Görüş Bildir
Haberler
Burçak Yüce Yazio: Gerinme Neden Hoşumuza Gider?

etiket Burçak Yüce Yazio: Gerinme Neden Hoşumuza Gider?

Burçak Yüce
16.12.2021 - 17:17 Son Güncelleme: 21.12.2021 - 13:02

Efendim, sabahları uyandığınızda ilk iş gerim gerim gerinin. İş yerinde masa başında, ayakta, akşam yatınca her koşulda ve aklınıza geldikçe devam edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu eylemi asla ihmal etmeyin!

Bu eylemi asla ihmal etmeyin!

Kendinizi iyice rahatlatın ve bu duygunun keyfini çıkarın.

Gerinmenin hakkını vermek için gevşeme amacıyla kollarınızı gererek yukarı kaldırın, başınızı ve gövdenizi mümkün oldukça arkaya eğin, bacaklarınızı da gergin hale getirin, aynı zamanda üst üste esneyin.

Aslında anlatmaya gerek olmayan, bebeklikten itibaren nasıl yapacağımızı düşünmeden bilinçsizce yaptığımız bu eylemin bedenimize ve ruh sağlığımıza son derece iyi geldiğini de hayat boyu unutmayın.

Gerinme özellikle uykudan kalkıldığı zaman, bazen de sinirli olduğunda görülür. Biliyoruz ki ‘Gerim gerim gerinmek’ rahatlık, mutluluk ve övünç duymak anlamında bir deyim olarak da kullanılır.

İyi de bu çok da estetik görünmeyen hareketi neden yapma gereği duyarız?

Hayvanların bile vazgeçemediği, benim kedimin de sırtını kamburlaştırarak gün içinde onlarca kez yaptığı bu hareket bize ne gibi avantajlar sağlar?

Malum, kaslarımız aktin ve miyozin denilen kimyasal moleküllerden yapılmış, iç içe geçmiş protein liflerinden oluşur. Hareket halindeki bir çizgili kasta bu iki molekül arasındaki bağların hep birlikte çalışmaları ile güç üretilir.

Çalışmayan, dinlenme pozisyonundaki kaslarda ise bu bağlar tamamen kapatılmış değillerdir. Kaslarda hareket olmamasına rağmen, bu bağlar az bir miktarda da olsa çizgili kaslarımızda gerginlik ve sertlik yaratır.

Bu gerilim ve sertlik birdenbire ortaya çıkmaz ama dakikalar içinde gelişir ve gerinme anından önce maksimum noktaya ulaşır.

Bu nedenle uzun zaman hareketsiz kaldığımızda vücudumuzda bir katılık, sertlik hissederiz. Atletler, yüzücüler, kısaca spor dallarının birçoğunda yarışa başlamadan önce çeşitli hareketler yaparak kaslarındaki sertliği gidermeye çalışırlar.

Bu olay tıbben ilk olarak 1929 yılında Derrick Denny Brown tarafından incelenmiş ve adına hareketsizlik katılığı denilmiştir. Daha sonra ‘thixotrapy’ adı verilen bu sertleşmede kasların harekete geçme kabiliyetinin, hareketsiz kalma süresi uzadıkça azaldığı görülmüştür. Bu nedenle en çok hareketsiz kaldığımız ilk uyanma evresinde gerinme işte bu nedenle devreye girer.

Gerinince kaslardaki sertlik ve onun yarattığı gerginlik geçici süre azalır ve insana son derece hoş bir duygu verir. Vücudumuza yaptırdığımız masaj ve diğer fizyoterapi uygulamalarında, vücudun gevşemesi ve rahatlaması da bu çalışma mekanizmasından dolayıdır.

Gün içinde içgüdüselce gerçekleştirdiğimiz birçok eylem gibi gerinmeyi de istemsizce yaparız. Ama ben bu yazımda bu rutine ilaveten bilinçli olarak da yapmamız gerektiğini tavsiye etmek istedim.

Özellikle Ülkece bol stresli olduğumuz şu sıralar bana çok iyi geliyor.

Size de iyi geleceğini biliyorum ve gergin dönemlerimize bir nebze iyi gelmesi için çözüm bulmaya gayret ediyorum.

Hadi şimdi bir kez de benim için gerinin ve esneyin.

Esnemek gibi gerinmek de bulaşıcıdır.

Siz gerinince etrafınızdakiler de gerinecek ve gerek ekonomik gerekse sağlık açısından zor süreçlerden geçtiğimiz şu dönemlerde bu onlara da iyi gelecek.

Facebook

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
5
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın