Görüş Bildir
Haberler
Fatsa'da Siyanüre Karşı Yürüyüşe Müdahale

Fatsa'da Siyanüre Karşı Yürüyüşe Müdahale

Ulaş
08.08.2015 - 14:59
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu'nun 'Toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirlettirmeyeceğiz' çağrısıyla siyanürlü altın madenini protesto eden Ordululara jandarma müdahale etti. 

'Siyanür varsa fındık mındık yok', 'Siyanür varsa yok olur Fatsa' sloganlarıyla Fatsa ile Ünye tepelerinin arasında kalan Bahçeler Mahallesi'nde Altıntepe madenine yürüyen kitlenin önüne TOMA ile barikat kuran jandarmalar, bir vatandaşın elinden Türk bayrağını aldıktan sonra biber gazı ve copla vatandaşlarla saldırdı. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu direniş çadırlarının önünde yolu kapatarak altın madenine geçişe izin vermeyeceğini açıkladı.

ALTIN CANAVARLARINA KARŞI MÜCADELE

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına Altıntepe Madencilik önünde basın açıklaması yapan Özge Yağcı, 'Biz parayı değil yaşamı savunuyoruz. Gözü paradan başka bir şey görmeyenler Bergama'dan, Efemçukuru'ndan, Turgutlu'dan, Kaz Dağları'ndan, Gümüşhane'den sonra bizim topraklarımıza göz dikti' diyerek 'Köylünün geçişine uygun yolların 3-5 metrelik yolların şehirlerarası otoban genişliğine büyütüldü. Kamyonlarla kontrolsüz taşıdıkları malzemenin ağırlığı ve titreşimi nedeniyle evlerimiz çatladı. Köylerimizin suyuna el koydular. Göstermelik olarak tankerlerle su getirdiler. Deremize el koydular. Atıklarını derenin kanalına bıraktılar. Hayvanlarımız susuz kaldı. Daha maden çalışmaya başlamadan şantiye sahasındaki siyanür havuzu alanlarında defalarca heyelan oldu' dedi. Yağcı, Orduluların yüzlerce yıldır doğup büyüdüğü, atalarından miras kalan topraklarını yok etmek isteyen altın canavarlarına karşı mücadele edeceklerini söyledi.

25 BİN HANE GÖZDEN ÇIKARILIYOR

25 BİN HANE GÖZDEN ÇIKARILIYOR

Projeye göre Altıntepe Madenciliğin 40 ay çalışıp Ordululara kirlenmiş toprak, içine zehir-ağır metal karışmış yerüstü ve yeraltı suları bırakacağını söyeyen Özge Yağcı, 'Oturduk hesap yaptık, toplam değeri 2013 yılı fındık satış fiyatıyla 2 yıllık gelirimizi karşılayamayacak iki şirketin kazançlı çıkacağı altın için yaklaşık 25 bin hane gözden çıkarılıyor. Bu toprağın çocukları olarak peşlerindeyiz. Onlar azınlık, bu projeden zararlı çıkacak olan bizler çoğunluğuz' dedi. 'Topraklarımızı Afrika sömürgelerinden deneyimli şirketlere sömürge kılmayacağız' diyen Yağcı, 'Adaleti tesis edemeyen hukuka, şirketlerin işlerini kolaylaştırmayı vazife sanan kamu idarecilerine, şirketin ısmarladığı raporları bilimsel belge diye kamuoyuna sunan paranın kölesi olmuş 'bilim insanlarına' karşı isyandayız' şeklinde konuştu.

SİYANÜRLÜ MADENE KARŞI İMZA KAMPANYASI

Ordu İdare Mahkemesi'nde 2014/1286 Esas sayılı dosyada görülmekte olan Ordu ili, Fatsa ilçesi Bahçeler Mahallesi'nde Altıntepe Mad. San. ve Tic. AŞ. tarafından yapılması planlanan 'Siyanürle Altın İşletmeciliği Madeni Projesi' ile ilgili 11.02.2013 tarih ve 2419 sayılı 'ÇED Olumlu' kararının iptali davası için imza toplayan yaşam savunucuları, 'Fatsa ve Ünye ilçeleri başta olmak üzere tüm bölgenin tarım ve hayvancılığı, iklimi, temiz suları ve havası olumsuz yönde etkilenecek ve doğamız bozulacak' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam