Burçak Yüce Yazio: Bulut Tohumlama İle Yağmurumuzu Çalabilirler mi?
Son zamanlarda yapay yağmur yağdırma ile ilgili haberlere sıkça rastlıyoruz.
Dubai yapay yağmur yağdırdı,
Malumunuz dünyamızdaki su, yeryüzü ile gökyüzü arasında sürekli devir daimdedir.
Mesela ülkemizde de azda olsa uygulanan bu yöntem yağmur bombası olarak bilinmektedir.
Bu yöntemde suyu dağıtmak veya kuraklığı önlemek amacıyla gökyüzünde fırlatılan veya bir uçaktan fırlatılan gümüş iyodür kullanılarak yağmur yağması sağlanır. Tabi bunun için öncelikle gökyüzünün bulutlu olması gerekir.
Burada sakıncalı olan şu;
Malum insanoğlu açgözlü.
Hep kendine yetecek miktardan fazlasını ister, hemen ister.
Gönül ister ki hiçbir ülke kuraklık çekmesin. Tetikleyici dış faktörlerle yağmur yeryüzüne eşit dağılsın.
Teknolojiyi güzel amaçlar için kullanalım.
Ama biliyoruz böyle olmayacak.
Atom bombası örneğinde gördük. Teknolojiyi kötülüklerimize alet ettik ve edeceğiz.
Misal bazı ülkeler ihtiyaç anında değil, sistematik olarak bulut tohumlama, bulut ekimi gibi farklı yöntemlerle topraklarına yağmur yağdıracak.
Hem ülkemizde hem de dünyadaki birçok bilim insanı bu yöntemin faydasız ve zararlı olduğu düşünüldüğü halde bu yöntemi sistematik hale getirmek üzere çalışan bir ülke var,
Çin.
Gerek başkent Pekin’de gerekse diğer şehirlerinde görülen hava kirliliği ve kuraklıkla mücadelede bu yöntemi geçmişte en sık tercih etmiş ülkelerden.
Aralık 2021’de Çin’in komşu ülkelerini de korkutan bir gelişme yaşandı. Çin’in ulusal iklim yönlendirme doğrultusunda yapay olarak yağmur yağdırmayı planladıklarını ve uygulamayı 2025’e kadar ülkenin yüzde altmışlık bir kısmına yayacağını bildirdi.
Komşu ülkelerden biri olan Hindistan ise gelişmelerden en çok endişe duyan ülke. Çünkü halk ve tüm tabiat yılın belli dönemlerinde muson yağmurlarından istifade ediyor. Uygulama ile dengelerin bozulmasından ve Muson yağmurlarının kesilmesinden korkuluyor.
Bu arada Çin kadar olmamakla birlikte ABD’de ve Kanada’da benzer çalışmalar yürütüyor.
Kısacası benim fikrim şu yönde;
İlerleyen çağın ve teknolojinin getirisiyle, orman yangınlarının veya kuraklığın önüne geçmek ve kasırgaların başlamadan önlenmesi gibi faydalarının yanı sıra zararlarını yadsıyamayacağımız, komşu ülkeleri hatta tüm ülkeleri etkileyecek bu tarz bağlayıcı kararlar verirken ülkeler birbirine danışmalı, ekosistemin ve insanlığın lehine sonuçlanacak ortak kararlar almalı.
Yoksa bu duruma yağmur hırsızlığı demek çok olası.
Yorum Yazın
Bu yeni bir şey degil yıllardır kullanılan bir yöntem. Sorun yeni bir şey yapıldıgında buna mutlaka karşı çıkan birilerinin olması. Bu teknoloji yeni de... Devamını Gör
Katılıyorum yeterki iyi niyetle kullanılsın
One piece animesinin alabasta sezonunda bu konu çok iyi işlenir, hatta animede ki rotacı ve hava bilimcisi olan "nami" adlı "beybi" çok güzel açıklar bu konu... Devamını Gör
Gerçekten güzel bir konuya odaklanılmış. Tebrik ediyorum! Ben de bir güncel durum ve "dedikodu" ekleyeyim. Dubai yukarıda bahsedilen tohumlamayı 2020'den ber... Devamını Gör