Görüş Bildir
Haberler
Çin, Dünya'nın En Büyük Güneşle Elektrik Sağlayan Binasına Ev Sahipliği Yapıyor

Çin, Dünya'nın En Büyük Güneşle Elektrik Sağlayan Binasına Ev Sahipliği Yapıyor

Batuhan
24.11.2015 - 14:25 Son Güncelleme: 24.11.2015 - 15:53

Güneş enerjisi her geçen gün daha da popülerlik kazanırken dünyanın dört bir tarafından karşımıza farklı uygulamaları çıkıyor. Bunlardan biri de Çin’de yer alıyor. Çin deyince akla yoğun fosil yakıt kullanımı gelse de yavaş yavaş güneş ve rüzgâr enerjisi kullanımı kendini göstermeye başladı. Bunun yanı sıra, Çin dünyanın en büyük güneşle elektrik sağlayan binası na ev sahipliği yapma ünvanını da kazandı. Çin’in kuzeybatısında Shangdong bölgesindeki Dezhou şehrinde bulunan 75 bin metrekare üzerine kurulu bu yapı; dünyanın güneş enerjisi ile çalışan en büyük binası .

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş Ay Konağı adlı bu akıllı yapı antik güneş saatlerinin şeklini anımsatıyor. Birçok oda, sergi salonları, toplantı salonları, eğitim merkezi, bilimsel araştırma merkezi ve sürdürülebilir bir otel içeren yapı yenilenebilir enerji ile çalışıyor. Çin’deki güneş ve ay karakterlerini içeren ve beyaz dış yüzeyi ile temiz enerjiyi temsil eden binada, temiz enerji mantığını sadece büyük güneş toplaçlarında değil, tüm bina kompleksinde görmek mümkün:

İnşaatında sadece yüzde 1 çelik kullanılan yapıda, ileri teknoloji çatı ve duvar izolasyonları “ milli enerji tasarruf standartlarında olması gerekenden ” yüzde 30 daha az enerji tüketiyor. Binada patentleri birkaç yıldır alınmış olan öncü güneş enerjisi ve enerji tasarrufu teknolojileri kullanılıyor. Binaya yerleştirilen 5 bin metrekarelik güneş panelleri ile ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 95’i alternatif enerji kaynaklarından sağlanıyor. Yapıda güneş enerjisiyle çalışan sıcak su, desalinasyon (tuzdan arındırma) tesisi ve güneş enerjisi temalı bir park bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5,5 milyon nüfusa sahip bu şehirde, yapıların büyük çoğunluğunda su ısıtmak için güneş toplaçları mevcut. Şehir genelinde de sokak ışıklarının aydınlatılmasından turistik arabaların ışıklandırılmasına, güneş enerjisi kullanımına sık rastlanılıyor. Greenpeace ’in istatistiklerine göre 2007 yılında Dezhou’da 800 bin kişi güneş paneli endüstrisinde çalışıyordu. Greenpeace tahminlerine göre bu rakam 2020 yılında 1 buçuk milyon kişi olacak.

Güneş şehri olarak da adlandırılan Dezhou , kömür tüketimi ve hava kirliliği oranı çok yüksek olan Çin için bir umut şehri haline geldi. Umarız, Dezhou’da yakılan bu ümit ışığı çığ gibi büyür ve tüm Çin’i güneşiyle aydınlatır.

 Inhabitat, Alternative Energy,Gaiadergi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
8
4
1
1
1
0