Çarklar Dönüyor Ama Nereye Kadar? İşsizlik, Enflasyon Derken Beklentiler Ekonomiyi Nasıl Yönlendiriyor?
Çarklar Dönüyor Ama Nereye Kadar? İşsizlik, Enflasyon Derken Beklentiler Ekonomiyi Nasıl Yönlendiriyor?
Enflasyon yüksek ama değil gibi de. Sanki bir durgunluk var gibi de ama teknik olarak yok gibi de. Beklentiler kötüye gidecek gibi de ama gitmiyor gibi de. Alım gücü düşüyor gibi de ama alabiliyoruz gibi de.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati göreve geldiği ilk günlerde katıldığı bir yayında 'ekonomi rakam işi değildir, gözlerdeki ışıltıdır' dediğinde çok tartışma konusu olmuştu ama buna dair bir terim olduğunu biliyor muydunuz?
'Vibecession'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomi sayısal mıdır?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Buradan yola çıkarsak son 1 yıldır dünyada ve ülkemizde yaşananları açıklayan bir terim var: Vibecession
ABD'de ortaya çıkan ruhsal ekonomik durum herkesin ilgisini çekmeye başladı
Geçen ay açıklanan TÜİK tüketici güven endeksi dip seviyesinden dönmüş görünüyor.
Sektörel güven endeksleriyle birleşimi olan ekonomik güven endeksi de sınırlı da olsa düşüşe devam etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Satın alma yöneticilerinin beklentilerini gösteren İSO PMI ve sanayi üretim verisinin olduğu grafikte de ayrışmalar görülüyor.
Son olarak da Merkez Bankası'nın piyasa profesyonelleriyle yaptığı "Piyasa Katılımcıları Anketi"nde toplu sonuçlarda gelecek döneme dair kur, enflasyon, büyüme, faiz gibi beklentiler yer alıyor.
Tüm bunlar ne anlatıyor? Evet bir enflasyon verisi mevcut önümüzde ancak bu bize ne demek istiyor? Ya da tek başına bir şey diyebiliyor mu?
Gerçeklerle tecrübeler ve hisler aynı anda bünyede bulunuyor. Tüketiciler, ekonominin ana iskeletinin üzerindeler. Tüketicilerin hisleri ve beklentileri bir süre sonra tercihlerini etkilerken, tercihler de ekonomiyi etkiliyor.
Görselde ABD Tüketici Güven Endeksi bulunuyor. Durumu ve beklentileri gösteriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye’de de farklı durum söz konusu oluyor. Bir resesyon beklenmiyor, piyasalarda belli bir canlılık var ancak kimse umutlu değil.
Son yapılan anketlerde de tablo belirginleşiyor. Ipsos'un 28 ülkede yaptığı son araştırmada Türkiye kısmı çarpıcı sonuçlar veriyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın