Burak Öge Yazio: Damızlık Kızın Öyküsü: Korkulan Gelecek
Distopik sanat eserlerini sever misiniz? Distopik, ütopyadan farklı bir anlam ifade etmektedir. Ütopya, şu anda mevcut olmayan bir toplumun fakat ilerde ideal toplum biçimi olarak düşünülen, gelecekte gerçekleşme olasılığı olmayan, imkansız fikirleri, tasarımları ifade eden bir kavramdır. Distopya ise ütopyanın zıttı bir kavramdır. Yani, baskıcı, otoriter toplumu ifade etmektedir. Kelime kökenine bakıldığında ise “ kötü bir yer” anlamına gelmektedir.
Distopya türünde yazılmış yazılarda kötü, hastalıklı ve anormal bir toplum resmedilir. Bu yüzden bu türdeki sanat eserlerinin okunması ve izlenmesi kolay olmamaktadır. Bu türden yazılar insanı gerçeklerle yüzleştirir, sorular sordurur. Dış dünyanın gerçekleriyle yüzleşmeye hazırsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Distopya üzerine birçok kitap yazılmış ve birçok film çekilmiştir. Bu yazımızda hem kitabı hem de dizisi bulunan sanat eserinden bahsedeceğiz: Damızlık Kızın Öyküsü / The Handmaid's Tale. Başlamadan önce sizleri uyarmak isterim ki bu dizi korku, şiddet ve cinsellik içermektedir ve yetişkinlere uygundur. Ayrıca herkese itaat etmemektedir.
Bu dizide kurgulanan bir evrende kadınların isimlerinin olmadığı dikkatimizi çekmektedir. Baş karakterimiz olan OffRED, isminin farklı yerlerden geldiği düşünülebilir.
Bu dizi, Margaret Atwood’in kitabından tıpatıp benzeri uyarlanmıştır. Bu roman 1984 yılında Batı Berlin’de Berlin Duvarı’nın olduğu dönemde kaleme alınmaya başlanmıştır. Kitabın yazarının kitabı yazdığı zamanları şu şekilde ifade etmiştir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın