onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çikolata Kisti'nin ( Endometriozis ) 11 Belirtisi

Çikolata Kisti'nin ( Endometriozis ) 11 Belirtisi

Mehmet Gülay Olkun
20.02.2015 - 17:49 Son Güncelleme: 20.02.2015 - 17:58

Çikolata Kisti'nin ( Endometriozis ) 11 Belirtisi

Rahim içindeki dokunun gebelik gerçekleşmediğinde, adet kanaması şeklinde dışarıya atılması söz konusu olur. Bu doku yani endometrium normalde rahim içinde olur. Ancak bu dokunun rahim dışına yerleşmesi halinde, endometriozis hastalığı meydana gelir. Bu rahatsızlık üreme çağında olan kadınlarda görülmektedir. Hastalık yumurtalıklarda, tüplerde, bağırsak yüzeyinde, döl yatağında, karın zarı üzerinde, rahim arkasında olan boşlukta, vajenle bağırsağın son bölümünde görülebilir. Fakat en sık görüldüğü alan yumurtalıklardır. Burada meydana gelen oluşumlara çikolata kisti adı verilir. Bu her 10 kadından ikisini etkileyebilir.

Bu kistlerin içeriği aynı rahim içi dokusu gibi her ay kalınlaşır ve dökülür. Bu zaman içinde kistin içeriğindeki sıvının koyu kahverengi, aynı erimiş çikolatayı andırması nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Bu durum zaman içinde çevre dokularda tahrişlere ve yapışıklıklara neden olur. Kadınlarda özellikle adet döneminde şiddetli ağrılar meydana gelmeye başlar. Bununla birlikte hastalarda başka etkilere neden olabilir.

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

Adet öncesinde başlayan ve adet sırasında belirgin hale gelen ağrı

Yorgunluk ve sırta vuran ağrı

Adet sırasında kabızlık ya da ishal görülmesi

Bağırsak hareketlerinde düzensizlik olması

Belde ve kasık bölgesinde ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrı

Bacakları etkileyen ağrı

Gebe kalamama

Bulantı ve kusma etkisi

İdrar ve dışkıda kan görülmesi

Sıkça idrara çıkma

Bu belirtiler herkeste farklı olabilir. Bazı hastalarda etkiler hafif olurken, bazılarında ağır olabilir. Bazı hasta gruplarında ise, çikolata kistinin belirtileri görülmeyebilir.

Çikolata Kisti İle İlgili En Çok Merak Edilen 8 Soru

1- Çikolata kisti tan ısı nasıl konur?

Kadınlarda ağrı, gebe kalmakta zorlanma ya da gebe kalamama, adezyon yani yapışıklık gibi belirtilerin bir ya da bir kaçının bir arada olmasında, çikolata kistinin olduğu hakkında şüphe duyulması gerekir. Kadınlara uygulanacak kan testleri, vajinal ultrasonografi ve jinekolojik muayeneyle çikolata kistleri değerlendirilir.

Kandaki tümör markeri CA-125 seviyesindeki yükselme endometriozis hastalığına işaret edebilir. Ancak sadece bu tespit, hastalığın tanısını koymaya yeterli olmaz. Fakat diğer belirtilerinde olması halinde, şüphe duyulan tanıyı destekleyen bir bulgu olarak kabul edilebilir. Kadına uygulanan vajinal ultrasonografi sırasında çikolata kistinin tipik görünümüyle tanı konulabilir. Ancak çikolata kistine kesin tanı koymak için, laparoskopiyle çıkarılan kiste yapılan patoloji sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir.

Bazı kadınlarda ise çikolata kisti olsa da, herhangi bir belirti olmadan gelişme gösterdiğinden, kistler kadının rutin jinekolojik muayenesinde ya da yumurtalık kisti için yapılan cerrahi girişimde belirlenebilir.

2- Çikolata kisti niçin a ğrıya neden olur?

Kistler nedeniyle oluşan ağrılar farklı etkenler nedeniyle oluşabilir:

Rahmin iç dokusu endometriumun rahim dışında bir alanda yerleşmesi ile meydana gelen hastalık odaklarındaki kanamalar yüzünden meydana gelen iltihabik reaksiyonlar ağrı sebebi olabilir.

Adet kanamasında meydana gelen ve uygulanan ilaç tedavisine olumlu yanıt göstermeyen çok şiddetli adet sancıları bu alanlardaki iltihabik reaksiyonlardan kaynaklanır.

Bu ağrılar çikolata kistlerinde olan odakların kanaması sonucunda meydana gelen atıkların, çevrede olan organ ve dokular arasında yapışıklığa yani adezyona sebep olmasıyla oluşabilir.

Cinsel ilişkide olan derin ağrılar ve kronik pelvik ağrılarının oluşma sebebi de, bu yapışıklıklar nedeniyledir.

3- Çikolata kisti gebe kalmaya engel ve k ısırlığa sebep olur mu?

Kadınların gebe kalamaması ya da infertilite ( kısırlık ) ya da adet düzensizliği yaşaması gibi sorunların altında çoğunlukla çikolata kistleri etkili olur. Hastalık odaklarının sebep olduğu kanamayla geriye kalan artıkların meydana getirdiği yapışıklıklar, fallop tüplerinde tıkanmaya ya da bu tüplerin saçaklarının fonksiyonunun bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple overden salınan yumurta hücresinin fallop tüplerine girmesi mümkün olmaz ya da tüplere girmiş olsa bile tıkanan tüpte ilerlemesi olanaksız hale gelir. Bu açıdan kadınlarda kısırlık gelişimi söz konusu olabilir. Kadınlarda olan kısırlık sebepleri arasında en yaygın olanı çikolata kistlerinin oluşmasıdır.

4- Çikolata kistinin oluşması önlenebilir mi?

Çikolata kistinin oluşumunun önlenmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Bu kistlerin oluşumuyla ilgili beslenme şeklinin, herhangi bir gıdanın ya da fazla kilonun herhangi bir alakası olduğu belirlenememektedir. Bunların oluşumunda daha çok kadının genetik özellikleri ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında sigara kullanımının da, çikolata kistinin oluşumunda riski arttırıcı bir etken olduğu kabul edilmektedir. Fakat bütün bunlara rağmen, bu hastalığın altında yatan etkenler hakkında, oluşumuyla ilgili net bilgiler yoktur. Bu açıdan çikolata kisti, teoriler hastalığı olarak tanımlanır. Bunun hakkında en fazla kabul gören teori, adet kanaması sırasında kanın geriye akması ve rahim içi dokusunun hücrelerinin karın boşluğunda herhangi bir yerde tutunması ve bu alanlarda gelişmesidir.

5- Çikolata kistinin oluşması engellenebilir mi?

Çikolata kistinin oluşması önlenemez. Ancak kadının yaşamında olan doğal süreçler olan, gebelik ve menopoz dönemleri çikolata kistinin engellenmesini sağlayabilir. Kistlerde hafif geçen ilk evrelerde, hastalar için hormonal tedaviler uygulanır. İlerlemiş evrelerde ise, cerrahi tedavi gerekli hale gelebilir. Cerrahi tedaviden sonra kadınların yaşı dikkate alınarak, 6 ayla bir yıl arasında doğal olarak gebe kalması beklenebilir. Bu gerçekleşmediğinde, yardımcı üreme yöntemlerinin uygulanması tavsiye edilir. Kadınlardan cerrahiyle çıkarılan çikolata kisti büyük boyda olduğunda, özellikle yumurta kapasitesinde azalmaya neden olabilir. Bu yüzden kadınlarda aşılama tedavisi gibi yöntemlerin başarılı olmadığında, tüp bebek tedavisinin uygulanması tavsiye edilir.

6- Adet dönemindeki a ğrıların çikolata kistinden olduğu nasıl anlaşılabilir?

Adet dönemi sancıları çoğu kadının en büyük sorunlarından biridir. Bu sancıların büyük bölümünde altta yatan etkenin çikolata kisti olma olasılığı bulunmaktadır. Ancak her şiddetli sancısı şiddetli olan kadının çikolata kistinin olduğuna, kesin olarak karar verilemez. Burada kadınlar açısından belirgin olabilecek detay, kist yüzünden adet sancılarının olması halinde, bu ağrının ağrı kesici ilaçlara olumlu yanıt vermediğidir. Normal olarak adet sancısının ilaç tedavisinden sonra geçmesi gerekir. Ağrıların şiddetli olmasında, işe gitmeyi bile engellemesi halinde, günlük faaliyetlerin yapılmasını engellemesi, yaşam konforunu bozacak düzeyde olması gibi etkenler bulunuyorsa, kadının çikolata kisti açısından değerlendirilmesi tavsiye edilir.

7- Çikolata kistinin hamilelik üzerindeki olumsuz etkileri nedir?

Fallop tüplerinin tıkanmasına neden olabilirler

Çikolata kistinden salgılanan bazı hormonlar ve maddeler yüzünden, tüplerin fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir.

Döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesine engel olabilirler

Kadınların çikolata kisti olmasına rağmen hamile kalması halinde, önceden var olan çikolata kistlerinin gebelikte büyüme eğilimi göstermesi mümkün olduğu gibi, mevcut boyutları değişmeden kalabilir. Çikolata kistlerin gebelik döneminde büyümesi ilk üç ay içinde gözlenebilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında olumsuz etkileri olmayan çikolata kistlerini, gebeliğin ilk dönemlerinde düşük yapmaya neden olması mümkündür.

8- Çikolata kisti yumurtal ıkların alınmasını gerektirir mi?

Çikolata kisti kadınlarda tek yumurtalığı etkileyebileceği gibi, nadiren her iki yumurtalıkta etkili olabilir. Yumurtalığın hangisi etkilenirse, işlevi bozulur, içinde olan sağlam doku azalır ya da yumurtalık kapasitesi etkilenir. Bu yüzden çikolata kisti kadında kısırlık nedeni olabilir. Yumurtalıklardaki folikül oluşumunu olumsuz yönde etkileyen kistler, hormonal düzensizlere neden olur. Embriyonun hem sağlıklı gelişimini, hem de embriyonun yerleşimini olumsuz etkileyen endometrium, kadında bağışıklık sisteminde farklılıklara neden olup, rahmin yumurtayı reddetmesinde etkili olur. Bu etki hastalıklı dokuların salgıladığı bazı kimyasallar nedeniyle olur. Bu etkilerine rağmen yumurtalıkların alınması, çok büyümüş kistlerin olmasında ve çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda düşünülebilir.

Kaynak: http://jinekoloji.com/cikolata-kistin...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın