2011 yılının Mart ayında, Bütün Arap Yarımadası'nı saran Arap Baharı'nın etkisi Suriye'ye de ulaştı. Orta Doğu'nun her yanında görülen muhalif ve başlangıçta demokrasi talebiyle ortaya çıkan protestolardan Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın ve Baas Partisi'nin istifasına yönelik sesler yükselmeye başladı. Protestolar ilk başladığında sivil bir hareketti, ayrıca Esad muhalifleri silahsız eylemler yapıyordu.
Nisan 2011'de protestolar bütün ülkeyi sardı. Beşşar Esad, protestoları bastırmak için diyalogu ve demokratik yöntemleri tercih etmek yerine Suriye Ordusu'na göstericilere ateş açma emri verdi. Çok sayıda sivil öldü ve yaralandı. Ancak muhalifler protestolardan vazgeçmedi. Aylarca süren askeri kuşatmaların, baskı ve korku ortamının ardından muhalifler silahlanmaya başladı. Suriye Ordusu'ndan kaçan askerler ve sivil gönüllülerden oluşan muhalif güçler, merkezi bir liderlik olmaksızın direnişe geçtiler. Demokratik protestolar olarak başlayan hareket, bir iç savaşa dönüştü. Savaş beşinci senesinde, ardında harabeye dönmüş bir ülke, yurtlarını terk etmiş milyonlarca insan ve binlerce ölü bırakarak devam ediyor. Beşşar Esad yönetimi Rusya ve İran'dan askeri, parasal ve siyasi destek alırken, muhalifler Katar ve Suudi Arabistan'dan silah ve para desteği görüyor. 2012 sonlarındaki bir BM raporu, iç savaşın Nusayri Şebbiha milisleri ve Sünni muhalifler arasında süregiden 'bariz derecede mezhepsel bir çatışma olduğunu bildirmiş, fakat hem muhalefet, hem de rejim bunu reddetmiştir.
Raporlara göre on binlerce gösterici devlet hapishanelerinde hapsedilmiş, bu göstericiler sistematik işkenceye ve teröre maruz bırakılmıştır. Savaş sırasında rejim güçlerinin birden fazla kez kimyasal silah kullandığı ortaya çıkmıştır. Diğer yandan git gide radikalleşerek parçalara ayrılan muhalif kanatta da birçok insanlık dışı uygulama görülmeye başlanmıştır. Kafa kesme, düşman askerinin ciğerini yeme, insan yakma gibi vahşetler Suriyeli muhalif gruplar arasında son derece sıradanlaşmıştır. Suriye iç savaşı ayrıca IŞİD terörünü ortaya çıkarmış ve binlerce sivilin insanlık dışı uygulamalara maruz kalmasına sebep olmuştur.
Bugüne kadar Suriye iç savaşında, çoğunluğu sivil olmak üzere 216 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 4 milyonu aşkın insan komşu ülkelere iltica etmiş, 7 buçuk milyon Suriyeli ise ülke içinde göç etmek zorunda kalmıştır.