onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: 48 Saat Oyunlaştırma!

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: 48 Saat Oyunlaştırma!

Ercan Altuğ Yılmaz
18.04.2021 - 21:05 Son Güncelleme: 20.04.2021 - 18:35

Son zamanlarda hem sıkça duyduğumuz hem de katıldığımız etkinliklerden biri de şüphesiz Hackathon başlığı altında yapılan 48 saatlik etkinlikler!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Etimolojik olarak Hack ve Marathon kelimelerinin birleşmesinden oluşan Hackathon’un düzenlenme amacı ortak bir fikre sahip takımların belirlenen süre içerisinde bir ürün ortaya çıkarmaları.

Etimolojik olarak Hack ve Marathon kelimelerinin birleşmesinden oluşan Hackathon’un düzenlenme amacı ortak bir fikre sahip takımların belirlenen süre içerisinde bir ürün ortaya çıkarmaları.

Maraton dünyanın en zorlu spor dallarından birisi. Uzun mesafe koşusu. Adı Marathon Savaş’ında ulakların savaşın düzenlendiği Marathon ovasından Atina’ya gidip geri gelmesinden esinlenerek verilmiştir. İlk olarak 1896’da Atina’da düzenlenen olimpiyatlarda koşuldu. Mesafe 49,125 km olarak belirlenmiştir.

Yapılan araştırmalar iyi bir maratoncunun bir yılda en fazla 2 maraton koşabileceğini söylerken bizler pandemi sürecinde açılan tüm hackathonlara rahatlıkla katılabiliyoruz. Yurtiçi ya da yurtdışı fark etmiyor.

İlk hackathon ise 4 Haziran 1999 yılında tanışan 10 OpenBSD geliştiricisinin tanışması ile ortaya çıkmış. 15-19 Haziran 1999 tarihleri arasında Palm V PDA cihazları için haberleşme programı yazmayı amaç edilerek yapılmıştır. Süreç içerisinde bu tip organizasyonlara talep artmıştır.

Pandemi öncesi hackathonlar daha yerel olarak gerçekleştirilirken, günümüzde tüm Türkiye’den, farklı şehirlerden bu etkinliklere katılım rahatlıkla sağlanabiliyor. Çoğu hackathon kurgusu gereği bireysel başvuru kabul edip, yarışma öncesi eşleştirme ile takımları kurulmasına olanak sağlarken, online hackathonlarda ise farklı şehirden birbirini tanımayan kişilerin bir araya gelmesiyle takımlar oluşturulabiliyor.

Her şeyin değiştiği gibi katılım şartları ve yarışma düzenleri de değişiyor. Fiziksel hackathonlarda, tüm takımlara tahsis edilen bir odada takımlar aynı havayı solurken, pandemi döneminde herkes kendi evinde bilgisayarı başında takımına katkı sağlayabiliyor.

Evet, bu durum için birbirinden farklı binlerce örnek vermek mümkün.

Fazla uzatmadan devam edelim…

Pek çok hackathon belirlenen bir konuda takımların üretmesi üzerine kurgulanmıştır.

Bu hackathonların içlerinden bir tanesi yapı ve düzenleniş açısından diğerlerinden farklı olarak öne çıkıyor: Gamfed Türkiye tarafından düzenlenen Gamification Hackathon!

Bu hackathonların içlerinden bir tanesi yapı ve düzenleniş açısından diğerlerinden farklı olarak öne çıkıyor:  Gamfed Türkiye tarafından düzenlenen Gamification Hackathon!

Katılımcıların kendilerine verilen iş hedefini, oyunlaştırma uzmanlarının mentorluğunda, iş hedefi sahibi firma ile birlikte 48 saat süresince çalışarak çözüm önerilerini sundukları ödüllü bir yarış. Bu yıl GamFed Türkiye tarafından 3.sü düzenlenecek olan Gamification Hackathon’21 online olarak 48 saat kesintisiz oyunlaştırma ile kurumları ve üniversite gruplarını buluşturacak. Kurumlar ile eşleşen takımlar aynı konu için değil kurumların iş hedeflerine yönelik oyunlaştırma prototiplerini geliştirecekler.

Yakın geçmişe baktığımızda 2019 yılında 17 firmanın iş hedefleriyle birlikte mentor olarak destek verdikleri etkinliğe 17 öğrenci kulübü katıldı. Öğrencilerden oluşan takımlar sadece İstanbul’dan değil Düzce, Sakarya, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Ankara gibi bir çok farklı illerden katılımla 100’e aşkın oyunlaştırma gönüllüsünün bir araya gelmesiyle oluşturuldu. 27 Eylül Cuma akşamı 18:00 ‘de açılış konuşması ve eğitimlerle başlayan etkinlik katılımcı ekiplerin tam 48 saat boyunca ara vermeden çalışarak iş hedefi veren firmaların sorunlarını çözmeye çalışmasına yönelik kurgulanmıştı.

Katılımcı firmalar ve eşleştikleri öğrenci kulüp isimleri :

Katılımcı firmalar ve eşleştikleri öğrenci kulüp isimleri :

· BNP Baribas Cardiff ile Electro Fox

· Watsons ile SamTek

· Pegasus Havayoları ile Women in Games

· Modanisa ile KARMA

· YÜNSA ile Science Life + Hackthefun

· P&G ile Mint Masters

· Yıldız Holding Pladis ile Team Alpha

· HADI ile BUG Bahçeşehir Üniversitesi

· Yeşilay ile Bilim Virüsü

· Sarente Game on ile Duzce University

· Kuveytturk Akademi ile Oyun Hareketi & Haliç Üni.

· Migros Money ile Veloxia Technology,

· Tofaş/Fiat Yol Arkadaşım ile YTÜ Halley

· Nobel İlaç ile İTÜ GİT

· IBB Spor İstanbul ile UniChain

· ve son olarak Lionel Hotel ile CircleUp

48 saat mentorluk ve yoğun bir çalışma sonrasında iş hedeflerine uygun oyunlaştırma prototiplerini geliştiren ekipler 3 dakikalık sunumlarını Pazar günü 14:00’te göstermeye başladılar.

Jüri ise Prof. Dr. Sinan Canan, Migros CRM Direktörü Kına Demirel, Yatırımcı Hande Enes, Prof. Dr. Uğur Batı ve Akademisyen Çakır Aker’den oluşmaktaydı.

Sunumlar ve oylamalar sonrasında kazanan ekip Modanisa‘nın süreçlerini oyunlaştıran Koç Üniversitesi öğrencilerinden oluşan KARMA ekibi oldu. KARMA ekibinin şanslıları 9-10 Aralık’ta Berlin’de gerçekleştirilecek Avrupa’nın en büyük oyunlaştırma konferansı Gamification Europe bileti Migros Hediye Çeki, Pegasus Uçak bileti ve birçok farklı promosyon kazandı.

2.ci ekip BNP Paribas Cardiff için bir oyunlaştırma geliştiren Denizli’li ekip Electro Fox olurken, 3.cü ekipte YÜNSA için ileri bildirim isimli IK uygulaması geliştiren “Science life & Hacktofun” ekibi oldu. Jüri ayrıca tümüyle lise öğrencilerinden oluşan “Bilim Virüsü” isimli ekibin Yeşilay için geliştirdiği bağımlılıkla mücadele oyunlaştırması “Bırak’san” isimli uygulamaya “JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ” verirken, Gamfed Türkiye Özel Ödülü de İBB SPOR için Unichain tarafından geliştirilen “Yürü be İstanbul” uygulaması oldu.

Şampiyon Takım: MODANİSA – KARMA : Piksel Olimpiyatları

Şampiyon Takım: MODANİSA – KARMA : Piksel Olimpiyatları

Bu yıl da Gamification Hackathon kurumlarla öğrenci ekiplerini 48 saat için bir araya getirecek!

20+ kurumun iş hedefi ile, 20+ öğrenci ekibi 18-19-20 Haziran 2021 tarihlerinde GamFed Türkiye Discord kanalında 48 saat oyunlaştırma yaparak büyük ödüle koşacaklar.

Üçüncüsünü pandemi koşullarından dolayı online olarak Haziran 2021'de Gamfed Discord kanalında gerçekleştireceğimiz etkinlikte, projelerini büyük Jüriye sunan öğrenci ekiplerini bu sene de Gamification Europe biletleri, hediye çekleri ve sürpriz bir mentorluk desteği bekliyor olacak. Kazananlar alacakları mentorluk desteği ile de projelerini ilgili kurumda hayata geçirecekler.

Siz de 48 Saat, dolu dolu bir maceraya hazır mısınız?

“Proje benden sorulur!

Mükemmel bir takım oyuncusuyumdur.

Gizli gücüm yaratıcılıktır! 

Problemi söyleyin gerisini bana bırakın” diyorsanız; 

Hadi şimdi ''Oyunlaştırma Zamanı, Başvuru Zamanı''

En az 3 en fazla 5 kişiden oluşan ekibini topla, 

Link’teki formu doldur ve oyun başlasın!

Bu yazı Gamfed Gönüllülerinden Alen Taşçıoğlu’nun katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın