Geçmişimizi Keşfetmeye Devam: İnsanoğlunun En Yeni Akrabası Olan Homo Naledi
Güney Afrika'da yerin 100 metre altında Rising Star Mağarası'nda yeni bir insan türüne ait kemikler ortaya çıktı.
Paleontolog Lee Berger önderliğindeki ekip bu yeni türe yerel dilde "yıldız adam" anlamına gelen Homo naledi adını verdi.
Berger ve ekibi modern insan kökeninin, benzer özelliklere sahip olduğu için Homo naledi olabileceğini söyledi.
Araştırmalara göre Homo naledi, modern insan gibi yürüyerek hareket edebiliyor ve bunun için özelleşmiş uzun bacaklara sahipti. Aynı zamanda insansı maymunlar gibi uzun kolları ve kavisli parmaklarıyla ağaçlara tırmanabiliyordu. Fiziksel olarak ise geniş bir göğüse, insansı maymunlara benzeyen omuzlara sahipti. Yetişkinlerinin ağırlığı ise 40 ile 55 kilo arasında değişkenlik gösterdi. Fiziksel özellikleri hakkında bildiğimiz bir diğer şey ise boylarının 1.50 civarlarında olması.
Beyinleri, yaklaşık portakal büyüklüğünde. Bu da modern insan beynine kıyasla üçte bir boyutunda olduğu anlamına geliyor.
Bu durum araştırmacıları oldukça şaşırttı. Derin, karanlık mağaralarda yaşama, ölülerini dikkatlice gömme ve cenaze töreni yapma özelliği için daha gelişmiş bir beyne sahip olmak gerektiği günümüzde kabul gören bir anlayıştı.
Ayrıca ilgi çeken bir diğer ayrıntı ise bu kemiklerin bulunduğu yerin, ateşin ilk olarak kullanıldığı alan olarak kabul edilen yere de çok yakın olması.
Kemiklerin bulunduğu mağaranın yer yer 17-18 cm’e kadar darlaşmasına rağmen bu bölgede yürüme yollarına rastlanması, araştırmacıların aklına burada yaşayan Homo naledi’lerin ateşe ulaşmak amacı ile bu yolları kullanabileceğini düşünmelerine sebep oldu.
Diğer araştırmacılara göre Homo naledi fosilleri diğer bir insan türü olan Homo erectus'larla daha yakın akraba.
Homo erectus 1.5 milyon yıl önce Güney Asya'da yaşamış modern insan öncüsü kabul edilen bir tür. Araştımacılar Homo naledi türünün, Homo erectus'un Afrika kıtasındaki temsilcileri olabileceğini düşünüyor.
Araştırmacılar, bu yeni insan türünün soy ağacında yerini bulması amacıyla hızlıca yaşını hesaplamaya başladılar.
Berger, günümüzden on binlerce yıl öncesinde 2.8 milyon yıl boyunca yaşadıklarını öne sürdü.
Kemiklerin yaşı ilerleyen dönemlerde radyokarbon yöntemiyle hesaplanmaya çalışılacak. Fakat bu, yeni tartışmalara yol açabilir. Çünkü radyokarbon yöntemi bazı kemiklerin yok olmasına sebep olabilir. Bu nedenle yeni bir radyokarbon tekniği uygulayacak olan ekip daha verimli sonuçlar almaya çalışacak.
Homo naledi'nin yaşı hesaplandığında insan soy ağacında yeri belirlenebilecek.
Bilim adamlarının tahminine göre yaşı belirlendiğinde insan türünün soy ağacında Homo erectus ile Homo sapiens yer alacak ve keşfedilmiş 13. insan türü olacak.
Burada kısa bir bilgi vermemizde yarar var. Homo, biyolojik açıdan insan cinsinin genel adı olarak geçer. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda 12 insan türü çeşitli bölgelerde bulunmuştu. Bu insan türleri;
H. habilis, H. erectus, H. rudolfensis, H. georgicus, H. ergaster, H. antecessor, H. cepranensis, H. heidelbergensis, H. neanderthalensis, H. rhodesiensis, H. sapiens, H. floresiensis olarak sıralanır.
Günümüze kadar bu türlerden bize en yakın akraba olanlar Homo neanderthlensis ile Homo erectus olarak bilinmekteydi. Fakat bu net bir biçimde soy ağacımızı belirleyemiyordu.
Bu yeni türün keşfi, kendi evrimimizdeki ara formları bulmamız açısından birçok soru işaretini ortadan kaldırabilecek ve kendi geçmişimizi daha net bir şekilde sağlayabilecek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!