Görüş Bildir
Haberler
Gazetecilik Örgütlerinden Dezenformasyon Yasasına Tepki: 'Yeni Bir Suç İşaret Ediliyor'

Gazetecilik Örgütlerinden Dezenformasyon Yasasına Tepki: 'Yeni Bir Suç İşaret Ediliyor'

AKP ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM'ye sunulan 'Basın Kanunu ve Bazı Konularda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' gazetecilik örgütlerinin tepkisini çekti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ amacıyla hazırladığı kanun teklifi Meclis’e sunuldu. “Gazeteciler ve basın örgütlerinin görüşlerini içermeyen hiçbir yasa, dezenformasyona çare olamaz” diyen 7 gazetecilik örgütü teklife karşı çıktı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) ortaklaşa kaleme aldığı bildiri şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye sunduğu “Basın Kanunu ve Bazı Konularda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” başlıklı teklif, Türk Ceza Kanunu'na “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” diye yeni bir suç eklemekte, bu suçu işleyenlere hapis cezası öngörmektedir. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımı da vardır.

Kapalı kapılar ardında hazırlanmış

Kapalı kapılar ardında hazırlanmış
  • Mesleğimizi doğrudan ilgilendiren bu önemli kanun teklifi, gazetecilik örgütlerinin görüşü alınmadan, bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlanmıştır.

  • Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansür mekanizmalarından birine yol açabileceği endişesiyle, “dezenformasyonla mücadeleyi” değil gazeteciliğe baskıyı artırmak üzere tasarlandığı anlaşılan bu kanun teklifinin acilen geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Hangi partiden olursa olsun

Hangi partiden olursa olsun
  • Kınıyoruz: ABD merkezli teknoloji şirketlerinden bile bu süreçte görüş alan siyasi iktidar, kanunun doğrudan muhatabı olan Türkiye'deki gazetecilik örgütlerinin fikrini sorma gereği duymamıştır. Hangi partiden olursa olsun siyasetçilerin, toplumun bilgi edinme ve haber alma hakkını doğrudan ilgilendiren bu tür yasal düzenlemeleri hazırlarken ilgili alanın önde gelen meslek örgütleri ve sivil toplum temsilcileriyle diyalog kurması demokrasinin gereğidir. Bu demokratik ilkenin çiğnenmesini kınıyoruz.

Yeni bir suç işaret ediliyor

Yeni bir suç işaret ediliyor
  • Reddediyoruz: Teklifte “dezenformasyon,” “yalan haber,” “asılsız bilgi” ve “tahrif edilmiş bilgi” gibi kavramlar hukuki bir tanım yapılmaksızın kullanılmaktadır. “Güvenlik,” “kamu düzeni” ve “kamu barışı” gibi, gazetecilere karşı adli taciz davalarında sıkça başvurulan muğlak kavramlara dayanılarak mahkemelere yeni bir suç işaret edilmektedir. Böyle bir yaklaşım, yasaları, bağımsızlığını yitirmiş olan yargı sistemi tarafından suistimale açık hâle getirmektedir. Bu girişimi reddediyoruz.

  • Davet ediyoruz: Dezenformasyon, tüm dünyanın sorunudur. Türkiye'de gazeteciliğin kalitesini düşüren, halkın haber alma hakkını zedeleyen daha birçok sorun da vardır. Tüm bu sorunları çözebilecek çoğulcu yasaların, demokratik kurumların ve meslek içi özdenetimin oluşturulması veya güçlendirilmesi için, bu kanun teklifinin askıya alınmasının ardından, tüm siyasi aktörleri, gazetecilik örgütleriyle kapsamlı ve şeffaf bir diyalog süreci başlatmaya davet ediyoruz.

  • Binlerce gazeteciyi temsilen ve kamuoyunun haber alma hakkına saygılarımızla bu çağrıyı tarihi bir sorumluluğun gereği olarak yapıyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
5
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caner Bey

halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” bu yasa aslında çok doğru karar ama Türkiye'de zor be :D