Görüş Bildir
Haberler
Çin'de Kazılan 300 Ayaklı Antik Altar

Çin'de Kazılan 300 Ayaklı Antik Altar

YENİ KEŞİF: GÜNEŞE İBADET EDENLER 3.000 YIL ÖNCESİNE AİT BU BÜYÜK SUNUYU İNŞA ETTİ

Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde güneşe tapınmak için kullanılan, büyük, bozulmamış, eski bir sunak ortaya çıkarıldı. Arkeologlar yapıyı 3,000 yıl önce tarihlemeyi başardılar ve bölgedeki insanların göğe ve güneşe nasıl tapındıklarının bir kanıtı olduğunu gördüler. SUNAK, ASYA VE AVRUPA'YI BIRBIRINE BAĞLAYAN ESKI TICARET YOLU AĞLARI OLAN İPEK YOLU'NUN YOLUNDA OTURUYOR.YAPIMI, BIR ZAMANLAR ÇIN'IN MERKEZI OVALARINI YÖNETEN HANEDANLAR TARAFINDAN INŞA EDILEN CENNETE TAPILAN SUNAKLARA BENZER. 

Çin'in kuzeybatısındaki uzak bir köşede, kısa bir süre önce kazılan 3.000 yıllık sun sunağı, bölgedeki kabile kültürlerinin binlerce yıl önce nasıl dini uyguladığı konusunda ipucu sunuyor.

Harabeler ilk kez 1993 yılında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde keşfedilmiş ancak geçen yıla kadar kazılmamıştır. Arkeologlar, bronz çağında bu alanın bir sun sunağı olarak kullanıldığına dair ilk şüphelerini teyit edebilirler.

Kazakistan ve Moğolistan arasında bulunan bu çayır bölgesi, bir zamanlar göçebelere hakimdi. Benzer güneş sunakları daha önce doğuda bulunmuş olsa da, Sincan'daki kompleks bölgeye özgüdür.

Sunağın kendisi üç katmanlı taştan oluşur. Arkeologlar, en büyük dairenin dış çapının 328 feet'in biraz üzerinde olduğunu ve bunun, insanların ve atların taşları uzakta çekmek için kullanıldığını öne sürdüğüne inanıyorlar.

Arkeologlar, buluntuların önemli olduğunu düşünüyor çünkü göçebe bölgeler ile eski Çin egemen hanedanları arasında güçlü bir kültürel bağlantı önermektedir.

CCTV videosunda kalıntıları inceleyen arkeologlardan biri olan Liu Chuanming, 'Merkezi ova kültürü, İpek Yolu'nun darboğaz noktası olan Bayhanet Çayırında, Tianshan Dağı'nın eteğine ulaşmış durumda.' Dedi .

İpek Yolu, Çinli diplomat Zhang Quian tarafından kurulduğunda, Çin'in Han Hanedanlığı döneminde, ilk yüzyıldan yaklaşık 100 yıl önce belirginleşti. 15. yüzyıla kadar uzanan yol, ünlü ticaret, ekonomi ve kültürü yayıldı.

Güneş ibadeti, bu dönemde var olan birçok kültür arasında yaygın bir uygulamaydı.

Arkeolog Wu Xinhua, antik çağlardan beri Avrasya kıtasındaki tüm medeniyetler güneşi temsil etmek için daire biçimleri kullanmış ve Moğolistan'ın yortuları sunak ile aynı yapıdadır 'dedi.

Video, geleneksel bir Moğolistan yurtının içini göstermektedir. Wu, tavanın üç basamağının gökyüzü, ışık ve güneş ibadetini olduğunu açıkladı.

Ayrıca , Pekin'deki Cennetin Tapınağı'nın katmanlı, dairesel zeminlerle benzerliğine dikkat çekti . Pekin tapınağının şimdi Taocu dine ait olduğu kabul edilmekle birlikte, inşa edildiği zaman aslında Tao öncesi cennet ve güneş ibadetinde kullanıldığını gösteriyor.

Yine kozmoloji olarak da adlandırılan cennet ibadeti, Çin'in en eski din biçimlerinden biri olarak kabul edilir ve höyük sıklıkla ayrıntılı törenler ve insan dışı fedakarlıklar için kullanılmıştır. Bununla birlikte, Xinjiang'daki güneş sunağının kesin amacı henüz tespit edilmemiştir. Güneş ibadeti, Afrika ve Hint-Avrupa bölgelerindeki medeniyetler arasında da yaygındı.

Arkeologlar eski İpek Yolu'nun daha fazla tarihini ortaya çıkarmak için Sincan'daki sunağı kazı yapmaya devam edecektir.

HABER: Sarah Gibbens

Kaynak: http://news.nationalgeographic.com/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın