Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
Kayıp Seçmen Var mı, Yok mu? | Tunca Bengin | Milliyet
1 Kasım’a dönük güvenlik ve hile endişeleri zirvede. Bu nedenle de sokaktaki insanın kafası hepten karışmış durumda. Nasıl karışmasın ki, her şey flu... Örneğin, CHP’li Erdal Aksünger’in 7 Haziran’da oy kullanan 672 bin seçmenin 1 Kasım listelerinde olmadığı iddiaları üzerine YSK’yı arayıp “Kayıp seçmen var mı?” diye sormuştuk. Yanıtını da “550 binden fazla seçmen oy kullanamayacak” başlıklı yazımızda (01 Ekim) aktarmıştık. YSK şöyle diyordu:
Seçmen kütükleri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki verilerle oluşturuluyor. Merkezi Nüfus Sistemi’ne (MERNİS) kayıtlı bir kişinin seçme hakkını kullanabilmesi için adres beyanında bulunması şart. Kayıp seçmen yok, MERNİS’te kaydı görünen ama herhangi bir nedenden (vergi borcu, alacaklısından kaçmak vb) adres beyanında bulunmadığı için listelere giremeyenler var. Bunların sayısı da yurtiçi 553 bin 468, yurtdışı 376...
Silah Hepimizin Alnına Dayandı | Pınar Öğünç | Cumhuriyet
Diyarbakır’da günlerin sıcağı ardına yağmur boşalmak üzere, dün sabah 11.00. Mor gökyüzünün altında, “Özgür Gazeteciler Cemiyeti” pankartı arkasında Gültan Kışanak diyordu ki “O silah tek bir gazetecinin kafasına dayanmadı. Herkesin haber alma hakkına, hepimizin alnına dayandı”. Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı, Kürt siyasetinin en bilinen simalarından Kışanak, muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine uzanan tecrübesiyle, aslen gazeteci kimliğiyle orada bulunduğunu söylüyordu. Söyleşilerinde hep bunu da ekler, aslen gazeteci görür kendisini.
Silvan’da sokağa çıkma yasağının sürdüğü günlerde, sivil giyimli bir polisin “Çekmeyeceksin” diyerek Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Serhat Yüce’nin başına silah dayadığı anın görüntülerini görmüştü Türkiye. Nasıl? Orada bulunan Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir’in kaydetmesi sayesinde. Şaşıranlar oldu. Bu ilk miydi ki?
Hesapları Baştan Yanlış Yapmanın Sonucu | Mehmet Y. Yılmaz | Hürriyet
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerdeki hava sahası ihlalleri ve uçaklarımıza radar kilitleme olayları ile ilgili olarak şöyle konuştu:
'Rusya'nın Suriye'de yaptığı orada kendine bir üs kurmak istemesi ve bizim sınırlarımızı ihlal etmesi.'
Cumhurbaşkanı bu bilgiye nereden ulaştı bilemiyorum ama büyük olasılıkla o bilginin kaynağı Dışişleri Bakanlığı değil, Saray'daki kerameti kendinden menkul danışmanlar ordusu olmalı.
Öyle olmasaydı geçtiğimiz günlerde 'Rusya'nın Suriye'ye bir sınırı yok, Rusya Suriye ile niye bu kadar ilgileniyor' diye garip bir soru da sormazdı zaten.
Cumhurbaşkanı'na herkesin bildiği bir sır vereyim ama benden duymuş olmasın: Rusya'nın Suriye'de bir askeri üssü var hem de 1971 yılından beri!
1971 yılında Sovyetler Birliği döneminde bu üs kurulmuştu, 2005 yılında yenilenen anlaşmayla Rusya daha uzun yıllar Akdeniz'de, Suriye'nin Tartus liman kentinde bulunan bu üssü kullanmaya devam edecek.
Siyasi Alan Kimin İçin Daralıyor? | Orhan Miroğlu | Star
Demokrat Parti ve ANAP deneyimleri sonrasında son 13 yıl itibariyle Türkiye partisi olmayı başaran parti muhafazakar-demokrat kimliğiyle AK Parti oldu.
Merkez sağ ve sol partilerin, Türkiye’nin bazı bölgelerinde aşırı erimesi ve Türkiye genelinde de irtifa kaybetmesinin yaşandığı bir süreçte siyaset sahnesine giren AK Parti, oyları son seçimlerde azalmış olsa da bugün Türkiye’nin her ilinden hatırı sayılır miktarda oy alıp milletvekili çıkarabilen tek parti konumundadır.
CHP ve MHP belli bölgelere sıkışıp kalmışlardır ve bu halden her iki partide rahatsızlık duymamaktadır. Çünkü seçimden seçime açıklanan seçim bildirgelerinde, Türkiye’nin her bölgesinden oy almayı tartışan, ortaya böyle bir hedef koyan tek satıra veya ciddiye alınacak herhangi bir siyasi iddiaya dahi rastlamak mümkün değildir.
Utanmamız da mı Yok? | Ümit Kıvanç | Radikal
Çok korkunç şeyler yaşıyoruz.
Evet. Çok sıradan laf. Başka kelimeler bulamıyorum. Öyle şeyler yaşıyoruz ki, akıl ve ruh sağlığı yerinde bir toplum olsak her şeyi durdurup bunları halledip hayata ancak öyle devam edebilmemiz gerekirdi. Ama biz devam edebiliyoruz. Çünkü tek eksiğimiz akıl ve ruh sağlığı değil.
Varto'da çatışmada öldürülen HPG gerillası Ekim Wan'ın (Kevser Eltürk) ölü bedeninin çırılçıplak sokağa atılmış halde teşhir edilmesi, ülkede “hayatın olağan akışı”nı aksatmadı. Hacı Birlik'in cenazesinin Özel Harekât aracına bağlanıp galiz küfürler eşliğinde sürüklenmesi de vicdan sahibi az sayıda insanın infialiyle sınırlı tepkiye yolaçtı. Son olarak Bismil'de göğüs bölgelerine, başlarına onlarca mermi sıkılmış, birinin de başı koparılmış dört gencin görüntüleriyle karşılaştık. Hayat devam ediyor.
Oysa etmemeli. Biz insanlardan oluşan bir toplumsak, edememeli. Hep beraber durmalıyız. Bu vahşetleri yapanların yakasına yapışılmalı, yargılanmalı, cezalandırılmalılar, bunu talep etmeliyiz. Kürtlerin eşit hak ve özgürlük taleplerini benimsemeyenler de bu talebe katılmalı. “Beni temsil eden devlet bu iğrenç yaratık olamaz!” demeliler.
Neden Türkiye Uçakları Hedefte | Sezin Öney | Taraf
Türkiye’nin Suriye sınırında gerçekleşen ve Türk Silahlı Kuvvetleri uçaklarının hedef alması konusu ile ilgili gözden kaçan bir nokta var.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, bu “oyunla” NATO’yu, ABD’yi, Türkiye’yi hedef aldığı konuşuluyor da, asıl hedefin kendi ülkesi olabileceğine hiç dikkat çekilmiyor.
Putin’in, sadece TSK’yı hedef tahtasına oturtmakla değil, tüm Suriye tavrı, yani Suriye’deki savaşın ortasına atlamakla da, kendi ülkesini avucunun içinde tutmayı amaçlıyor.
Nasıl mı?
Öncelikle şuna dikkat çekeyim…
Rusya’nın Suriye’de doğrudan savaşa girmesine yönelik bir sürü yorum yapılıyor; yorumlar da genelde, uluslararası ilişkiler odaklı. Suriye’de kim kazanır, kim kaybeder, hangi ülke ne yapmalı, NATO’un rolü nedir…
Her Şey Çok Ustaca Hazırlanmış Gözüküyor | Markar Esayan | Yeni Şafak
Hükümetle, ama özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la arası iyi olmayan, hatta ondan kurtulmak için düne kadar elinden çok çekmiş olan Kürtlerin sözde temsilcisi bir partinin gönüllü seçim kampanyasını üstlenen gazetenin yazarı saldırıya uğruyor.
Menfur bir saldırı bu. Planlı. Pespayece.
Saldırganlar, ne hikmetse hemen yakalanıyorlar. Eski özel harekatçı polislerden oluşan bir grup. Bunlardan birinin, “emekli bir polisin 100 bin TL karşılığında kendilerini azmettirdiğini ve işin içinde Emniyet'in, MİT'in ve Reis'in olduğunu söylediği” basına sızıyor.
Demirtaş kendisine saz çaldıran Ahmet Hakan'a geçmiş olsun ziyaretinde basına özgürlük nutukları çekiyor. Yasin Börü'nün ölüm yıldönümünde. Çağrısıyla 53 Kürt vatandaşın öldürülüğü 6-8 Ekim'in yıldönümünde...
Biri Bizi İhbar Ediyor! | Seray Şahiner | BirGün
Ağustos 2015 sonunda ‘Terörle Mücadele Kanunu’ kapsamında yeni bir yönetmelik hazırlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, ‘şüpheli durumları’ bildirip devlete yardımcı olanlara para ödülü verilecek. Üst sınır 200 bin lira, İçişleri Bakanlığı’ nın onayına göre bu 4 milyon liraya kadar çıkabilecek…
Muhbirlik, yeniden bir kültür, bir kahramanlık ve külyutmazlık olarak aşılanmaya başladı başlayalı, bizim komşulara bir haller oldu.
Önceleri komşuluğumuz, yerin kulağı vardır ama duvarların dili yok; duyarız ama söylemeyiz temeline dayanırdı.
Mahallede elektriği, suyu kim kaçak kullanıyor bilirdik. Parası yok ki canını tehlikeye atıp elektrik saatine girişmiş adam. Yahut ödeyememiş, gelip elektriğini, suyunu kesmişler, o da kendi yöntemleriyle açmış. Ayrıca su kesilir mi yahu! Paran yoksa Kerbela…
Arada bir “canım ödeyenlerin ne günahı var, hem bizim vergilerimiz…” falan diye çatlak sesler çıksa da, “deve yüküyle götürülenlerin yanında bu kadarı devede kulak bile değil”e bağlanırdı mesele.
Hava Kuvvetlerimizde Neler Değişmeli? | İsmail Hakkı Petin | Al Jazeera Türk
Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlali ve F-16’ları tacizi, hava savunma gücümüzü yeniden tartışmaya açtı. Bu alanda son yıllarda başlayan önemli projeler olsa da eksikler büyük, Türkiye’nin hâlâ bir füze savunma sistemi yok. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin hava ve deniz kuvvetlerindeki reform ihtiyacını Al Jazeera için yazdı.
Hava ve Deniz Kuvvetleri hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hem de bölgemizde etkin, caydırıcı bir güç olabilmenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ordunun yeniden yapılandırılmasında önemli bir yere sahip olan bu iki kuvvette önemli projeler sürüyor ancak yine de hayata geçirilmesi gereken mühim dönüşümler mevcut.
Peki, nasıl bir hava gücüne ihtiyacımız var? Öncelikle komşularımıza bakalım. Türkiye’nin çevresindeki ülkelerden İran, Suriye ve Rusya’da uzun menzilli füze sistemleri bulunmaktadır. İran’ın Şahap serisi füzeleri Türkiye’nin tamamını ateş altına alabilecek menzile sahiptir. Aynı şey Rusya için de geçerlidir.
Polisler İçin Müjdat Gezen ve Tarık Akan’ı Sevmek Emeklilik Nedeni mi? | Uğur Dündar | Sözcü
Kadim dostum, büyük mizah ustası Müjdat Gezen anlattı.
Geçenlerde henüz emekliye ayrılmış bir kadın polisle tanışmış. Kadın söze “Çok doluyum Müjdat Bey, çok! Ben sizin gibi değerli sanatçılar yüzünden emekli edildim” deyince Müjdat merakla “Anlamadım!..” diye sormuş. Bunun üzerine emekli memure içini dökmeye başlamış:
“Sormayın Müjdat Bey, ben Emniyet Müdürlüğü’nde Pasaport Şubesi’nde çalışıyordum. Siz ve Tarık Akan gibi ülkemizin değerli sanatçıları pasaport almaya geldiğinizde konuşup ilgileniyordum. Vay sen misin bunu yapan! Cemaatçilerin etkin olduğu dönemde “Bu kadın Atatürkçü ve solcu sanatçılarla görüşüyor. Ayrıca kahve fincanında da Atatürk resmi var!” diye mimlendim. Onlar gitti AKP’liler geldi, benim durumum değişmedi. Bu kez de onlar aynı fişlemeyi yaptılar. Sonuçta apar topar emekli edildim. Ama pişman değilim. Ülkemizin gurur kaynağı sanatçılarımızı tanıyıp onlara hizmet ettiğim ve sizleri sevdiğim için çok mutluyum.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!