Çözseniz Dert Çözmeseniz Dert Olacak 1 Milyon Dolarlık Matematik Sorusu
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Çözseniz Dert Çözmeseniz Dert Olacak 1 Milyon Dolarlık Matematik Sorusu
Tam 23 yıl önce yayınlanan 1 milyon dolarlık matematik problemlerinden en çok konuşulanını, en merak edilenini ve eğer çözülürse tüm dünyayı karıştıracak olanı inceliyoruz. P, NP'ye eşit midir? Detaylar içeriğimizde...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2000 yılında New Hampshire’daki Clay Matematik Enstitüsü, yedi matematik problemi yayınlandı ve her problem için de inanılmaz bir ödül belirledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sene 2023 ama şimdiye kadar bu problemlerden sadece bir tanesi çözüldü.
Poincaré hipotezini bir kenara koyduğumuzda, geriye altı tane çözülmemiş problem, aynı zamanda da henüz kazanılmamış 6 milyon dolar kalıyor.
Probleme çözüm bulunmasının neden bu kadar önemli olduğunu açıklamadan önce problemin ne olduğunu anlamakta fayda var.
Birçok matematik problemi P kategorisindeki problemlere giriyor. Örneğin bir ürün başına alacağınız karı hesaplamak gibi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ve bu en basit haliyle sayılar büyüdükçe problemi net olarak çözmenin de katlanarak zorlaştığı hatta imkânsız hale geldiği anlamına geliyor.
Gezgin satıcı probleminin sorusu şöyle: Arasındaki mesafeyi bildiğiniz, ziyaret edilmesi gereken bir sürü yer var. Ve her yeri bir kez ziyaret ettikten sonra başlangıç noktasına geri dönmeniz gerekiyor.
Ama gidilecek yerlerin sayısı arttıkça bu hesaplamayı yapmanız inanılmaz zorlaşır.
Dünyanın en iyi bilgisayar bilimcileri dahil birçok insan aşağı yukarı 40 yıldır gezgin satıcı problemi üzerinde çalışıyor ama hala herhangi efektif ve net bir çözüm bulan olmadı.
Kolayca kontrol edilebilen ama kolayca çözülemeyen binlerce problem var hatta Sudoku bile bu kategoriye giriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Matematikte açık ara farkla en zor problemlerden biri olarak kabul edilen P=NP probleminin sorusunun özü şu:
“Bu niye bu kadar büyük bir mesele ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız da…
Yani bu problemi çözen kişi sadece 1 milyon doları evine götürmüyor.
İnternette kullandığımız şifrelerin hepsi çok büyük sayıların asal çarpanlarına ayrılamadığı için güvenli olarak kabul ediliyor.
Eğer bir gün P=NP problemi çözülürse ve NP problemlerinin de P problemleri gibi çözülebileceği ortaya çıkarsa vay halimize!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumdan bu yana kendimi hep en iyi yazarak ifade ettim. Okumaya, yazmaya ve duyguları düzgün ifade etmeye olan ilgim Bilgi Üniversite’sinde Karşılaştırmalı Edebiyat lisansı ve Kültürel İncelemeler yüksek lisansı okuma kararı almama vesile oldu.
Birçok farklı ülkeye, kültüre ait eseri incelerken tüm bu ciddiyetin yanında, ünlüler dünyasına ve magazine duyduğum merak beni hep canlı tutan taraftı.
Yaklaşık beş senedir magazin editörlüğü yapıyor, son bir buçuk yıldır da Onedio’da magazin editörü olarak çalışıyorum. Onedio serüvenim devam ettiği sürece kadın kadına sohbet eder gibi, aklınıza gelebilecek tüm incik cincik detaylarla samimi, eğlenceli ve dikkat çekici içerikler üretmeyi umuyorum!
Tüm içerikleri
Yorum Yazın