Görüş Bildir
Haberler
Bu Sektör Fazla Acımasız! Harika İşlere İmza Atıp Sonunda İflas Eden 14 Oyun Firması

Bu Sektör Fazla Acımasız! Harika İşlere İmza Atıp Sonunda İflas Eden 14 Oyun Firması

29.01.2018 - 13:23

Günümüzde oyun firmaları çok fazla yatırım yapıp aynı oranda da para kazanıyorlar. Artık sektör o kadar gelişti ki, yapılan oyunlar ve kazançlar yüz milyon dolarlarla ölçülüyor. Ama her zaman işler bu kadar güzel gitmeyebiliyor. Harcanan paraların karşılığı alınamıyor, şirketler kapanıp batabiliyor.

Yakından tanıdığımız ancak sonu kötü olan 14 oyun firmasına bir göz atalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. THQ

1. THQ

Darksiders, Saints Row, WWE gibi serileriyle bildiğimiz, bir dönemin efsane oyun şirketlerinden biri olan THQ'nun hikayesi kötü bitenlerden. Yapılan büyük bütçeli oyunların geri dönüşünün olmaması, 2013 yılında şirketin sonunu getirmişti.

2. Ensemble Studios

2. Ensemble Studios

İsmen bu firma size yabancı gelebilir ama yaptıkları oyunlardan bir tanesi hepimiz için hala efsane statüsünde. Ensemble Studios, Age of Empires serisinin hayatımıza katan firmaydı. Ancak bu başarının devamlılığının gelmemesi, 2009 yılında Microsoft tarafından kapatılmalarına neden olmuştu.

3. Lionhead Studios

3. Lionhead Studios

Lionhead şirketi de Microsoft tarafından kapatılanlar arasında. Fable, Black and White ve The Movies gibi harika oyunları yapmış olsalar da, gelecekleri iç açıcı olmadı. Fable Legends oyununun geliştirmeye başladıktan yaklaşık 2 sene sonra, 2016 yılında hem oyun iptal edildi hem de şirket kapatıldı.

4. Guerrilla Cambridge

4. Guerrilla Cambridge

Aslında Guerrilla Games hala hayatını sürdürüyor. Millenium Interactive adıyla oyun piyasasında yer alırken 1997 yılında Sony tarafından satın alınıp Guerrilla ile birleştirilmişti. Killzone: Mercenary ve RIGS oyunları, üzerinde çalıştıkları son işler oldu. 2017 yılında Sony tarafından kapatılma kararı alındı.

5. Maxis

5. Maxis

Bu ismi de bilmeyenimiz yoktur. Sims ve Sims City gibi oyunların tümünde bu firmanın imzası vardı. 2015 yılında şirket çalışanlarının büyük bir çoğunluğu başka firmalara geçmeye başladı. Bunun ardından da şirket kapatıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bizarre Creations

6. Bizarre Creations

James Bond 007: Blood Stone ve Blur şirketin en bilinen oyunlarıydı. Satış kararı alındıktan sonra şirket alıcı bulamadı. Daha sonra da kapatılmasıyla bir hikaye son bulmuş oldu.

7. Silicon Knights

7. Silicon Knights

Kanadalı oyun firması Silicon Knights, Eternal Darkness ve Metal Gear Solid: The Twin Snakes gibi oyunlarda imzasını bulunduruyordu. 2014 yılında, şu anda adını Fortnite oyunuyla sıkça duyduğumuz Epic Games ile davalık duruma geldiler. Bu davadaki büyük mali kayıplar şirketi iflasa ve kapanışa sürükledi.

8. Psygnosis

8. Psygnosis

Destructuon Derby, Formula 1 ve Wipeout gibi oyunların altına imzasını atmış olan Psygnosis'in kapatılışı biraz trajik oldu. 1993 yılında Sony tarafından satın alındılar. 2000 yılında isimleri değişse de onlar oyunlarını yapmaya devam etti. 2012'de Sony tarafından kapatılana kadar.

9. Acclaim Entertainment

9. Acclaim Entertainment

Acclaim'in adını ve logosunu görünce kapatılmasına inanmak gerçekten çok zor oluyor. Turok, Mortal Kombat, NBA Jam, Burnout, Spider Man gibi saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok oyun bu firmanın ellerinden çıktı. 2004 yılında kepenkleri kapattığında, oyun sektörünün aslında ne kadar acımasız olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

10. Free Radical Desing

10. Free Radical Desing

Şirket, döneminde çılgın popülerliğe ulaşmış olan TimeSplitters serisinin geliştirici ve yaratıcısıydı. 2006-2008 yılları arasında Star Wars: Battlefront 3 üzerinde çalıştılar ve neredeyse projeyi tamamlama aşamasına geldiler. Ancak projenin tam bu noktada iptal edilmesi şirketi büyük bir maddi sıkıntının içerisine soktu. Crytek tarafından satın alındıktan sonra, 2014 yılında kapatıldılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Zipper Interactive

11. Zipper Interactive

Zipper Interactive, yıllar boyunca büyük işler başardılar. İlk patlamalarını zor ama harika bir oyun olan MechWarrior 3 ile yaptılar. En çok hatırlanacakları oyun ise SOCOM: US Navy Seals'dır. En son PS Vita için oyun geliştirme üzerine çalışmalar yaparlarken, 2012 yılında Sony tarafından kapatıldı.

12. Evolution Studios

12. Evolution Studios

Yarış oyunları hayranları bu ismi zaten biliyorlardır. Yıllarca hepimizin oynadığı WRC serisinin arkasında bu şirket vardı. Aynı zamanda MotorStorm ve Driveclub gibi iki harika oyunu da hayatımıza kattılar. Driveclub'a fazla odaklanmak şirketin sonunu getirdi ve 2016 yılında Sony tarafından kapatıldı. Şirket çalışanları yarış oyunlarını başarılı bir şekilde hayatımıza katan Codemasters'a katıldı.

13. Pandemic Studios

13. Pandemic Studios

Şirket kapatılana kadar çok büyük işler başarmıştı. Mercenaries ve Destroy All Humans gibi oyunların altına imzalarını attılar. Star Wars Battlefront ve Battlefront 2'nin orijinal serilerini de geliştirdiler. 2008 yılında EA tarafından satın alındıktan bir yıl sonra yapılan büyük işten çıkarımların neticesinde kapatıldı.

14. Neversoft

14. Neversoft

Bu logo bir çoğunuzu çocukluğunuza götürmüştür. Spider Man ve Tony Hawk Pro Skater gibi harika işlere imza attılar. Daha sonra Infinity Ward firmasıyla birleşip Call of Duty: Ghosts'un geliştirilmesine katkıda bulundular. Ancak sonunda sessiz sedasız kapanan firmalar arasında yerlerini aldılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
18
9
8
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın