'Dürüstlük Dolabı' Kurdular, Kasaları Fazla Verdi
Sivas'ın Ulaş ilçesinde bir okulda değerler eğitimi dersi kapsamında öğrencilere doğru davranışı öğretmek amacıyla uygulamaya konulan, ürünlerin ve para kutusunun herkesin ulaşabileceği şekilde açıkta olduğu bir 'dürüstlük dolabı' oluşturulurken, öğrencilerin ilkeli davranışıyla kasa açık değil, fazla verdi.
Ulaş Vali Lütfi Tuncel Ortaokulu'nda, okul yönetiminin çabalarıyla 'dürüstlük dolabı' uygulaması başlatıldı.
Değerler eğitimi kapsamında dürüstlük konusunu öğrencilere daha iyi anlatmak ve aşılayabilmek için kilidi olmayan ve herhangi birinin satış yapmadığı dolaptaki ürünler, herkesin ulaşabileceği şekilde tasarlandı.
Dolaptan istediği gıda ürününü alan öğrenciler, dolabın kenarında açıkta duran karton kutuya paralarını bırakıp gerekirse para üstünü alarak alışverişlerini tamamlıyor. Okulun giriş katında bulunan dolapta, bisküvi, çikolata, meyve suyu, kek, gofret gibi yiyecekler bulunuyor.
Ulaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın Osmanlı kültüründeki 'sadaka taşı' geleneğini andırdığını söyledi.
Uygulama sayesinde okulda kantin olmadığı için öğrencilerin hem ihtiyaçlarını giderdiğini hem de dürüstlük ilkesini işlediklerini aktaran Aslan, 'Bu, öğrencinin tamamıyla vicdani meselesi. Dürüstlük, doğruluk herkesin olduğu yerde kolay ama kimsenin olmadığı yerde dürüst olmak zor bir şey. Bu uygulamayı başlatan öğretmenlerimize ve idarecilerimize teşekkür ediyorum' dedi.
Aslan, öğrencilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
'Uygulama süresince, kasamız açık vermediği gibi öğrencilerimiz bazen paralarının üstünü almadığı için fazla bile verdi. Bu anlamda öğrencilerimize çok çok teşekkür ediyorum. Çok güzel dönüşler aldık. Öğrencilerimiz hem ihtiyaçlarını buradan gidermiş oluyorlar hem de dürüstlük ilkesine bağlı kalarak en güzel duyguyu yaşamış oluyorlar.'
Veresiye alışveriş de yapılabilecek
Okul Müdürü Ramazan Baker de değerler eğitimi dersinde dürüstlük konusunu daha iyi aşılayabilmek, öğrencilerin yaşayarak öğrenmelerini sağlamak için iki hafta önce okulda 'dürüstlük dolabı' uygulamasını başlattıklarını kaydetti.
Uygulamada öğrencilerin kendi vicdanlarıyla baş başa olduğunu, dolabın başında herhangi bir öğrencinin durmadığını anlatan Baker, 'Ağaç yaşken eğilir deyiminden yola çıkarak çocuklarımıza dürüstlüğü küçük yaşta vermeye çalışıyoruz. Umuyoruz çocuklarımız bizim verdiğimiz eğitimle hayatlarında hep dürüst olurlar. Bu çalışma sadece bunun bir parçası. Diğer değerler eğitimi konusunda da çocuklarımıza gerekli bilgileri veriyoruz. İnşallah, yaptığımız bu çalışmaların meyvelerini gelecek yıllarda alırız' diye konuştu.
Baker, gelecek haftalarda dolapta meyve ve süt gibi yiyeceklere de yer vereceklerini belirterek, 'Ayrıca yeni bir uygulama daha başlatacağız. Çocuklarımızın üzerinde her zaman para olmuyor. Bunun için çocuklarımız oraya koyacağımız not kağıtlarına isimlerini ve aldıkları ürün ile fiyatını yazıp kutuya atacaklar, daha sonra parayı getirip bize verecekler. Gelip borçlarını ödeyecekler' ifadesini kullandı.
'Dürüst olmamız lazım'
Okulun 6. sınıf öğrencilerinden Yasin Akbulut da dolaptan istedikleri ürünü alıp parasını kutuya attıklarını, dolabın kendilerine dürüst olmayı öğrettiğini söyledi.
Rana Uğur da dolabın yapılmasının çok faydalı olduğunu dile getirirken, Fatma Yılmaz da uygulamayı çok güzel bulduğunu aktardı.
Meliha Öz, dürüstlük dolabını başlatan öğretmenlerine ve okul müdürüne teşekkür ederek, 'Biz vicdanımızla beraberiz. Herkes buradan aldığı için dürüst olmamız lazım, o yüzden dolabın adı dürüstlük dolabı. Bu dolap, bize dürüstlüğü çok iyi öğretiyor. Okulumuzda iyi ki bu dolap var' değerlendirmesinde bulundu.
AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!