Gelecek Yıllarda Onları Daha Çok Duyacağız: Sürdürülebilirlik Üzerine Bilmeniz Gereken Kavramlar
Vakit geçtikçe hayatımızda daha sağlam yer edinen 'sürdürülebilirlik' üzerine bilmeniz gereken kavramları derledik. İyi okumalar!
Karbon Ayak İzi
Sürdürülebilir Şehir
'Sürdürülebilir şehir' kavramı, bir şehrin ihtiyaçlarının mümkün olduğunca sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle giderilmesi gayesiyle ortaya çıkmış bir kavram. Şehrin ihtiyaçları için rüzgar, güneş enerjisi gibi çevre dostu kaynaklar teşvik ediliyor; ulaşım, emniyet gibi konularda da mümkün olduğunca çevre dostu çözümler geliştiriliyor.
Sürdürülebilir Kalkınma
Ülkelerin özellikle son yıllarda hayata geçirdiği kalkınma planları, dünyamıza büyük zararlar verdi. 'Sürdürülebilir kalkınma' kavramı, bu zararları minimuma indiren yeni çözümler geliştirerek kalkınma sürecinin devam ettirilmesini hedefliyor. Bu kavramın öne sürülmesindeki başlıca amaçlar, varolan doğal kaynakların makul şekillerde kullanılması ve kalkınma sürecini sekteye uğratmadan doğayı tahrip eden uygulamaların yürürlülükten kaldırılması.
Yaşam Döngüsü
'Yaşam döngüsü', bir ürünün geliştirilirken geçirdiği tüm aşamaları ifade ediyor. Bu döngünün tüm aşamalarda çevrede bırakacağı etkinin minimum düzeyde tutulması amaçlanıyor. Ürünün geliştirilmesinde kullanılan malzemeler geri dönüştürülebilir nitelikte ise, bu döngü de sürdürülebilir hale gelmiş oluyor.
Sorumlu Üretim ve Tüketim
Kaynakların daha verimli kullanılması ve gelecek nesillere de ulaştırılabilmesi için, ekolojik ayak izimizin bilincinde olarak üretim ve tüketim yapmamız gerekiyor. 'Sorumlu üretim ve tüketim' kavramında, üretim ve tüketim süreçlerinde zehirli atık, kirletici gibi ürünlerin kullanılmasının önlenmesi ve çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi öngörülüyor.
ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi)
'Çevresel Etki Değerlendirmesi', öngörülen bir proje veya aktivitenin bütün çevresel konular çerçevesinde araştırılmasını, bu projenin çevrede bırakacağı etkinin incelenmesini öngören bir kavram.
Eko-Verimlilik
'Eko-verimlilik', aynı miktarda üretim için daha az kaynak kullanılmasını öngören bir kavram. Bu sayede hammadde ve su gibi kaynaklar daha az kullanılarak aynı miktarda üretim yapılabiliyor. Kısacası buradaki başlıca amaç, üretimde verimliliği artırarak hem çevresel hem de ekonomik fayda sağlanması.
Sıfır Atık Projesi
'Sıfır Atık Projesi', Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kamuya açık yerlerde israfı önlemek, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak, atık oluşumunu minimize etmek gibi amaçlarla ortaya koyduğu bir atık yönetim projesi. Projenin 2018-2023 yılları arasında kamuya açık yerlerde, sonrasında tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanması hedefleniyor.
Yeşil Ürün
'Yeşil ürün', doğa ve insana olan zararını minimuma indirmiş olan ürün veya hizmeti ifade ediyor. İçeriğin ve ambalajın geri dönüştürülebilir nitelikte olması, üretimde enerjiden veya sudan tasarruf edilmiş olması gibi şartları sağlayan ürünler, 'yeşil ürün' olarak nitelendiriliyor.
Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın