Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Eski Çağlarda Geçen Film ve Dizilerin Çılgınlarcasına Saçmaladığı Durumlar ve İşin Gerçeği

etiket Eski Çağlarda Geçen Film ve Dizilerin Çılgınlarcasına Saçmaladığı Durumlar ve İşin Gerçeği

Erkam Evlice
14.07.2018 - 17:59

Tarihsel kurgularda anakronizm ve diğer yapım hataları üzerine bolca tantana yapılır. Bunların çoğu isabetlidir. Gerçekten de sinemada ya da televizyonda eski çağlara dair gördüklerimiz aslında gerçeği çok az yansıtır.

Örnek olarak ilk bakışta neler söyleyebiliriz bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Neredeyse herkesin bütün zırhla gezmesi

1. Neredeyse herkesin bütün zırhla gezmesi

Ortaçağda bütün metal zırha sahip olmak bugün premium sınıf bir araca sahip olmak gibi bir şeydi. Genellikle deri ya da yün giysiler tercih ediliyordu.

2. Herkesin kılıç kullanması

2. Herkesin kılıç kullanması

Ortaçağda kılıç asla birincil silah olmadı. Kargılar ve mızraklar daha yaygındı.

3. Herkesin koyu renkli giyinmesi

3. Herkesin koyu renkli giyinmesi

Ortaçağ tasviri yapılıyorsa herkesi kahverengilerle, grilerle, koyu mavilerle donatmak sanat yönetmenlerinin birincil tercihidir. Ama durum böyle değildi. Ortaçağ orduları neredeyse gökkuşağı gibi rengarenkti.

4. Son adama kadar savaşmak

4. Son adama kadar savaşmak

Böyle durumlar elbette gerçekleşmiştir fakat savaşlarda mevzi bozulup birkaç asker kaçmaya başladığında diğerleri de kaçınılmaz olarak buna uyum sağlardı.

5. Şövalyelerin aşırı güzel ve asil atları

5. Şövalyelerin aşırı güzel ve asil atları

Şövalyeler onları taşıyabilecek güçte ve boyutta, özel olarak yetiştirilip kızgınlaştırılmış aygırlar sürüyordu. Bu aygırlar oldukça korkunç görünümlü yaratıklar oldukları gibi düşmanı tekmelemek ve hatta ısırmak üzere eğitilmişlerdi. Filmlerde ve dizilerde gördüğümüz ise birbirinden güzel atları süren şövalyeler oluyor genelde. Böyle atlara binmek bir şövalye için utanç kaynağıydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alevli oklar

6. Alevli oklar

Bizim gördüğümüz kadar yaygın değillerdi. Kuşatılan kaleler mümkün olduğunca az zararla ele geçirilmek istenirdi. Alevli oklar daha çok kuşatma kulelerinin motorlarını bozmak için kullanılırdı.

7. Düşmanların üzerine kızgın yağ dökmek

7. Düşmanların üzerine kızgın yağ dökmek

Bu tarz sistemler fazla yaygın değildi. Ayrıca yağ böyle bir amaç için israf edilemeyecek kadar değerli bir gıdaydı. Bunun yerine kaynar su ya da kızgın kum tercih edilirdi.

8. Dev baltalar

8. Dev baltalar

Baltalar sık kullanılırdı ama çift elle kavranan dev baltalar pek yaygın değildi. Savaşta kullanılar baltalar oldukça küçüktü.

9. Miğfersiz savaşçılar

9. Miğfersiz savaşçılar

Savaş alanına miğfersiz pek çıkılmıyordu. Filmlerde ve dizilerde güzelim aktörlerin yüzü ve duygusal durumu anlaşılsın diye miğfer tercih edilmiyor ama işin aslı öyle değildi.

10. Her şeyi aşan kılıç ve oklar

Zırhlar oldukça güçlüydü. Kılıçların sağlam bir zırhı rahatlıkla parçalaması, okların da mesafe tanımaksızın her hedefi delip bırakması pek görülen bir şey değildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çok uzak mesafelerden hücum eden atlılar

Atlar yüzlerce metre öteden düşmana doğru dörtnala koşturulmazdı. Çünkü onlar da birer canlıydılar ve üzerlerindeki ağır zırhlı askeri taşırken kısa sürede yoruluyorlardı. Bu tarz hücumlar kısa mesafelerden yapılırdı.

12. Ölümsüz şövalyeler

78.media.tumblr.com

Şövalyeler savaşta çok nadir ölürdü. Nedeni de onları kimsenin öldürememesi değil, canlı olarak ele geçirilmiş bir şövalyenin ağırlığınca altın ederinde olmasıydı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
458
95
38
33
26
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Player One

Kuşatma kulelerinin motorları tam olarak nedir?

Altuğ

Kale kapılarının çarkları olabilir belki diye geldi aklıma ama bilemedim

Sinan Cem Civili

Savaşa başlarken taraflar birbirinin üstüne çılgınlar gibi koşmazdı. Hattı korumak, kalkan duvarı oluşturmak ve düzen içinde ilerlemeye önem verilirdi. Taraf... Devamını Gör

haylaz adam

bizim koca tankın egzozuna çaput tıkayarak durdurmamız normal yani ):

Deniz Kocakafa

Tabiki merminin delemediği tankı taş atarak durdurmak da gayet doğal