onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ethem Sarısülük'ü Vuran Polise 7 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

Ethem Sarısülük'ü Vuran Polise 7 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

Batuhan
03.09.2014 - 10:44

Sarısülük'ü Vuran Polise 7 Yıl 9 Ay

Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'a 28 yıl hapis cezası verildi. Haksız tahrik indirimiyle ceza 7 yıl 9 aya düşürüldü. Şahbaz savunmasında 'Vefatına çok üzüldüm, hatta Fatiha okudum' dedi.

Ankara 6.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada polis Ahmet Şahbaz son savunmasını yaptı. Sarısülük ailesinin tepki gösterdiği savunma sırasında mahkeme heyeti sık sık uyarı yapmak zorunda kaldı.

Şahbaz savunmasında şunları söyledi:

'İçimdeki korkuyu paniği anlayamıyorsunuz. Olay esnasında benim yaşadığım korkuyu siz göremiyorsunuz. Bana tehditlerden dolayı bana koruma verdiler. 28 yaşında bir insanım. Ekmeğimin kavgasındayım. Benim polis olana kadar karakolluk işim olmadı. Biz hepimiz aynı vatanda yaşıyoruz. Yaşadığımız sıkıntı nedir böyle?

Olay görüntüleri incelendiğinde benim aldığım ayakkabı darbeleri görülecektir. Kalkanı yere bırakıp üzerlerine koştuğum iddia ediliyor. Böyle bir görüntü yok. Havuz başında bizi taşladılar. Ben kalkancıyım. Oradan arkamı dönüm kaçma ihtimalim olsa kaçar giderdim. Eylemciyi tekme suretiyle uzaklaştırmak istedim.

Eylemciye tekme attıktan sonra kalabalığın üstüme geldiğini gördüm. Kafama taşlar gelmesiyle havaya ateş edip durdurmak istedim. Kaldırım taşları atılıyor. Ben bunun fotoğrafını çektim. O taşlar düşünüldüğünde kontrolümün bozulması normal değil mi?

O kadar taş yememe rağmen ben havaya ateş etmeye çalışıyorum. Eylemciler de bakıyor 'havaya uyarı ateşi açıyor' diye bana saldırmaya devam ediyor. Bunlar görüntülerde sabit.

'Çektim vurdum' diye konuşmama da açıklık getirelim. Ben o an can havliyle bunu söylemiş olabilirim. Ethem Sarısülük vefat ettiğinde çok üzüldüm. Hatta oturdum fatiha okudum. Ben içimdekileri döküyorum. Dışardan görüntüm sakin olabilir. Ama insanın o anki psikolojisini anlamak gerekir.

Bende olaydan sonra iç kanama olabilir bile dediler. Ben sizin vicadanınıza bırakıyorum. Bir senedir susuyorum. Bu şekilde savunma yapmam iyi oldu. Ben böyle bir olayın yaşanmasını istemezdim. Benim de annem var. Ethem'in annesi bağırdığında üzülüyorum. Beni ısrarla taşlamasalardı bu olay yaşanmazdı.

Bir senedir yaşananlar benim psikolojimi bozmaya başladı. Avukatların söyledikleri her şeyin cevabını verdim. Basında bu olay verildiğinde polis grubunun içinden gelmişim gibi gösteriliyor. Halbuki olay farklı biz sıkıştığımız yerden kurtulmak için kaçtık. Ben anlattım. Beraatimi talep ediyorum.'

Savcı cezada indirim istedi

Savcı esas hakkındaki mütalaasını değiştirdi ve haksız tahrik indirimi talep etti, 6 yıl 8 aydan 25 yıla kadar hapis cezası istedi. Daha önceki mütalaada Savcı, polis Ahmet Şahbaz'ın meşru müdafaa değil olası kasıtla adam öldürme ve 'kamuya ait araç ve gereci suçta kullanma' suçlarından 26 yıl 8 aydan 33 yıl 4 aya kadar ceza almasını istemiş, sanığın tutuklanmasını talep etmişti.

Duruşma savcısı mütalaasında görüntülerin incelenmesine göre olayın meşru müdafaa kabul edilmesi için sanığın hiç bir şekilde kurtulamayacak durumda olması gerektiğini belirtti. Sanığın çekilme talimatına uyarak göstericilerden uzaklaşması gerekirken kendisine tehlikeye attığı ifade edildi.

Tehlikeyi bertaraf etmek için sanığın havaya ateş ettiği, üçüncü atışında ise göstericilerden birini vurma ihtimalini bilmesine rağmen olası kastla adam öldürme suçunu işlediği kaydedildi.

Göstericilerin polislere taş atması gerekçe gösterilerek haksız tahrik indirimi uygulanması istendi. Savcı istenen ceza ve kuvvetli suç şüphesi nedeniyle sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Tahrik indirimi uygulanırsa 6 yıl 8 aydan 25 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Sarısülük ailesinin avukatları ise tahrik indirimi uygulanmamasını istedi.

Şahbaz'ın avukatları mahkemeyi reddetti

Sanık polis Ahmet Şahbaz'ın avukatı mahkemenin tarafsızlığı sağlayamadığı için duruşmadan çekilmesini istedi. Sanık avukatları mahkemeyi reddettiklerini belirtti. Mahkeme, sanık avukatının reddi hakim talebini kabul etmedi.

Sanık avukatı keşif yapılmasını ve dosyanın bir üst mahkemeye gönderilmesini de istedi. Ayrıca son savunma yapılması için süre verilmesini talep etti. Ancak mahkeme bu talepleri de reddetti.

Kapalı duruşma talebi reddedildi

Davaya Ethem Sarısülük'ün ailesi ve çok sayıda izleyici katıldı. Davaya jandarma eşliğinde getirilen sanık Ahmet Şahbaz'ın korunması için mahkeme salonunda 100'den fazla jandarma hazır bekletildi. Mahkeme salonu dışındaysa çevik kuvvet polisi, TOMA araçları ve itfaiye aracı olayların çıkma ihtimaline karşı hazır bekletildi.

Mahkeme heyeti sanık vekilinin duruşmanın kapalı yapılması talebini 'yasal unsurların oluşmadığı ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığı' gerekçesiyle reddetti.

Avukat, daha önce duruşmada kayda alınan konuşmaları okuyarak mahkemenin kamu güvenliğini sağlayamadığını savundu:

'Sanık saldırıya uğramıştır. Sanığın güvenliğinin sağlaması mahkemenin şerefidir. Mahkemeye hakaret edilmiştir. Sanığın saldırıya uğraması sonrası hiç bir işlem yapılmamıştır. Marjinal grupların mahkemeye gelerek mahkemeyi etkilemiştir. Alenen mahkeme tehdit edildiği için duruşma kapalı yapılamamıştır. Bu halde sanığın savunma yapması mümkün değildir.'

Savcı 33 yıl ceza istedi

Ankara 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir önceki davada savcı, olay günü yaşananları anlattı. Sanık polis Ahmet Şahbaz'ın, talimata rağmen dört arkadaşıyla birlikte geri çekilmediğini söylemişti.

Savcı, Şahbaz'ın silahından çıkan kurşunun polislere taş atan Sarısülük'ün kafasının sol tarafına isabet ettiğini belirtti. Savcı, olay yerinde yapılan incelemede merminin sekmediğinin tespit edildiğini ifade etti. Savcı, polis Ahmet Şahbaz'ın meşru müdafaa değil olası kasıtla adam öldürme ve 'kamuya ait araç ve gereci suçta kullanma' suçlarından 26 yıl 8 aydan 33 yıl 4 aya kadar ceza almasını istedi, sanığın tutuklanmasını talep etmişti.

Olay nasıl yaşandı?

Ethem Sarısülük 1 Haziran 2013 tarihinde Ankara'daki Gezi olayları sırasında başından yaralanmış, 14 Haziran'da hastanede hayatını kaybetmişti.

Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davayı gören Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmada yaşanan arbede ve mahkemeye yöneltilen eleştiriler nedeniyle yargılamadan çekilme kararı aldı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi bunu uygun bulmayınca, davaya bakan mahkeme Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık da olumsuz görüş bildirince 6. Ağır Ceza Mahkemesi davayı aynı heyetle görmeye devam etti.

İddianamede polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. 'Meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek' suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, Şahbaz'ın 'Meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı' kaydedildi. Ancak yargılama sonunda mütalaa veren savcı, suçun niteliğinin değiştiğine dikkat çekti. Polis memuru Ahmet Şahbaz'ın, meşru müdafaa değil olası kasıtla adam öldürme suçundan ceza alması gerektiğini savundu, sanığın tutuklanmasını da talep etti. Mahkeme bu talebi kabul etti ve Şahbaz tutuklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/sar...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam