onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi…

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi…

Şebnem Sucu
19.01.2022 - 10:38

Gebelik, genellikle 40 hafta süren zorlu ve heyecan dolu bir süreçtir. Anne karnında neler olup bittiğini öğrenmek her anne adayının merakını ve endişelerini gidermeye yardımcı olur. Büyük bir özveri ve sabır isteyen hamilelik sürecinde bebek her hafta büyüme ve gelişmeye devam ederken anne adayları da fiziksel ve psikolojik pek çok değişikliğe uğrarlar. Bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz. İşte gebelikte hafta hafta bebek gelişimi…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gebelik her anne adayının yaşamındaki en önemli süreçlerden biri. Gebelik süresinde anne adayı birçok değişim yaşarken bebek, küçük bir kitle tanesinden mucizevi bir şekilde gelişme ve büyüme kaydeder. Anne adayları bebeğinin oluşum evrelerini merak eder ve yaşanan değişimleri okuduklarında büyük bir heyecan duyarlar. İşte gebelikte hafta hafta bebek gelişimine dair bilinmesi gerekenler…

Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi

Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi

Gebeliğin başlangıcı adet döneminin ilk günüdür. Gebelik 3 trimesterden oluşur. Bu süreçlerin her biri 12-13 hafta sürmektedir. Bu 3 aylık dönemlerde, anne adaylarında birçok fiziksel değişim yaşanırken gelişmekte olan fetüs sürekli gelişmeye ve değişmeye devam eder. İşte hafta hafta gebelik:

Birinci Trimester (İlk 3 Aylık Dönem)

Birinci trimester bebeğin organlarının gelişmeye başladığı ve tamamlandığı bir dönemdir. İlk 8 haftalık dönemde bebeğin organ ve hücre taslakları oluşur. Bu süreçte annenin zararlı maddelere maruz kalması risklidir. 

İlk 4 haftalık Süreç

4 haftalık bebek henüz embriyo halindedir. Embriyonun beyin, kalp, omuriliğin temel başlangıç evresinin bu dönemde tohumlarının atıldığını belirtmek mümkündür. 

İlk 8 Haftalık Süreç

Bu haftalar içinde bebeğin dudakları, dili ve dişlerinin oluşumu söz konusudur. Akciğerler bu hafta daha hızlı gelişim kaydetmektedir. Bağırsaklar belirginleşir ve kalpte 4 adet odacık oluşmaya başlar. Göz kapakları belirir. Kıkırdak halindeki iskeleti sertleşir. Parmaklar perdeli bir şekilde belirirler. Bu süreçte rahim neredeyse portakal büyüklüğüne ulaşır. 

İlk 12 Haftalık Süreç

Bebeğinizin böbrekleri daha iyi çalışmaya başlar. Yaklaşık 10. Haftadan itibaren idrar üretimi devreye girer. Bebeğiniz 12. Haftaya ulaştığında tüm organları tamamlanmış ve büyüme başlamıştır. Yüz çevresi, tırnaklar, saçlar belirmeye başlar. Bebeğinizi boyu ortalama 70 mm kadar olup hareketlenmeye başlar. Bu süreçte kan hacmi artışı nedeniyle baş ağrıları, baş dönmeleri gibi şikayetler anne adaylarını rahatsız edebilir.

2. Trimester (14.26. Hafta)

2. Trimester  (14.26. Hafta)

Bu dönem anne adayları için rahat geçen bir dönemdir. Gebeliğin erken belirtilerinden olan birçok şikayet azalmaya başlar ve bu dönemde vücut gebeliğe uyum sağlar.

16. Hafta

Bebeğinizin kirpikleri, kaşları ve saçları daha belirgindir. Başparmağını emebilir, gerilebilir, esneyebilir. Sinir sisteminin çalışmaya başladığı bu dönemde genital organlar tamamen gelişmiştir, ultrasonda daha belirgindir. Bebeğin ışığa ve solunuma refleksi oluşur. Bu haftalarda bebek oldukça hareketlidir.

20. Hafta

Bebeğin hareketleri iyice hissedilmeye başlanır. Bebeğin sırtı, omuzları ve tapınakları lanuga adındaki ince bir saç ile kaplıdır. Bebeğinizin yaklaşık 400-450 gram civarında ve 25 cm boyundadır. Kalp atışları daha hızlı, cilt daha kalındır. Koku, tat, görme ve duyma duyuları daha da gelişir. Kız bebeklerin yumurta hücresi üretimi başlar erkek bebeklerin ise testisleri karından torbaya ilerler. Bu dönem genişleyen rahim anne adayında; mide, bağırsak ve böbreklerde baskıya neden olabilir. Bu sebeple sık idrara çıkma ve nefes almada sıkıntılar yaşanabilir.

24. Hafta

Bebeğin ağrılığı 550-650 gram, boyu ise yaklaşık 28-30 cm’ e ulaşmıştır. Bebeğin gözler açılır, nabzı sese ve harekete tepki gösterir. 23. Haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı yüksektir. Bu süreçte anne adaylarında diş eti kanamaları görülebilir. Kalsiyum arttırılmalı ve D vitamini almaya özen gösterilmelidir.

3. Trimester (27-41. Hafta)

3. Trimester (27-41. Hafta)

28. Hafta

Bebeğin vücut yağ rezervleri gelişmeye başlar. Aynı zamanda bebeğin işitme duyusu gelişmiştir. Işık, ses gibi tüm uyaranlara cevap verir. Bebeğiniz artık gözlerini açıp kapatır ve vücudu yağ depolar. Bebeğinizin boyu ortalama 35-38 cm’dir. Ağrılığı ise 1100-1200 gram civarındadır.

32. Hafta

Bebeğiniz iyice büyüdüğünden alanı daralmaya başlar. Diz ve bacakları bükük, boynu ve kolları öne doğru bükük, ayakları çapraz bir şekildedir. Tırnakları tam olarak gelişmiş ve parmakları açıktır. Artık daha da hareketlidir. Boyu 40-42 cm kilosu ise yaklaşık 1800-2100 arasındadır.

36. Hafta

Bebeğin yanakları, kolları, parmakları yağ depoladığından dolayı daha kolay fark edilir. Neredeyse tüm organ sistemleri gelişmiştir. Bebeğin boyu 46-48 cm ağırlığı 2500 gram aralığındadır. Anne adayları bu süreçte bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi ve bu durumun mesaneye baskı yapması sebebi ile sıklıkla tuvalete gitme isteği duyabilir.

38-40 Hafta

Bebek cildini kaplayan verniks kazeoza adındaki kremsi madde ve lanugo adındaki tüyler azalır. Bu haftalarda artık bebek gelişimini tamamen tamamlamıştır. Bebeğiniz doğuma hazır bir haldedir ve başı doğum kanalına yerleşir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın