Görüş Bildir
Haberler
EYT’de Son Durum: Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT Nedir, EYT Çıktı mı, Ne Zaman Çıkacak? EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT’de Son Durum: Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT Nedir, EYT Çıktı mı, Ne Zaman Çıkacak? EYT Kimleri Kapsıyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT yasası ile ilgili son dakika haberlerini yakından takip ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada EYT ile ilgili çalışmaların başladığını duyurmuştu. Bakan tarafından yapılan açıklama sonrası umutlanan EYT’liler, yapılan çalışmanın detaylarını araştırıyor. 3600 ek gösterge sürecinin tamamlanmasının ardından EYT ile ilgili de net adımların atılması bekleniyor. Peki EYT nedir, ne zaman çıkacak ve kimleri kapsıyor? 4 Şubat 2022 EYT yasası son dakika...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son dakika gelişmeleri binlerce kişi tarafından yakından takip ediliyor. Konu ile ilgili açıklama, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar için önümüzdeki günlerde önemli bir süreç başlayacak. Kapsamdan, ödenecek miktara kadar birçok detay masaya yatırılacak. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak ve kimleri kapsıyor?

EYT Nedir?

EYT Nedir?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

EYT Ne Zaman Çıkacak?

EYT Ne Zaman Çıkacak?

AK Parti ve Çalışma - Sosyal Güvenlik Bakanlığı yoğun bir şekilde EYT çalışmalarını sürdürüyor. EYT sorununun önümüzdeki süreçte meclise gelerek çözülmesi planlanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ise 5 formülün masada olduğu belirtiliyor.

3600 ek gösterge sürecinin tamamlanmasının ardından EYT ile ilgili de net adımların atılması bekleniyor. 2022 sonu itibariyle EYT’nin Meclis’e gelerek görüşüleceği tahmin ediliyor.

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade ediyor.

8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. Yani emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı gibi 3 koşulun birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT Şartları Neler?

EYT Şartları Neler?

Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.

Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de masada. Kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu.

Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Meclis’e sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

Bu Haberler de ilginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın