onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
BM'den Uyarı: 'Vahşi Yaşam Sömürülmeye Devam Ederse Salgın Hastalıklar Artacak'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

BM'den Uyarı: 'Vahşi Yaşam Sömürülmeye Devam Ederse Salgın Hastalıklar Artacak'

Birleşmiş Milletler uzmanları, hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların arttığını ve vahşi yaşam ile çevrenin korunması için harekete geçilmezse, salgın hastalıkların artacağı uyarısında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uzmanlara göre COVID-19 gibi hastalıkların artış nedeni, hayvansal proteine olan yüksek talep ve sürdürülebilir olmayan tarım politikaları

Uzmanlara göre COVID-19 gibi hastalıkların artış nedeni, hayvansal proteine olan yüksek talep ve sürdürülebilir olmayan tarım politikaları

Ebola, batı nil virüsü, sars ve 2020 yılına damgasını vuran COVID-19, tüm dünyayı endişelendirmeye devam ediyor. Zoonotik hastalıklar yılda 2 milyon kişinin ölümüne neden olurken, COVID-19'un dünya ekonomisine 2 yıllık zararının 9 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. 

BBC Türkçe'nin haberine göre, BM uzmanları COVID-19 gibi hastalıkların nedeni olarak, hayvansal proteine olan talebin artmasının yanı sıra, sürdürülebilir olmayan tarım politikaları ve iklim değişikliğini öne sürdü.

Hayvanlar ve insanların etkileşim yolları değişiyor

Hayvanlar ve insanların etkileşim yolları değişiyor

Hayvanlar ve insanlar arası etkileşim kaynaklı hastalıkların yarattığı endişe giderek artıyor. Ancak insanlara sıçrama otomatik olmuyor. 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nün hazırladığı rapora göre, bu sıçramanın ardındaki nedenler arasında arazi tahribatı, vahşi yaşamın sömürülmesi, kaynak çıkarımı ve iklim değişikliği gibi yollarla doğal çevrenin bozulması yer alıyor. Bu etkenler, hayvanlar ve insanların etkileşim yollarını değiştiriyor.

'Son yüz yılda, yeni koronavirüslerden kaynaklı altı salgın gördük'

'Son yüz yılda, yeni koronavirüslerden kaynaklı altı salgın gördük'

BM Çevre Programı'nın Genel Sekreteri ve İcra Direktörü Inger Andersen 'Son yüz yılda, yeni koronavirüslerden kaynaklı altı salgın gördük. Son 20 yılda ve Covid-19'dan önce zoonotik hastalıkların yarattığı ekonomik zarar 100 milyar dolardı' dedi.

Andersen ayrıca, orta ve düşük gelirli ülkelerde her yıl şarbon, sığır tüberkülozu ve kuduz gibi ihmal edilmiş endemik zoonotik hastalıklar nedeniyle iki milyon kişinin öldüğünü' söyledi.

BM yetkilisi, 'Bunlar sıklıkla karmaşık kalkınma sorunları olan, hayvancılığa ve vahşi yaşama yakınlığa yüksek derecede bağlı topluluklar' ifadesini de kullandı.

'Et üretimi son 50 yılda yüzde 260 arttı'

'Et üretimi son 50 yılda yüzde 260 arttı'

Andersen, örneğin et üretiminin son 50 yılda yüzde 260 arttığını ifade ederek şunları söyledi:

'Tarımı yoğunlaştırdık, altyapıyı genişlettik, vahşi yaşamın hilafına kaynakları alıp, götürdük. Barajlar, tarımsal sulama ve kapalı ortamlarda yoğun hayvan yetiştiriciliği, insanlardaki salgın hastalıkların yüzde 25'iyle ilişkilendiriliyor. Seyahat, nakliye ve yiyecek tedarik zincirleri sınırları ve mesafeleri anlamsız hale getirdi. İklim değişikliği de patojenlerin yayılmasına katkıda bulundu.'

BM yetkilisi 'Bilim, ekosistemlerimizi yok edip, vahşi yaşamı sömürmeye devam edersek, hastalıkların önümüzdeki yıllarda hayvanlardan insanlara sıçrayacağı konusunda net. Gelecekteki salgınları önlemek istiyorsak, doğal çevremizi korumanın üzerinde daha çok durmalıyız' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
24
5
3
3
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lestat

Kendine saygısı olmayan canlıların doğaya, hayvanlara saygı duymasını beklemek, bilemedim.

Ayla Eflatun

....yesinler ne bulurlarsa yiyorlar ibne ler...midesizler...

Ümit Mustafa

....k yesin bencil insanlık.. bi salın doğayı ... insanlık kendini savaşlardan şu vahşiliklerden ayırabilse kendini geliştirmeye ayırsaydı çok güzel bir düny... Devamını Gör