'Anayasa'nın 138. Maddesi Ölmüştür'
'Bu memlekette mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Anayasanın 138. maddesi (Mahkemelerin Bağımsızlığı maddesi), bu memlekette ölmüştür' dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te, 2014 Vizyon Toplantısı'nda konuştu.
Bu yıl arka arkaya seçimler yapılacağına dikkati çeken Çiçek, bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanını da halkın seçeceğini hatırlattı. Çiçek, 'bağımsızlık, cumhuriyet ve demokrasinin' Türkiye'nin son yüzyıl içerisindeki üç önemli kazanımı olduğunu söyledi.
Özeleştiri çağrısı
Türkiye'nin daha huzurlu, toplumun daha dinamik ve birbiriyle kucaklaşmış olması için önerilerde bulunan Çiçek, özeleştiri yapmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çiçek, '2014'ün başında herkes bir özeleştiri yaparsa daha önce yaşadığımız sıkıntıların bir kısmını bu dönem yaşamayız. Özeleştiri için sağduyuya, sükunete, normalleşmeye gerginliklerden uzak, birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Açıkca ifade etmek isterim ki bir barış ve kardeşlik diline ihtiyacımız var' dedi.
Çiçek, 'birlik ve bütünlüğe ihtiyaç olduğunu' söyleyerek, kullanılan 'dış güçler, iç güçler' kavramlarının doğru yanları olduğunu ifade etti ve 'Kardeşlik ve barış diline var' dedi.
Tartışma ortamına eleştiri
Demokrasinin özgür tartışma ortamları olduğunu ifade eden Çiçek, kurallar ortaya konularak tartışmanın yapılması gerektiğini, kurallar ortaya konulmadan, yürürlükte olan bir kısım değerler gözardı edilerek tartışma ortamına girilmesi durumunda, bunun hem insan onurunu zedelediğini hem de merkantilist bir anlayışı topluma ve siyasete egemen kılmaya çalıştığını bildirdi. Cemil Çiçek, 'Demokrasi uzlaşı rejimi ise uzlaşabilmek için merkantilist bir anlayıştan ziyade, kuralları da dikkate alarak bir tartışmayı yapabilirsek birbirimizi anlamamız kolay olacaktır' diye konuştu.
'Herkes kendi işine bakmalı'
Türkiye'de çok sayıda yetki çatışmasının yaşandığını ifade eden Çiçek, 'Herkes kendi işine bakmalıdır. Yasama yasama görevini yapacak, yürütme yürütme görevini yapacak, yargı da kendi görevini yapacak, başkaca kuruluşlar da kendi görevini yapacak. Herkes kendi işini en iyi şekilde yapacak, birbirinin alanına müdahale etmeyecek' dedi.
Erklerden birinin diğerinin alanına müdahale ettiği için Türkiye'nin ne sıkıntılar yaşadığına yakın tarihin canlı şahit olduğunu dile getiren Çiçek, '2014 yılı madem bir çok bakımdan Türkiye için önemli. Bunun huzur ve barış içerisinde başarılı bir yıl olması için, herkesin kendi yetki alanı içerisinde kalmasına bağlıdır. Bu olmadığı taktirde Türkiye'de pek çok sıkıntıyı beraberinde getirir' şeklinde konuştu.
Kuvvetler ayrılığı vurgusu
TBMM Başkanı Çiçek, demokrasilerde en belirgin ve belirleyici kuralın kuvvetler ayrılığı olduğunu söyledi. Kuvvetler ayrılığının; kuvvetlerin birbirine sırt dönmesi, hasım olması, husumet içerisinde olması anlamına gelmediğine işaret eden Çiçek, tam tersi birbiriyle dayanışma içinde, ama kendi hudutları içerisinde görev yapması anlamına geldiğini kaydetti. Çiçek, 'Demokrasinin nekahat dönemlerinde birinin diğerinin yerine geçerek, birinin yetkilerini gasp ederek, bu alana müdahale etmiş olmasından dolayı bu toplum çok sıkıntılar çekmiştir' dedi.
Çiçek, kuvvetler ayrılığının bir çok modeli olduğunu, Türkiye'deki kuvvetler ayrılığının nasıl bir model olduğunun Anayasa'da belli olduğunu bildirdi.
'Mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür'
Çiçek, 'Hukuk, adaletin enstrümanıdır, siyasetin enstrümanı değildir' ifadelerini kullandı. Anayasanın, mahkemelerin bağımsızlığına ilişkin 138. maddesine değinen Çiçek, 'Anayasanın 138. maddesi, bu memlekette ölmüştür' dedi.
CNN Türk
Çiçek: '2015 Seçimlerinde Büyük Sorunlar Çıkabilir'
Türkiye'de yasama organı TBMM'nin Başkanı Cemil Çiçek, 'Anayasa'nın 138. maddesi ölmüştür' dedi. Çiçek ayrıca tutuklu vekillerle ilgili sorunun yasal zeminde çözülmemesi halinde 2015 seçimlerinde büyük sorunlar çıkabileceği uyarısında bulundu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yılın ilk açıklamasında yüze yakın gazeteciyle bir araya geldi iktidardan muhalefete, yargıdan, iş dünyasına kadar önemli mesajlar verdi. TBMM Tören Salonu’nda kahvaltılı basın toplantısı yapan Çiçek’in açıklamalarından önemli satırbaşları;
'Anayasa'nın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür, Hukuk, adaletin enstrümanıdır. Siyasetin enstrümanı değildir.'
Mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen Anayasa'nın 138. maddesi şöyle;
'MADDE 138- Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.
Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.'
Tutuklu vekiller konusu
Tutuklu vekiller serbest olsun bırakılsın. 5'İ tutuklu diğerleri ne olacak? Meclis Başkanlığı şapkadan tavşan mı çıkaracak? Meclis Başkanı kurallara uyacak, kanun neyse onu yapacak.
5 milletvekili Anayasa mahkemesinin aldığı karar neyse o yapılacak. Hükmü kesinleşen vekillerin durumu ne olacak? Ne düşünüyorlar?
Bu işi böyle flu boyutta bırakırsanız bakın bu basın toplantısını hatırlayın. 2015 seçimleri açısında bu kurallar böyle devam eder. Anayasa Mahkemesinin gösterdiği yoldan çözüm bulmaya çalışırsak bu ferdi çözümdür, toplumsal çözüm değildir. 2015 adaylıkları söz konusu olduğunda yargıyla problemi olacak herkes aday gösterilecek, yeni bir kanal açılacak.
Gelin bu kuralları değiştirelim, bu elimizde. Şu işin doğru kuralı koyalım. Çıkan çıktı geri kalan ne yapsın dersek. 2015'te fırtına olur bunu söylüyorum. Daha fazla Türkiye 'ye bedel ödetmeyelim. İsterse bir kişi daha olsa ortada çok ciddi bir problem var. Sözlerimi beğenmeyen daha edepli şekilde, kırmayacak bir üslupla açıklama yapsın.
Sadece Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan yola çıkarsak, bu şahsi bir çözümdür. Ben daha kapsamlı sorunlardan bahsediyorum. 2015 seçimlerinde yargıyla sorunu olan herkesin durumu belirsiz olacak.
Bunu değiştirmek elimizde. Kuralları değiştirmek bizim elimizde. İsterse bir kişi dahi olsa ortada çok ciddi bir sorun var. Çıkan çıktı gibi bakarsak 2015 seçimde büyük sorunlar çıkabilir. Buna imkan vermeyelim.
Umarım görüşlerimi beğenmeyenler uygun bir üslupla cevap verirler.
Çözüm için uzlaşı gerek
Demokrasi sadece çoğunluğun dediğinin olduğu bir sistem değildir. Bazen çoğunluğa karşın çözüm için uzlaşmak gerekir. Bazen bulduğunuz çözümün bazı bölgelerdeki alıcısı başka şeyler isteyebilir. Uzlaşı havasında olayı çözersek zoru kolaylaştırmış oluruz.
Uzlaşı neden olamıyor diyenler baksınlar şu son üç yılda kim kimle kaç kere görüştü. Görüşemedik. Uzlaşı kültürü için bir araya gelmek gerek.
Anayasa'nın oturacağı ana kolonlarda sorun var. Biz pencerede, çatıda uzlaştık. Ana konular her partinin varlık sebebidir. Her partinin ana konularda görüş birliği olmadı.
Radikal