Birbirinden Lezzetli Tarifleri ve Oldukça İlginç Tarihleriyle Türkiye'nin 81 İlinden Tam 81 Adet Yöresel Yemek
Birbirinden Lezzetli Tarifleri ve Oldukça İlginç Tarihleriyle Türkiye'nin 81 İlinden Tam 81 Adet Yöresel Yemek
Türkiye'mizin her köşesinden lezzet fışkırıyor biliyorsunuz. Her şehrin kendine özel ve yerel lezzetlerini sizler için tek tek yazdık. İşte Türkiye'nin 81 ilinin 81 lezzeti...
1. Adana-Adana Kebabı. 2004 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan tescil belgesini alan bu kebap Türkiye'nin en çok bilinen kebabı. Her ne kadar kebabın tarihi çok eski olsa da Adana kebabın bildiğimiz anlamdaki şekli ise 19. yüzyılda tarihi çarşı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıkıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Adıyaman-Adıyaman Etsiz Çiğ Köftesi. Adıyaman çiğ köftesi 12.07.2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Çiğ köftenin çıkışı hakkında iki görüş bulunmaktadır. Biri bundan 4000 yıl önce Hz. İbrahim döneminde, diğer ise Kommagene Krallığı'nda bulunduğudur.
3. Afyonkarahisar-Afyon Kebabı. Afyon kebabı 29.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Özellikle bu bölgede davetlerde, kutlamalarda ve taziyelerde ikram edilen bu kebabın diğer bir adı ramazan ayında tüketildiği için ramazan kebabıdır.
4. Ağrı-Abdigör Köftesi. Abdigör Köftesi 25.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. 17. yüzyılda IV. Murat'ın İran seferinde sağ kolunu kaybettiği için çolak lakabını alan Doğubeyazıt Sancak Beyi Abdi Paşa'nın midesindeki bir rahatsızlık sebebiyle et yemekleri yiyememesi üzerine yapılmış bu yemek aynı zamanda Türkiye'nin en eski diyet yemeklerinden biridir!
5. Amasya-Amasya Baklalı Dolması. Amasya Baklalı Dolması 17.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Amasya baklalı dolmasının kökenleri geçmişe dayanır. Özellikle bayramlarda ve düğünlerde yapılan bu dolma, bakliyatın bereket sembolü olması dolayısıyla yeni evli çiftin evine bereket getirmesi amacıyla da yapılır.
7. Antalya-Antalya Piyazı. Antalya Piyazı 29.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Farsça piyaz soğan manasına gelir. Fasülye ise Osmanlı topraklarına 19. yüzyıl ile girmiştir. Antalya Piyazının bu sebeple geçmişi 100 yıllıktır. Antalya piyazını diğer piyazlardan ayıran en önemli şey ilk olarak fasülyenin üzerine dökülen tahinli sos, ikinci olarak da başka yörelerde piyaz salata olarak bilinirken burada ana yemek olarak tüketilmesidir.
8. Artvin-Puçuko. Puçuko 26.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Puçuko yörede kurutulmuş taze fasülye ve bu fasülyeden yapılan yemek olarak bilinir. Artvin'in ilk coğrafi tescil almış yemeğidir. Yaz aylarında toplanan kılçıklarından ayrılmış fasülyeler kurutulur ve kışın salçalı bugurlu yemeği yapılır
9. Aydın-Çine Köftesi. Çine köftesi 29.11.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Orta Asya/Mezopotamya menşeili köftenin Aydın'ın yerel lezzeti olmasının sebebi kullanılan etin Çine ilçesindeki meralarda yetiştirilip, beslenmesinde silaj ve şeker pancarı küspesi kullanılmayan, 1-1,5 yaşındaki Alaca, Esmer ve Simental ırkı erkek sığırların kaburga veya kol etlerinin kullanılması ve kendine has üretim metodunun olmasıdır.
10. Balıkesir-Susurluk Tostu. Susurluk tostu 20.11.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
11. Bilecik-Bozüyük Mercimekli Mantısı. Bozüyük mercimekli mantısı 27.07.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. İlk olarak Bozüyük ve Söğüt ilçelerinde yapılmaya başlanan bu mantının özelliği içerisinde Kayı-91 çeşidi yerel bir yeşil mercimeğin kullanılıyor olmasıdır.
12. Bingöl-Bingöl Çobantaşı Kavurması. Bingöl Çobantaşı Kavurması 25.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu kavurmayla alakalı en eski kayıtlar 1700'lere aittir. Özelliği ise meşe yaprağı ie beslenen oğlakların kullanılmasıdır.
13. Bitlis-Bitlis Büryan Kebabı. Bitlis Büryan Kebabı 26.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Biryan Farsça "tavada susuz olarak kızartılan et, kebap" manasını taşır. Bitlis'in bu yemeğinin kökeni ise IV. Murat'ın Revan seferine kadar dayanan bir geçmişe sahip. Bitlis'ten geçen IV. Murat'a çobanın çukurda pişirdiği bu eti ikram etmesine ve padişahın çok beğenmesiyle yaygınlaştığına dair görüşler bulunmakta.
14. Bolu-Yoğurtlu Bakla Çorbası. Türkiye'nin aşçı denince akıllara gelen ilk şehri olan Bolu'da yoğurtlu bakla çorbası oldukça meşhur ve yöresel bir lezzet.
15. Burdur-Burdur Şiş Köftesi. Burdur Şiş Köftesi 09.08.2010 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Burdur köftesinin en önemli özelliği içerisinde et dışında başka hiçbir şeyin olmamasıdır.
16. Bursa-Pideli Köfte. Pideli Köfte tıpkı İskender Kebap (Bursa Kebabı) gibi Bursa'nın yerel ve yöresel lezzetlerinden biridir. Tarihi Kayhan Çarşısı'nda İskender'e bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
17. Çanakkale-Melki Yemeği. Kanlıca mantarı ya da çam mantarı olarak da bilinen melkiden yapılan bu yemek Çanakkale'nin yerel lezzetidir.
18. Çankırı-Sarımsaklı Et. Sarımsaklı et, 25.07.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bir tür sulu yemek olan bu yemeğin en önemli özelliği sarımsakların kabuklarıyla konmasıdır.
19. Çorum-Çorum Kuru Mantısı. Çorum Kuru Mantısı 22.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu mantının özelliği kızartılarak yapılmasıdır.
20. Denizli-Denizli Kebabı. Beş-altı nesildir Denizlili ustalar tarafından yapılan bu kebabın özelliği el ile yenilmesidir. Denizli Kebabı yaşını doldurmamış erkek kuzulardan yapılır. Sakız ağacının gövdesinden ve kollarından kesilen kütükler pişirmede kullanılır.
21. Diyarbakır-Diyarbakır Kaburga Dolması. Diyarbakır-Diyarbakır Kaburga Dolması 20.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Pişirilmesi 4 saati bulan bu et yemeğinin en büyük lezzet vericisi iç pilavında kullanılan reyhandır.
22. Edirne-Edirne Tava Ciğeri Edirne Tava Ciğeri, 25.02.2010 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Dana ciğerinden yapılan bu yemek için özel bir cins alüminyumdan tava kullanılır.
23. Elazığ-Harput Köftesi. Bir tür içli köfte olan Harput köftesi, özel gün yemeği olarak geçer. Kökeni Osmanlı'ya dayandığı iddia edildiği için İlk tariflerinde salça bulunmaz.
24. Erzincan-Lopuk. Erzincan'ın en yöresel yemeklerinden olan lopuk, bulgur köftesidir. Anadolu'nun tahılı olan bulgurun ana yemek olarak kullanıldığı bir tür yokluk mutfağı icadıdır.
25. Erzurum-Oltu Cağ Kebabı. Cağ Kebabı 22.02.2010 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Cağ ismi verilen şişlere geçirilip pişirildiği için bu ismi alan cağ kebabının ahşap şişlerine bico ismi verilir.
26. Eskişehir-Eskişehir Çiğböreği. Çiğbörek, 26.11.2012 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kırım Tatarlarının Anadolu mutfağına bir hediyesi olan çiğböreğin isim anlamının Kıpçak lehçesinde lezzet manasına gelen "şı", "çı" kelimesinden dolayı lezzetli börek olduğu ileri sürülür.
27. Gaziantep-Antep Beyranı. Antep Beyranı 13.01.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. İlk beyran dükkanı Gaziantep çarşısı içinde 1885 yılında açılmıştır. Etin ve ilikli kemiklerin kısık ateşte 12 saat pişirilmesi en büyük özelliğidir.
28. Giresun-Görele Pidesi. Karadeniz denince akla gelen pide bu bağlamda adını Giresun'un Görele ilçesinden alıyor. İnce bir hamura sahip olan bu pide fırına girince şişiyor ve lezzetine doyum olmuyor. Oldukça yöresel bir lezzet olan Görele pidesi, kimilerine göre pidelerin şahı olarak adlandırılıyor.
29. Gümüşhane-Kelkit Ketesi. Kelkit Ketesi 02.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kete, Ermenice "gata" külde pişmiş çörek kelimesinden türetilmiştir. Çoğu yörenin kendine has ketesinin olduğu bilinmekle birlikte en erken kete kayıtlarına 14. yüzyılda ulaşılmaktadır.
30. Hakkari-Kıris. Kıris 19.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kırisin tarihi 150-200 yıllıktır. Tıpkı Nuh Tufanı gibi, bir kıtlık zamanı yemeğidir. Kökeni Hakkari Krallarından Mir Nesrullah zamanına dayandığı rivayet edilir. Bu yemeğin en önemli özelliklerinden biri içinde et, bulgur gibi gıdaların yanı sıra ceviz kuru üzüm gibi yiyecekleri barındırmasıdır.
31. Hatay-Antakya Kağıt Kebabı. Antakya Kağıt Kebabı, 24.08.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kağıttan hallice incelikte bir kebap olduğu için bu ismi almıştır.
32. Isparta-Uluborlu Banağı. Uluborlu Banağı, 15.02.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bir çeşit et yemeği olan banak, ekmek parçası demektir. Uluborlu Banağı'nın en önemli özelliği ise Kapı Dağı'nda gezen koyun ya da kuzu etinden yapılmasıdır. Yemeğin suyuna ekmek banarak yenildiğinden dolayı yemeğin ismi banak olarak anılmaktadır.
33. İçel(Mersin)-Mersin Tantunisi. Mersin Tantunisi 21.03.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. İsmin Moğolca atıştırmak manasına gelen "tamturi"den türetildiği rivayet edilir lakin kesin bir bilgi bulunamamaktadır. Dana etinin yağlı kaburga kısmı ve pamuk yağının kullanılması bu yemeğe özgüdür.
34. İstanbul-Sultanahmet Köftesi. Sultanahmet Köftesi, Sultanahmet'te 1920 yılında açılmış bir köftecidir. Mehmet Seracettin Efendi'nin kurduğu bu köfteci, baharatsız köfte, irmik helvası ve piyazdan oluşan klasik menüsüyle İstanbul mutfağının önemli lezzetlerinden biri haline gelmiştir.
35. İzmir-Kuzu Etli Şevketibostan. Girit Mutfağı'na ait olan bu yemeğin isim manası, şevket (dikenli bitki) bostan (farsça çiçek bahçesi/bahçe)'dan gelmektedir. Dikenli bir bitki olan şevketibostan İzmir'e ait nadide ve enfes yemeklerden biridir. Oldukça yerel ve yöresel bu yemeğin orijinali kuzu etiyle yapılır.
36. Kars-Kars Kazı Yemeği. Kars'ın geleneksel yemeklerinden biri olan Kaz yemeği, bölgede yetişen kazların doğal ortamda beslenmelerinden dolayı oldukça meşhur olmuş bir yiyecektir. Geleceksel olarak tandırlarda pişirilen bu yemek bulgur pilavıyla servis edilir.
37. Kastamonu-Kastamonu Simit Tiridi. Kastamonu Simit Tiridi 16.12.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Tirit Farsça'da süte ya da suya bandırılmış ekmek manasına gelir. Bu yemeğin özelliği ise Kastamonu simidinin et suyuna batırılarak yapılmasıdır.
38. Kayseri-Kayseri Mantısı. Kayseri Mantısı 10.06.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Mantı neredeyse her coğrafyada vardır. İsim kökeni Moğolca mantu "bohça biçiminde hamur parçalarıyla yapılan yemek"ten geldiği iddia edilir. Kayseri mantısı ise artık bir marka haline gelmiştir.
39. Kırklareli-Labada Boranisi. Labada, dere kenarlarında ve sulak yerlerde yetişen bir tür yeşil bitkidir. Borani ise her türlü sebze yemeğine verilen isimdir. Kırklareli'ne özgü bu otla pişirilen labada boranisi, yörenin en yerel lezzetlerinden biridir.
40. Kırşehir-Kırşehir Çullaması. Kırşehir Çullaması 01.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kırşehir Çullaması tavuk etlerinden yapılan yöre adı ile özdeşleşmiş bir tür tavuk yemeğidir. Yemeğin ana bileşenleri tavuk eti, tavuk suyu, tereyağı ve undur.
41. Kocaeli-Ciğceli Kavurması. Süt kaymağına verilen isim olan ciğce, bu kavurmada kullanıldığı için ismini almıştır. Yöresel bir yemek olan ciğceli kavurması oldukça yumuşak etiyle meşhurdur.
42. Konya-Konya Etliekmek. Konya Etliekmek 09.06.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. İlk olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen etliekmeğin bilinen tarihi günümüzde ayakta olmayan Konya Kebapçılar Çarşısı'nda ortaya çıktığı bilinmektedir. Konya ile özdeşleşen bir yemek olan etliekmeğin en önemli özelliği el maharetiyle açılan incecik bir hamurunun olmasıdır.
43. Kütahya-Kızılcık Tarhanası. Kızılcık Tarhanası 26.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kütahya Kızılcık Tarhanası, ergin kızılcık meyvelerinin püre haline getirilerek kaynatılıp; buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan, pembemsi renge sahip bir tarhanadır. Tamamen yöreye özgü bir yemektir.
44. Malatya-Arapgir Dolaması. Arapgir Dolaması 24.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Arapgir Dolaması geçmişte yalnızca çekilmiş kuyruk yağının bulgurla yoğrulması ile hazırlanırken günümüzde kıyma ve çekilmiş kuyruk yağı ile hazırlanır. Bu sebeple yemeğe eskiden kuyruk dolması da denilirdi.
45. Manisa-Akhisar Köftesi. Akhisar Köftesi 09.01.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu köftenin ayırt edici özelliği Alaca Dana etinin köfte hamuru olarak işlenmesinden gelir.
46. Kahramanmaraş-Maraş Tarhanası. Maraş tarhanası 23.02.2012 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Maraş tarhanasının özelliği toz şeklinde olması değil, ince kuru plakalar şeklinde salçasız ve beyaz renkli olmasıdır.
47. Mardin-Mardin Kaburga Dolması. Kaburga dolması 23.12.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Pek çok kültürün harman şekilde birlikte yaşadığı Mardin'de kaburga dolması özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yapılışı yüzyıllardır devam etmektedir.
48. Muğla-Milas Tepsi Böreği. Milas Tepsi Böreği 23.11.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Milas tepsi böreğinin özelliği, Milas yöresinde doğada kendiliğinden yetişen ve pek çok çeşidi bulunan otların, Milas yöresine ait olan çökelek peynirinin, Milas ilçe sınırları içerisinde memecik türü zeytinlerden çıkarılan bol zeytinyağından oluşan bir börek olmasıdır.
49. Muş-Çorti Aşı. Çorti aşı 10.01.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Çorti, bir çeşit turşudur. Ufak doğranan lahana yapraklarının ve reyhan, pul biber, limon ve tuz ile su eklenerek kavanozlara basılması ile yapılır. Çortinin ekşi olması için nohut veya ekşitilmiş hamur kullanılır. Çorti diğer turşulardan farkı sirke eklenmemesidir. Çorti turşusundan yapılan yemeğe çorti aşı denir.
50. Nevşehir-Nevşehir Testi Kebabı. Testi Kebabı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Testi kebabının en önemli özelliği Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yapılan testilerin içinde pişirilmesidir.
51. Niğde-Niğde Tava. Niğde tavanın özelliği bu et yemeğinin coğrafi şartlara uygun olarak toprak kaplarda pişirilmesidir.
52. Ordu-Mısır Yarmalı Aş Sarması. Yörenin tüm lezzetlerini içinde bulunduran bu yemek Ordu'nun yerel yemeklerinden biridir. Sarma, asma yaprağıyla değil, kara lahanadan yapılır.
53. Rize-Rize Muhlaması. Rize muhlaması 26.03.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Muhlama, kuymaktan yapılışı ve bazı malzemeleri farklı olmasına rağmen çoğu yerde bu ikisi aynı yemek olarak geçer. Trabzon'un kuymağı, Rize'nin muhlaması meşhurdur...
54. Sakarya-Adapazarı Islama Köftesi. Adapazarı Islama Köftesi, 08.01.2013 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu yemeğin en önemli özelliği ekmeğin kemik sulu ve kırmızı toz biberli bir sosa batırılmasıdır. Birinci ve İkinci Balkan Savaşları'ndan sonra Sakarya'ya göç eden Balkan göçmenlerinin köftesi ve yokluk zamanlarının bir yemeği olan bayat kemik suyunda ıslatılarak yenen ekmek birleşmiş ve meşhur ıslama köfte ortaya çıkmıştır.
55. Samsun-Bafra Pidesi. Bafra Pidesi 18.11.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bafra pidesini diğer pidelerden ayıran en önemli özelliği kapalı bir pide olması ve ürünlerin Bafra'ya özgü olmasıdır.
56. Siirt-Perde Pilavı. Perde pilavı 15.07.2004 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu yemeğin ayırt edici yanı pilavın kapalı bir hamur içinde pişirilmesidir.
57. Sinop-Sinop Mantısı. Sinop Mantısı 20.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Sinop mantısı, kulak şeklinde katlanması sebebiyle kulak mantısı ismini de alır. Aynı zamanda yarısı ceviz, yarısı yoğurtla servis edildiği için diğer mantılardan ayrılır.
58. Sivas-Sivas Köftesi. Sivas Köftesi 31.01.2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Sivas köftesini diğer köftelerden ayıran en önemli özellik köfte yapılırken içine tuz haricinde hiçbir baharat katılmamasıdır.
59. Tekirdağ-Tekirdağ Köftesi. Tekirdağ Köftesi, 07.08.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Tekirdağ köftesi, 1910 yıllarında bu köftenin icat sahibi Hacıköylü Hüseyin Ağa tarafından bulunmuş, ardından Mestan Özcan'ın babası ve amcası tarafından 1953'te ilk dükkan açılıp kurumsallaşmıştır.
60. Tokat-Tokat Kebabı. Tokat Kebabı 31.07.2015 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Tokat biberi, Tokat'ta yetişen Karakaya koyunlarının kullanılması Tokat kebabını diğer kebaplardan ayırır.
61. Trabzon-Akçaabat Köftesi. Akçaabat Köftesi, 10.05.2010 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Akçaabat Köftesi, Akçaabat'ta yetişen sığırlardan yapılır. 1930'larda Akçaabat'taki lokantacılar tarafından bulunan bu eşsiz lezzet Trabzon mutfak kültürü ile özdeşleşmiştir.
62. Tunceli-Zerfet (Babuko,Sîr). Zerfet, Tunceli'nin ve tüm Dersim bölgesinin geleneksel yemeğidir. Zerfetin isim kökeni Kürtçe-Zazaca'da mektup ve parçalamak manalarını taşır. Yapımından dolayı bu ismi aldığı düşünülmektedir.
63. Şanlıurfa-Şanlıurfa Çiğ Köftesi. Urfa çiğ köftesi 18.03.2009 yılında Coğrafi İşaret Tescilini almıştır. Bu çiğköftenin özelliği etle yapılmasıdır. Çiğköftenin tarihi ise en az 1000 yıllıktır.
64. Uşak-Uşak Tarhanası. Uşak tarhanası, 21.03.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu tarhananın bu kadar meşhur olmasının sebebi ise, Uşak'ın iklim koşullarından dolayı fermantasyonun daha düşük sıcaklıklarda ve daha uzun sürede gerçekleşmesidir. Bu süreç tarhananın lezzetini arttırmakta ve diğer tarhanalardan ayırmaktadır.
65. Van-Van Keledoşu. Keledoş, 08.11.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Keledoş ismi, dağlarda yetişen ve Latince adı alba öaxala olan keledoş (ak pancar otu) otundan gelmektedir.
66. Yozgat-Yozgat Arabaşısı. Yozgat Arabaşısı, 27.12.2013 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Arabaş kelimesi Türklerin yatmadan önceki zaman dilimine tekabül etmektedir. Çorbanın ismi de buradan gelir.
67. Zonguldak-Çükündür Mancarı. Çükündür daha çok halk arasındaki ismidir, asıl ismi kırmızı pancardır. Kırmızı pancardan yapılan bu yemek Zonguldak'ta çok meşhurdur.
68. Aksaray-Tulum Kebabı. Tulum kebabı 15.02.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Aksaray Tulum Kebabı, geçmişte çobanların yaptığı bir yemektir. Çobanlar sürülerini otlatırken yola çıkmadan evvel bir kuyu kazarlar, koyundan çıkardıkları tulumun içini yanlarında getirdikleri baharatlarla sıvarlar, içerisine büyük et parçalarını koyduktan sonra tulumu dikerler ve pişirirlerdi. Tulumun yanmaması için ise altına ve üstüne çevreden topladıkları kalın yaprakları serer, toprak serper ve en üstüne ateş yakarlardı. Bu ateş, dışarıdan kebabın piştiğinin anlaşılmaması için yakılırdı. Çobanlar sürü otlatmaktan döndükleri zaman kuyuyu açar ve pişen kebabı orada yerlerdi.
69. Bayburt-Kara Pancar Yemeği. Kara pancar yemeği 18.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Yöreye ait olan otlarla pişirilen bu yemek çok eski zamanlardan beri yapılmakta ve tüketilmektedir.
70. Karaman-Töğmeken Yemeği. Töğmeken Karaman'da semiz otuna verilen isimdir. Çok sıklıkla ve severek tüketilir.
71. Kırıkkale-Keskin Tava. Keskin tava 25.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Tava yemekleri Anadolu kültüründe çok eskiye dayanmaktadır, bu sebeple Kırıkkale'nin bir ilçesi olan Keskin'le özdeşleşen bu yemek, hem çok eski hem de yöresel bir lezzettir.
72. Batman-Batman Şam Böreği. Şam böreği 27.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Batman'ın yöresel bir lezzeti haline gelmiş olan Şam böreği yerli ve yabancı halk tarafından en çok tüketilen yiyecekler arasındadır.
73. Şırnak-Şımşıpe. Şımşıpe 22.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Şımşıpe, dolma demektir. Şımşıpe Şırnak ile özdeşleşmiş, tarihi çok eskilere dayanan karışık bir dolma ve sarma yemeğidir. Bu yemek M.Ö 6000-7000 yıllarında sadece soğanların doldurulması ile yapılıyordu. Yöre halkı Cizre - İdil - Güçlükonak bölgesinde yetiştirilen büyük ve iri taneli şeşreze adı verilen pirinci, yapılan Şımşıpede kullandı. Domates, kabak gibi yiyecekler çok sonradan bu yemeğe eklendi.
74. Bartın-Bartın Pirinçli Mantısı. Bartın Pirinçli Mantısı 09.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Bu mantı börek hamuru inceliğinde açılıp kare şeklinde kesilen hamur parçalarına pirinçli içharcı eklenerek hazırlanan yöresel mantıdır.
75. Ardahan-Kaz Etli Üçlü Pilav. Ardahan Kaz Eti, 24.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Ardahan Kaz Eti; Ardahan ilinde yetiştirilen yerli kazların, Linda ve Çin kazlarının karkas etlerinin kaya tuzuyla tuzlanması ve açık hava veya soğuk odada kurutulmasıyla elde edilen ettir. Bu etle yapılan pilav ise geleneksel Ardahan mutfağının bir yemeğidir.
76. Iğdır-Iğdır Omaç Aşı Çorbası. Omaç aşı çorbası, 26.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Iğdır Omaç Aşı Çorbası; evelik otu, alça, karnıkara börülcesi ve ”omaç” adı verilen küçük hamur parçalarıyla hazırlanan yöresel bir çorbadır.
77. Yalova-Milföylü Yalova Kebabı. Bu kebabın en önemli özelliği alışılmışın dışında olarak milföyle yapılmasıdır.
78. Karabük-Perohi. Perohi/piruhi kökeni Osmanlı'ya dayanan bir yemektir. Kökeni Rusça piruşkiden gelir. Bir çeşit mantıdır.
79. Kilis-Kilis Tava. Kilis Tava 02.02.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Kilis'te bu etli yemek çok uzun yıllardır bilinmekte ve yapılmaktadır.
80. Osmaniye-Zorkun Tava. Zorkun, Osmaniye'de bulunan bir yaylanın adıdır. Yemek ismini bu yayladan almıştır.
81. Düzce-Yufkalı Konuralp Pilavı. Yufkalı Konuralp Pilavı, 07.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi Tescil işareti almıştır. Konuralp, Düzce'nin bir ilçesidir. Yufkalı Konuralp Pilavı, coğrafi işaret olarak 438 sayı ile tescilli Konuralp Pirinci kullanılarak üretilir.
Yaşadığınız şehirde başka hangi yöresel yemekler var? Yorumlarda buluşalım! Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
devamı gelsın ke
içerik güzel olmuş bilgilendik de biraz bilgi düzeltmesi yapayım ...Ankara tavanın hakkını yemişsiniz... bi kere şehriyeden olur zaten düz pilav gibi resim k... Devamını Gör
Çi börektir o. Orijinde Kırım-Tatar yemeğidir. Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen "şı, çi" kelimelerinden türemiştir. Türkiye Türkçesinde malesef kend... Devamını Gör
Uşak tarhanası yanlış. Tarhana da mutlaka nohut ve fasülye bulunur çok un katılmaz, nohut ve fasülyenin fermente olmasıyla özel hale gelir. Renginin kıpkırmı... Devamını Gör