onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Sınavda Verilmiş En Efsane Cevap Olan "Risk Budur"un Gerçek Kahramanları

etiket Bir Sınavda Verilmiş En Efsane Cevap Olan "Risk Budur"un Gerçek Kahramanları

Eda Aytekin
23.02.2016 - 14:09 Son Güncelleme: 13.06.2019 - 12:32

Yıllardır gerçek olup olmadığını hepimizin merak ettiği bir olay var. Bir sınav esnasında hoca öğrencilerine 'risk nedir?' diye sorar ve bir öğrenci boş kağıda sadece 'risk budur' yazarak sınavı geçer. Peki bu olay gerçekten yaşandı mı? Yaşandıysa bu efsanenin oluşmasına sebep olan kahramanlar kim? Buyrun gerçekler :

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Olay tam olarak nasıl gerçekleşmişti?

Olay tam olarak nasıl gerçekleşmişti?

ODTÜ İşletme Fakültesi'nin Stratejik Yönetim dersinde hoca tek soruluk bir sınav yapmaya karar verir. Tam da dersin adının hakkını vererek tahtaya 'what is risk?' yazar. Bütün öğrenciler canhıraş bir şekilde kağıtlarını doldurmaya çalışırlarken içlerinden bir tanesi sınav kağıdına sadece 'this is risk' yazar. Tahmin ettiğiniz gibi bu zeka dolu cevaptan sonra sınavdan bir tek bu öğrenci en yüksek puanla geçer not alır.

Daha sonraki sınavda aynı hoca aynı soruyu aynı sınıfa yine sorar. Bir önceki sınavdan yüksek puan alan kahraman öğrenci yine aynı cevabı verir. Fakat bu sefer kendisi dışında herkes sınavdan geçer. Şaşkın bir şekilde hocaya bunun sebebini soran öğrenci hocanın verdiği cevapla sarsılır : 'aynı koşullar altında aynı riski iki kere alan aptaldır.'

Olayın kahramanlarını iyice merak ettiniz değil mi?

Efsane hoca : Prof. Dr. Muhan Soysal

Efsane hoca : Prof. Dr. Muhan Soysal

ODTÜ İşletme'nin en sevilen hocalarından biri olan Muhan Soysal maalesef 2006 yılında aramızdan ayrıldı. Onun verdiği derslerle ilgili anlatılan efsaneler ise hala dilden dile dolaşıyor.

Efsane öğrenci : Mehmet Ali Berkman

Efsane öğrenci : Mehmet Ali Berkman

O zamanın zeka küpü öğrencisi şu anda Aksa Holding'in yönetim kurulu başkanı olan Mehmet Ali Berkman. Gerçekten de öğrenciyken büyük adam olacağı sınavda verdiği cevaptan belliymiş.

Olayın gerçekliğine Muhan Soysal'ın biyografisi olan 'Muhan Hoca' adlı kitapta da yer verilmiş.

Muhan Hoca'dan ilginç bir ders konusu daha

Muhan Hoca'dan ilginç bir ders konusu daha

Muhan Soysal bir dersinde de yukarıdaki Picasso tablosunu tepegözle yansıtıp sınıfa gösterir. Ünlü ressamın resimlerini anlamak normal zamanlarda zaten zorken bir de ders konusu olunca öğrenciler iyice afallar. Uzunca bir süre tabloya bomboş bakarlar.

Daha sonra hoca bu ikinci resmi yansıtarak sınıfa gösterir. Bu tablo da ünlü ressam Diego Velazquez'e ait 'Las Meninas'tır. Öğrenciler dikkatli bakınca Picasso'ya ait olan birinci resmin bu son gördükleri resme bir gönderme olduğunu farkederler. Çünkü tabloda kullanılan ögeler aslında aynıdır, sadece iki farklı ressam tarafından yorumlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ve Muhan Hoca'dan inanılmaz bir hayat dersi

Sınıfın şaşkınlığı geçtikten sonra Muhan Soysal işte bu efsane hayat dersini verir öğrencilerine : 'Hayatta hiç bir şey Meninas resmi kadar belirgin ve net değildir. İş hayatı, gerçekleri size Picasso'nun resmindeki gibi şekil değiştirmiş olarak gösterir. Picasso'nun resmine bakıp Meninas'ı görebilenleriniz başarılı olacak, diğerleri kübik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkartmaktan gerçekleri hiç göremeyecek.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Uzun yıllardır Onedio’da yaratıcı içerik editörlüğü yapmaktayım. Aynı zamanda Onedio YouTube kanalında "Bana Bi Anlat" programını hazırlayıp sunuyorum. Bir dönem editörlüğün yanısıra ulusal yayın yapan özel bir radyoda program yaptım, daha sonra sahnede talk şov gösteri dünyasına adım attım. Daha önce dijital yayın yapan platformlardaki diziler için içerik editörlüğü ve senaryo katkılarında bulundum. Ayrıca tanınmış müzik gruplarının kliplerinde sanat yönetmenliği de yaptım. Editörlüğe başlamadan önce çeşitli kolektif kitaplar için yazdığım yayımlanmış yazılarım da bulunmaktadır. Arşiv karıştırmak ve müzik araştırmaları yapmak hayatımın en sevdiğim uğraşlarından. Yazı yazmanın ise dünyaya geliş sebebim olduğunu düşünüyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8441
1253
309
175
111
87
31
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ibrahim59748092

risk ishal olduğunu bile bile osurmaktır.

II for freedom

risk nedir biliyon mu misafirlikte tuvalete gitmektir o nasıl bir cesarettir öyle. öyle kağıda risk budur yazmaya benzemez.

mistral

risk beben içeride uyurken tuvalete gitmektir.

delirium

Bize böyle öğretmenlerden daha fazla lazım.