Çocukların Gelişiminde Diyetisyen Desteğinin Önemi
Çocukların Gelişiminde Diyetisyen Desteğinin Önemi
Çocukların anne karnında başlayan gelişim sürecinde vücudunun gerekli fonksiyonları yerine getirebilmesi için yeme içme alışkanlıklarının düzenli olması gereklidir. Anne ve babaların özellikle çocuğun büyüme çağlarında ve keskin hatlarla belli olan değişim sürecinde daha hassas davranması gereklidir. Çocuğun ilerleyen süreçlerde beslenme alışkanlığının oturması için her yaş dönemine uygun olarak tüketmesi gereken gıdaları tercih etmesi gereklidir. Örneğin; okul öncesi çağında çocuklar gelişim süreçleri gözle görünür bir hale gelerek kemik gelişimleri tamamlanmaktadır. Bu yüzden bu dönemde kalsiyum ağırlıklı besinler tüketmelidir.
Çocuğun Gelişiminde Beslenmenin Önemi yazısından beslenmenin önemi hakkında detayları
inceleyebilirsiniz.En iyi diyetisyen desteğiyle çocuklarınızı gelişim çağına uygun olarak sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Diyetisyen Merve Kalelioğlu çocuklara özel beslenme programında kişiye özel diyetisyen desteği sunarken genel hatlarıyla 4 grupta yaşa uygun olarak öneriler sunmaktadır.
0- 1 Yaş Bebek Beslenmesi: Bebeklerin beslenme süreci normal olarak 2 yaşına kadar anne sütüne bağlı olmalıdır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı anne sütünün yetersiz olduğu bebeklerde diyetisyen desteği alarak yaşa uygun ek gıdalar alınmalıdır. Bebeğin tam olarak gelişim süreci içinde olmasından dolayı bu dönemde yaşayabileceği küçük rahatsızlıklar dahi gelecek yaşantısını etkileyecektir. Bu nedenle anne sütünün yeterli gelmediği bebekler için diyetisyen yardımı alarak uygun ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi gereklidir.
Okul Öncesi Çocuk Beslenmesi: Çocukların anlama kapasitesinin yükseldiği ve çevresine duyarlı hale geldiği bu yaş döneminde yemek içme alışkanlığını kazandırmak ebeveynler için zorlu bir süreçtir. Televizyon, arkadaş, çevre gibi dış faktörlerden çabuk etkilenen çocuk beslenme noktasında ailesiyle çatışma noktasına gelir. Kendi isteklerinin ağır basmasını ister ve çoğu ebeveynde bu duruma göz yumar. 4 yaş ve 13 yaşını kapsayan okul öncesinde çocukların bu dönemde sağlıklı beslenme düzeni temelleri atılmalı ve bu alışkanlıklar kazandırılmalıdır. Bu noktada diyetisyen desteği almak çocuğunuzun o andaki psikolojisine uygun bir liste hazırlanmasını sağlayacak ve bu dönemi daha verimli geçirmelerini sağlayacaktır.
Okul Çağında Çocukların Beslenmesi: Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarında köklü değişimler meydana gelmektedir. Okul hayatına başlayan çocuk yeni arkadaşlıklar ve çevrenin etkisiyle yemek yeme düzeninde büyük farklılıklar yaşanmaktadır. Okul çağında çocuğun beslenmesi için diyetisyen desteğinde hem ebeveynlerin hem de çocuğun bilinçlendirilmesi gereklidir.
Çocukluk Döneminde Örnek Beslenme Listesini incelemek için linke tıklayarak ilgili blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gelişim Çağında (Ergenlikte) Beslenme: Yetişkinlik çağının temellerini oluşturan ergenlik döneminde çocukta bedensel ve psikolojik değişimler meydana gelmektedir. Hormonal değişimlerden kaynaklı olarak beklenmeyen davranışlar sergilenebilir. Fast food ve sağlıksız besinlere olan eğilimden dolayı düzensiz bir beslenme alışkanlığının temelleri bu noktada başlar. Anne ve babaların ergenlik çağında beslenme ile ilgili bilinçli olması, çocuklarının bu dönemi en iyi şekilde geçirmelerini sağlamaları gereklidir.
İstanbul diyetisyen önerilerinde tavsiye edilen ve tüm Türkiye’ye diyetisyenlik ve beslenme danışmanlığı hizmeti veren Merve Diyet merkezinden çocuklara özel beslenme hakkında bilgi alabilirsiniz. Beslenme düzeni temellerinin çocukluk döneminde atıldığını göz önünde bulundurarak ailelerin bu dönemde en iyi diyetisyeni tercih etmesi gereklidir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın