Dersim Katliamından 77 Yıl Sonra Yapılan İlk Kazıda 8 İnsan Kafatası Bulundu
Dersim katliamı sırasında, 1938’de Hozat İlçesi'ne bağlı Bargini (Karabayır) köyünde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğüne dair soruşturma kapsamında kazı çalışması yapılıyor. Kazıda kafatasları da dahil sekiz insana ait kemikler bulundu, kazı bugün devam edecek.
Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy başkanlığında başlatılan kazı çalışmasına Hozat 51. Motorlu Tugay Komutanlığı olay yeri inceleme ekibi ile birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan bir adli antropolog ve bir Adli Tıp uzmanından oluşan 2 kişilik bilirkişinin yanı sıra, gözlemci olarak da Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ile Adli Tıp uzmanı Doktor Semih Yıldırım katıldı.
Hozat'ın Karapınar Köyü Seke Sure mezrasında yapılan kazı çalışmalarında toprağın 20 santim altında kemiklere ulaşıldı. Kazı bölgesine ölenlerin yakınlarının dışında hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmedi.
“Nüfus sayımı” diye götürdüler
Usulüne uygun kazı
“Devlet bununla yüzleşmeli”
Kazı çalışmasının yapıldığı bölgeye giden Dersim Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul da “Ermeni katliamının 100. yılında Ermeni soykırımı ile yüzleşmeyen ülke ile görüldüğü gibi Dersim katliamı ile yüz yüze kaldığımız bir noktadayız. Kazılan her yerden kemikler fışkırıyor. Bu devlet bununla yüzleşmelidir” dedi.
Dersim olaylarının Türkiye Cumhuriyeti devletinin karanlık tarihi olduğunu söyleyen Mehmet Ali Bul, bu yüzleşme olmadan toplumsal barışın sağlanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bul, “Kazı, ilk olması resmiyet açısından diğer katliam yapılan bölgeler için kazı çalışmasını kolaylaştırma emsal teşkil etmesi noktasında önemlidir” dedi.
Kaynak: Bianet
Fotoğraflar: Haydar Toprakçı / AA