"Her yasak kendi isyancısını yaratır" demişler.
Yasakladığınız, kısıtladığınız insan, estetik algısı yüksek bir kadınsa; moda bile bir direniş silahına dönüşebilir.
İlham verici hikayesiyle Tala Raassi ile tanışın.
"Her yasak kendi isyancısını yaratır" demişler.
Yasakladığınız, kısıtladığınız insan, estetik algısı yüksek bir kadınsa; moda bile bir direniş silahına dönüşebilir.
İlham verici hikayesiyle Tala Raassi ile tanışın.
O bir kadın olarak İran'da doğdu. Hayat dolu, yaratıcı, estetiği ve güzelliği seven ışıltılı bir yapısı vardı. Doğduğu ve vatandaşı olduğu İran'da ise şeriat yönetimi...
Özgürlüğün ve ekonomik gücün kazanımı tarihin genelinde tüm kadınlar için zaten kolay olmadı. Fakat Tala Rassi, şeriatla yönetilen İran'da doğmuş bir kadın olarak, toplumların kız çocuklarına vurduğu ketlerin çok daha sert olanlarına maruz kaldı.
İran'da bir kız çocuğu olarak doğmuş iseniz, daha çocuk yaşta örtünmek gibi bir zorunluluğunuz var. Sokaklarda ahlak polisleri, örtünmenizi yeterli bulmazsa size ceza kesebiliyorlar.
Neyse ki Tala Rassi, moda üzerine çalışmak ve okumak istiyordu. Fakat bir problem de burada; İran'da o dönem moda adına hiçbir girişim yoktu. Neden olsun ki? "Moda" batı dünyasından geldiği için İran'da adeta "yasaklıydı". En fazla baş örtüleri tasarlayabilirdiniz fakat baş örtülerinin de "gösterişli" olmaması gerekiyordu.
Zira İran'ın kadınlarına yaptığı muameleleri göz önünde bulundurduğumuzda, "daha kötüsü ne olabilir?" diye sorabilirsiniz.
Maalesef müzikten şüphelenen ahlak polisleri evi bastı ve 16 yaşındaki gençleri tutukladı. Gerekçe neydi dersiniz? Alkol yahut uyuşturucu değil; evde yabancı müzik plaklarının bulunması, oje ve ruj gibi kozmetik ürünlerin kullanılması... Evet, bu sebepler İran'da 16 yaşındaki gençlerin tutuklanmasına sebep oldu.
16 yaşındaki bir kızın 40 kez kırbaçlanması, 5 gün de berbat koşullarda bir hücrede kalması ebeveynlerinin onu yurt dışına göndermesi için yeterli bir sebep oldu.
Fakat kariyerinin böyle ilerlemesine rağmen hala sert eleştiriler alıyor: Çünkü Tala Rassi bir Müslüman ve bir Müslüman olarak bikini giymemesi / bikini tasarlamaması gerektiğini söyleyenler çoğunlukta.
Ama onlara kulak asan kim...
Moda- yani dış görüntümüzle bütünleşme, bedenimizin özgürlüğünü elimize alma akımı onun için adeta bir onur meselesi oldu. İnsan olmanın onuru, kendi bedeninle ne yapacağına, kendini nasıl süsleyeceğine ve iyi hissedeceğine karar verebilecek tek mercinin kendi beynin olması; tüm bunlar onun için "özgürlük"tü.
Hayat hikayesini ve modaya bakış açısını bir kitap yazarak insanlara duyurdu.
Üretiyor, dünyaya renklerini saçıyor, kadınların kendilerini iyi hissedecekleri ve rahatça ifadebilecekleri ürünleri tasarlıyor.
irana hak vermiyorum ama Amerika kültürüne tamamen uymasının sorun olmaması da bi sorun bence.
Ben muslumanım ama şeriat ile yonetılsın ıstemıyorum bu ülke. demokrası ve cumhurıyetten yanayım. çünkü bır ınsan basortulu dıye yada musluman dıye ona fızıksel veya psıkolojık şiddet uygulanmasının dogru olmadıgına ınandıgım gıbı kendı ıstedıgı ve sectıgı hayatı yasyanada karısılmaması gerektıgıne ınanıyorum. kimseyı dınıyle ınancıyla gıyımıyle, gunahlarıyla yargılamak bıze dusmez en buyuk yargıc Allahtır.
Dislike yapanlar, bu kadar mı bu yaşam tarzı size koyuyor? Otobüste bile yanımızda oturmazsınız , asansöre girmezsiniz, sonra da evlendirme programlarında uçkurları peşine düşen insanları fenomen haline getirirsiniz. O uydurma programların müptelası olursunuz. Görmediniz mi bize yıllardır muhafazakar tavır takınan bir grup hainin bu ülkeye yaptığı ihaneti ? Gerçekten sırf bir erkeğe ya da kadına baktınız diye kırbaçlandığınız bir ülkede mi yaşamak isterdiniz? Bir de o ülkelerde gizli gizli her türlü pisliğin döndüğünü, çocuk istismarı, tecavüz, kaçak alkol tüketiminin, her türlü sapkınlığın yaşandığını görmek zor değil . Bknz en çok erkek çocuk istismarı Taliban Rejimi altındaki Afganistan'da yaşanıyor. Bırakın bu sahte dinciliği artık yeter.
dinciler olmayan bir tanrı adına gönderilmeyen bir din adına hiç var olmayacak bir ölümden sonrası adına hayatı kısıtlamaya çalışırken aslında hayatı yok ediyorlar.
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın