizi iyi etkiler. İnsanlarla konuşmak, birçok arkadaşa sahip olmak sizi daha mutlu bir insan yapar. Ancak insanlar kaç evinizin olduğunu mu öğrenmek ister yoksa geçen yaz gittiğiniz Avrupa gezisinde neler yaptığınızı mı?
İnsanlar sahip olduğunuz şeyleri değil çılgın anılarınızı merak eder.
Unutmayın, en kötü anınızdan bile güzel bir hikaye olabilir, maddi şeylerden olmaz.
Satın almak bizi endişeye sokuyor.
Sahip olduklarımız, özellikle pahalılarsa, durumları hakkında endişelenmemize sebep oluyor. Mesela yeni bir araba aldınız, dışarıda her alarm sesi duyduğunuzda kafanızdaki tek soru 'Benimki mi?' olacaktır. Eğer bir ev aldıysanız ve pahalı eşyalarla döşediyseniz, soyulmaktan korkacaksınız. Arabanın bakım veya kazalarından bahsetmiyorum bile veya çok para verip aldığınız televizyonun kısa bir süre sonra bozulmasından. Ancak kimse, tecrübelerinizi sizden alamaz.
Aldığınız her şeyin değeri bir gün düşecek.
Ebeveynlerimiz, bizim kadar seyahat etme şansına sahip olamadı. Bu kadar çeşitli eğlence kaynakları olmadı. Yeni bir işe başlama fırsatları azdı. Bu yüzden ev ve arabalara yatırım yaptılar, bizim ilgimizi çekmiyor. Nihayetinde, ev veya apartman değilse, aldığımız her şey zamanla değersizleşecek. Aslında emlak fiyatlarının da ekonomik krizlerde ne kadar düştüğüne bakarsak, taşlar yerine oturuyor.
Keşfedin, deneyimleyin, 'yaşayın'.
Unutmayın; sizi siz yapan şeyler tecrübeler ve anılar, onlar asla değerini kaybetmeyecek. 😌
Yorum Yazın
Yatırım yapmak sosyalleşmek ve tatile gitmeye engelmiş öyle mi ? Yatırım yaptıkça güçlenip kendini daha güvende hissetmek varken neden gün bulup gün yemeye t... Devamını Gör
Fazladan paran varsa hem sosyalleşip hem yatırım yapabilirsin tabiki de ancak ev, araba alcam diye kendini kasarsan yani 3000 tl maaş alıp yarısını krediye ö... Devamını Gör
"Artık kimse maddiyatla ilgilenmiyor." vay be Mars da gerçekden hayat varmış demek ki.
onemli olan nokta sahip oldugun seylere senmi sahipsin, yoksa onlar mi sana sahip? o mulkler sanami hizmet ediyor, yoksa sen onlar icin mi yasiyorsun? eger b... Devamını Gör
The first rule of fight club is...