onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Demirören Krediyi Ödeyemedi, Teminat Gösterilen 22 Gayrimenkul Ziraat'e Geçti

Demirören Krediyi Ödeyemedi, Teminat Gösterilen 22 Gayrimenkul Ziraat'e Geçti

Demirören'in Ziraat Bankası'ndan aldığı kredi Sayıştay raporu açıklandı. Raporda, kredinin ödemesinde sorun çıktığı, kredi teminatında gösterilen 22 adet gayrimenkulun bankaya devrinin yapıldığı belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Demirören ve Ziraat Bankası'na ilişkin iddialar gündemdeki yerini koruyor. Son olarak, Sayıştay denetçilerinin Ziraat Bankası 2020 yılı denetim raporunda Demirören’in kredisiyle ilgili son durum da aktarıldı. 

Denetçiler, “medya sektöründe faaliyet gösteren bir şirket” olarak tanımladıkları kredi olayında verdiği ayrıntılar Demirören’i işaret etti. 

Gerçek Gündem'den Sami Menteş'in haberine göre, Sayıştay raporunda, kredinin ödemesinde sorun çıktığı, kredi teminatında gösterilen 22 adet gayrimenkulun bankaya devrinin yapıldığı belirtildi. Gayrimenkullerle ilgili hazırlanan ekspertiz raporunda, devredilen yerlerin satışlarının çok zor olduğu belirtildi.

'Sürdürülemez bir finansman yükü'

'Sürdürülemez bir finansman yükü'

Sayıştay raporunda şu satırlar yer aldı: 

“Firma ile ilgili olarak Banka tarafından hazırlanan 17.03.2021 tarihli Grup Analiz Raporu’nda ‘Grubun satın alma ve aktif fonlamasında kullandığı YP bazlı banka kredileri önemli ölçüde kambiyo zararına yol açmaktadır. Son yıllarda YP kurunun yukarı yönlü ivmesi gelir tablosu dengesini oldukça olumsuz etkilemesi nedeniyle yüksek dönem zararları oluşmuştur.

Banka ilişkileri ise genel anlamda çatı şirketin kullandığı kredi aktarımları ve reel sektör şirketlerinden kullanılan fonların etkinliğindedir. Grubun finansal ihtiyaçların artması nedeniyle söz konusu şirketlerden de önemli düzeyde borçlanılmıştır. Dönemler boyunca yüksek düzeyde oluşan kambiyo ve finansman giderleri sonrasında oluşan zararların etkisiyle özkaynaklar negatif seyretmektedir. Önümüzdeki süreçte YP kurunun seyri kambiyo yapısına nakit akışa yön vermekle birlikte finansman yükünün taşınamaz olduğu görülmektedir denilerek Firma kredilerinin geri ödemelerinde yaşanan risk ortaya konulduğu gibi sürdürülemez bir finansman yükünün olduğu tespiti yapılmıştır.'

Demirören'den milyonlarca lira zarar

Demirören'den milyonlarca lira zarar

17 Mart 2021 tarihli Firma Analiz Raporunu da aktarıldığı Sayıştay raporunda, firmanın son üç yıldaki mali durumu özetlendi. Buna göre 2018’de 405,2 milyon TL, 2019 yılında 740,8 milyon TL, 2020 yılında ise 790 milyon TL faaliyet zararı ile yılların kapandığı kaydedildi. 

Raporda, “2020 yıl sonu itibarıyla 6.5 milyar TL negatif özsermaye ile çalıştığı tespit edilmiştir. Grup firmaları birlikte değerlendirildiği söz konusu zararlar sonucu öz kaynakların tamamı yitirildiği gibi, yabancı kaynaklara sirayet eden zararlar çok daha yüksek boyuttadır” ifadeleri yer aldı. 

Sayıştay’ın raporunda Demirören’le ilgili şu tespitler yer aldı:

“Haziran 2021 itibarıyla Firmanın Bankada 827,7 milyon ABD Doları ve 930,6 milyon TL anapara, faiz ve komisyon riski bulunmaktadır. Kredilerin teminatında gerçek ve tüzel kişilerin kefaletleri yanında, yaklaşık 864 milyon TL ekspertiz değerli gayrimenkuller üzerinde 1. Dereceden ipotek, 2,5 milyar TL’lik marka rehni ve 50.8 milyon TL değerinde makine ve ekipman rehni vardır. Teminatların toplam değeri 3.4 milyar TL olup, 391,9 milyon ABD Doları karşılığı olup risk teminat dengesi %50’den düşük seviyededir.

Firmanın güncel memzuç riski iki bankada olmak üzere toplam 10.8 milyar TL olup bankanın payı %71 seviyesindedir. 

Söz konusu kredileri 2019 yılında 1.8 milyar TL tutarındaki varlık borç takası ile birlikte yeniden yapılandırılmasına rağmen, Firmanın içinde bulunduğu sürdürülemez finansman yükü nedeniyle geri ödemelerinde aksama yaşanmaktadır. 

Firma 09.09.2020 tarihinde Banka nezdinde finansal yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmuştur. Denetim tarihi itibarıyla Banka riski 7.7 milyar TL’ye ulaşan ve Bankanın 2020 yılı toplam yakın izlemedeki kredilerinin %19’unu oluşturan Firma kredisi, bir danışmanlık firması tarafından hazırlanan fizibilite raporu doğrultusunda değerlendirilme sürecinde olup yakın izleme hesaplarında tutulmaktadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
5
4
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın