onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
EYT Şartları Nelerdir? EYT Ne Zaman Çıkacak? EYT Ne Zaman Açıklanacak? EYT İçin Açıklama Yapıldı mı?

EYT Şartları Nelerdir? EYT Ne Zaman Çıkacak? EYT Ne Zaman Açıklanacak? EYT İçin Açıklama Yapıldı mı?

CansinA
21.02.2022 - 11:41

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika açıklamaları vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yeni yılda kendileri ile ilgili bir düzenleme olup olmadığını araştırmaya başladılar.  Konu ile ilgili açıklama yapıldı ve EYT’lilerin durumunun çalışma programı içerisinde olduğunu bildirdi. EYT şartlarını öğrenmeye çalışan vatandaşlar da araştırmalara başladı. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT ne zaman açıklanacak? EYT şartları neler? Konuyla ilgili yapılan açıklamada neler yer alıyor? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

EYT için açıklamaları gündeminde tutan vatandaşlar kendileri hakkında verilecek kararları dört gözle bekliyorlar. EYT’lilerin durumunun çalışma programı içerisinde olduğunu bildirilmişti. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT şartları neler? Konuyla ilgili yapılan açıklamada neler yer alıyor? İşte detaylar...

EYT Hakkında Yapılan Son Açıklamalar

EYT Hakkında Yapılan Son Açıklamalar

Daha önce bu konu AYM’ye de götürüldü. AYM kademeli geçişi öngören bir düzenleme yaptı ve bu düzenleme halen uygulanıyor. Şimdi EYT yapılanması içerisinde olan değerli vatandaşlarımız bu konuda yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini kimisinin 3-4 yaş daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ederek ben primimi doldurduktan sonra ve yaşa eriştikten sonra daha önce emekli olabileyim şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyorlar.  

Biz bu konuda toplumun bütün kesimlerinin taleplerini dinleyen ve onlara çözüm üreten bir durumdayız. Biz sıralamayı ifade ettik. Bunu dinleyen EYT’li kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Bütün sorunların çözüme kavuşacağını da buradan ifade etmek istiyorum. 1’incisi asgari ücretle başlayacağız dedik ve aralık ayında yüzde 50.5 zam oranıyla 4 bin 253 liraya çıkardığımız bir asgari ücretle işe başladık. Memurlar ve emeklilerin durumuyla ilgili düzenleme yaptık. Yüzde 31’e varan bir zam oranını memurlar ve emekliler açısından öngördük.  

Temmuz ayında bir daha bununla ilgili ilave zam söz konusu olacaktır. İnşallah mayıs ayı içerisinde yasalaştırma suretiyle 3600 ek göstergeyi gerçekleştirmiş olacağız.

EYT Şartları

EYT Şartları

Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.  

Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de masada. Kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu.  

Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Meclis’e sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

1) Kısmî Emeklilik Formülü

1) Kısmî Emeklilik Formülü

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Buna kısmi emeklilik deniliyor. Böylece 3600 günü tamamlayanlar kadınsa 50 erkekse 55 yaşını da doldurmak şartıyla emekli solabiliyorlar. Emeklilik yaşını 3600 günü ya da 50-55 yaş şartını tamamladığı tarih belirliyor. Ancak EYT kapsamında 3600 günü olanlar için kadınsa 50 erkekse 55 yaşını tamamlayanların emekli edilmeleri bir formül olarak duruyor.

2) Emeklilik İçin Yaş Yerine Sigorta ve Sigorta Süresine Bakılması Formülü

2) Emeklilik İçin Yaş Yerine Sigorta ve Sigorta Süresine Bakılması Formülü

Bu formülde ise 99 öncesindeki emeklilik şartları dikkate alınıyor. Yani kadınlarda 20 yıllık (7200 gün) erkeklerde ise 25 yıllık (9 bin gün) sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması durumu ortaya çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

3) Kademeli Emeklilik Formülü

3) Kademeli Emeklilik Formülü

Almanya'da daha önce uygulanan formüle göre sigortalıya bir teklif sunuluyor. Emeklilik için kaç yıl kalmışsa her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Burada kesinti oranı yıllık yüzde 2 oluyor. Yani emekliliğine 4 yıl kalmış birisinden yüzde 8 kesinti yapılıyor. Böylece daha az maaşla daha erken emeklilik ortaya çıkıyor.

4) Prim Tamamlayarak Emekli Olma Formülü

4) Prim Tamamlayarak Emekli Olma Formülü

Buna göre; 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında prim gerekiyor. Burada primini tamamlayanların yaşına bakmadan hak sahibi olması durumu ortaya çıkıyor.

5) Emekliliğe Kadar Maaş Kesintisi, Emeklilik Şartları Tamamlandığında Maaş Kesintisiz Devam Edilmesi

5) Emekliliğe Kadar Maaş Kesintisi, Emeklilik Şartları Tamamlandığında Maaş Kesintisiz Devam Edilmesi

EYT'de bu modelde Almanya'da uygulanan sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti belirleniyor ve sigortalı kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın söylediği yaşa gelip emeklilik şartları oluşunca kesinti ortadan kalkıyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlgili haberler;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın