Görüş Bildir
Haberler
Çöpe Atarken Yeniden Düşünün! Atıklar İstanbulkart'a Kredi Olacak

etiket Çöpe Atarken Yeniden Düşünün! Atıklar İstanbulkart'a Kredi Olacak

Emre Ordu
06.01.2018 - 13:55 Son Güncelleme: 08.01.2018 - 10:31

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metal ve plastik atıkları geri dönüşüme kazandırmak için şehrin farklı noktalarına 100 mobil atık otomatı yerleştirecek. Bu otomatlar sayesinde vatandaşlar, atıklardan İstanbulkart'a kredi kazanabilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kağıt, metal, plastik gibi yeniden ekonomiye kazandırılabilir atıkları işleyecek olan otomatlar, atıkların geri dönüşüm değeri kadar bedeli şehiriçi ulaşım sistemlerinde ödeme aracı olarak kullanılan İstanbulkart'a kredi olarak yükleyecek.

Elektronik arayüze sahip

Elektronik arayüze sahip

Elektronik arayüze sahip atık otomatları, vatandaşların getirdiği atığı tanıyabilme özelliğine sahip olacak. Metal ya da kağıt atığı ayırt edebilecek otomat, farklı bir atık konulduğunda kabul etmeyecek. Geri dönüşüm haznesine konulan atık, sensörler tarafından algılanacak. Vatandaşları sesli ve görüntülü olarak yönlendirebilecek otomatlar, konulan atığı içindeki sistem sayesinde kıydıktan sonra depolayacak. İşlemin sonunda geri dönüşüme kazandırılan atığın ekonomik değeri kadar kredi, vatandaşın İstanbulkart'ına kredi olarak yüklenecek. Kıyılarak depolanan atıklar, geri dönüşüm firmalarına teslim edilecek.

Şehrin farklı noktalarına 100 otomat

Şehrin farklı noktalarına 100 otomat
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü tarafından hazırlanan projede, ilk etapta 25 otomat hazırlanarak pilot uygulamaya sokulacak. Ardından 100 otomat özellikle toplu taşıma merkezleri ve meydanlar gibi İstanbul'un farklı noktalarına yerleştirilecek. Projenin 2018'de hayata geçmesi planlanıyor.

Geri dönüşüm kültürü oluşturmak da hedefler arasında

Geri dönüşüm kültürü oluşturmak da hedefler arasında

İstanbul'da günlük yaklaşık 17 bin ton evsel atık ortaya çıkıyor. Bu atıklardan 6 bin tonu Büyükşehir Belediyesi'ne ait çöp toplama ve geri dönüşüm merkezlerinde işlenerek ekonomiye tekrar kazandırılıyor. Ekonomik değeri olan atıkların otomatlar aracılığıyla toplanması hedeflenen projede geri dönüşüm kültürünün oluşması da amaçlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1756
397
64
11
11
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sultan Çelen

İnanamıyorum, son günlerde aldığım en iyi haber. Çok iyi bir sistem, kesinlikle tüm ülkeye acilen yayılması gerekiyor. Geri döşümün kültürü oluşturma konusun... Devamını Gör

PINAR

aynen çok iyi fikir. keşke ülke çapında olsa. ben ofise belediyenin geri dönüşüm kutusunu koydum arayınca gelip alıyorlar.çöp kutusunun üzerine kağıt-metal-c... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Olayın sonunda bir ödül veya bedavacılık var ise emin olun İstanbul yakında en çok geri dönüşüm yapan şehirlerden biri olur dünyada. :D

Son ki üç

Kartoncular umarım çomak sokmaz bu işe. Otomat başındaki insanlara laf atma saldırma veya otomata zarar verme gibi.