Estetikten Önce Bilmekte Fayda Var: Burunlarımız Aslında Selfie'lerdeki Kadar Büyük Değil
Sosyal medya ve selfie çağ en çok estetik operasyon talebini artırdı. Fotoğraf ve videolarda kendimizi eskisinden çok daha fazla ve detaylı görür olduk. Ancak çoğumuzun fark etmiş olduğu gibi, aynadaki görüntümüzle selfie görüntümüz birbirinin aynısı değil. Şimdi bu duruma bilimsel bir açıklama getiriyoruz.
Selfie çağı estetik operasyon taleplerinde patlamaya sebep oldu.
Selfie'ler özellikle burun estetiği talebini artırdı.
Çünkü neredeyse herkesin burnu farklı açılardan farklı görünüyor. Kemerli, kemikli burunlarda bu durum daha belirgin. En iyi göründüğü açıyı bulan ve kendilerine güvenmedikleri için farklı açılarda fotoğraf çektiremeyenler soluğu ameliyat masasında alıyor.
Selfie'lerde burunlarının kötü çıkması sebebiyle burun estetiği yaptıranlarda bir sene içinde %13 artış oldu.
Amerika Yüz Estetiği ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi verilerine göre burun estetiği olanların %55'i selfie'lerde kötü çıkmalarını ameliyatları için sebep gösteriyor. Bu oran bir önceki yıl olan 2016'da %42 seviyesinde çıkmış.
Şaşırtıcı mı, değil elbette. Şaşırtıcı olan selfie'lerde kötü görünen burunların aslında biraz illüzyon olması.
Burunlar aslında gerçekte selfie'lerde göründüğü kadar büyük veya kötü değil.
Bunu biz değil, bilim söylüyor.
Suçu selfie'lere atmadan önce biraz bilime kulak vermek çok daha doğru olacak.
Görselde de gördüğünüz gibi aslında, görüntü objektif ile obje arasındaki mesafe ile ilgili bir durum. Soldaki karede objektif 30 cm uzaktayken, ikinci karede 150 cm uzakta konumlanmış durumda ve sonuç ortada. İki karede yüzün yapısında büyük bir fark varmış gibi duruyor. Özellikle de burunda...
Yapılan hesaplamalar çok ciddi bir farkı ortaya koyuyor.
Hesaplamalar 5 kat yakından çekilen fotoğraflarda burunların yatay düzlemde bir uçtan diğer uca %30 daha geniş ve dikey düzlemde de %7 daha uzun gözüktüğünü ortaya koyuyor.
Daha kolay bir yoldan bir değişikliği anlamanın bir yolu daha var.
Yüzümüzü katman katman düşünürsek burnumuz en ön planda yer alan kısım. Kulaklarımız ise en arka katmanda bulunuyor. Dolayısıyla objektif ne kadar ön planda olan burnumuza yaklaşırsa, o da görüntü de daha fazla yer kaplıyor.
Bu noktada en iyi dostumuz selfie çubukları gibi gözüküyor. Görüntüyü analiz edip işleyen uygulamalar mevcut.
Bu dertten şikayetçi bu kadar çok insan olduğu da göz önüne alınınca piyasada bu uygulamaların olması çok normal. Uzaklığı ayarlayıp, fotoğraf üzerinde bir çeşit deformasyon uygulayıp, görüntüyü normalleştiren uygulamalar çok yaygın şekilde kullanılıyor.
Yorum Yazın
Bence beyin nakli ameliyatı yaptırmaları lazım. Resim de kötü gözüküyor diye bıçak altına yatmak salaklığın göstergesidir. Böyle birşey yaptırır mı normal in... Devamını Gör
benim burun direk büyük pek bi şey değişmiyor :D
İvit, fındık kadar burnum var türlü türlü huyum var, bu derdime de derman buldum bi çay içem