onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilim Yanıtlıyor: Görevimiz Tehlike Filmlerinde Kullanılan Birbirinden Çılgın Teknolojiler Gerçekleşebilir mi?

Bilim Yanıtlıyor: Görevimiz Tehlike Filmlerinde Kullanılan Birbirinden Çılgın Teknolojiler Gerçekleşebilir mi?

Erdem Yılmaz
17.08.2018 - 15:36 Son Güncelleme: 26.08.2018 - 09:21

Görevimiz Tehlike serisinin ilk filmi yayınlandığından bu yana tamı tamına 22 yıl geçti. Her film orijinal adında geçen 'impossible' kelimesini yansıtacak birbirinden ilginç teknolojik oyuncakla karşılaştık ve çoğu zaman bunların gerçekte üretilip üretilemeyeceğini merak ettik.

Meşhur 'Bilim insanları açıkladı!' sloganını yanımıza alıyoruz, bugüne dek yapılan bazı araştırmalar sonucunda Ethan Hunt'ın eline geçirdiği o ilginç teknolojik oyuncakları inceliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gecko Eldiven

Gecko Eldiven

Adını bir kertenkele türünden alan bu eldiven temelde Örümcek Adam gibi düz zeminlerde hareketi sağlıyor. Hunt, 2011 yılında yayınlanan 4. filmde dünyanın en uzun binalarından Burj Khalifa'ya bu elektrik destekli eldivenlerle tırmanmıştı.

Olur mu?

Olur mu?

Bu sorunun yanıtını 2014 yılında Stanford Üniversitesi'nden aldık. Yanıt evetti, sonrasında NASA bu mekaniği kullanarak uzay görevlerinde iş görebilecek bazı aygıt çalışmalarına bile başladı.

Akıllı Kontak Lens

Akıllı Kontak Lens

Yine aynı filmde Ajan Trevor Hannaway'in yüz tanıma da dahil olmak üzere birçok üstün özelliğe sahip bir kontak lens kullandığını gördük. Akıllı gözlükle zaten kafamıza koyduğumuz bu 'akıllı' göz aygıtlarının herhalde en gelişmişiydi.

Şu an üretilmiş ve artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan bir kontak lens yok.

Şu an üretilmiş ve artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan bir kontak lens yok.

Fakat çok fazla bilgi akışının gerçekleşebileceği akıllı kontak lenslerin en erken üç yıl içerisinde tasarlanarak piyasa sürüleceğine dair öngörüler var. Hatta Samsung ve Sony gibi teknoloji devlerinin şimdiden akıllı kontak lenslere dair pantentleri aldıklarını düşündüğümüzde bu teknolojiyle karşılaşmaya hazır olmamız gerekebilir.

Ses Kopyalayan Cihaz

Ses Kopyalayan Cihaz

Ses değiştirmekten bahsetmiyoruz, belirtelim. 12 yıl önce, 3. filmde silah satıcısı Owen Davian, bir kart üzerinde yazan cümleleri okudu ve bu sesi analiz ederek onun ses tonu gırtlağa entegre edilen bir dönüştürücü vasıtasıyla bir başkasına aktarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bir başkasının konuşmasını söylediği kelimeler analiz edilerek taklit edebilmek üst düzeyde olmasa da mümkün fakat...

Görevimiz Tehlike'de olduğu gibi bir anda alınan sesin birkaç dakikalık işlem sonrasında boğazımıza yerleştirdiğimiz bir dönüştürücüyle bizim sesimizle yer değiştirmesi, pek mümkün değil. Hatta yakın geleceği geçelim, uzak gelecekte de pek imkân olacak gibi görünmüyor.

Ayakları biraz daha yere basan bir versiyonu hayata geçmek üzere, en azından onunla yetinmeye çalışalım.

Ayakları biraz daha yere basan bir versiyonu hayata geçmek üzere, en azından onunla yetinmeye çalışalım.

Nörobilimci Edward Chang ve araştırma ekibi beynimizden aldığı sinyalleri algılayıp analiz ederek ortaya sesli konuşma çıkarabilecek kablosuz bir aygıt üzerinde çalışıyor.

Yürüyüş Tanıma Cihazı

Serinin 3 yıl önce vizyona giren 5. filminde Ajan Dunn büyük bir titizlikle korunan bölgeye giriş yapmaya çalışırken tıpkı parmak izinden kimliği tanıyan cihazlar gibi, kişinin yürüyüşüyle kimlik tespiti yapan bir cihazın içerisinden geçti.

Olur mu? Yanıt evet fakat bu sefer geleceğe değil, geçmişe gitmemiz gerekiyor.

Olur mu? Yanıt evet fakat bu sefer geleceğe değil, geçmişe gitmemiz gerekiyor.

2008 yılında Southampton Üniversitesi'nden profesör Mark Nixon Yürüyüş Tüneli adını verdiği bir kimlik tanımlayıcı oda tasarladı. Yürüme biçimlerindeki detaylarla kişileri hafızasına kaydeden cihaz sonrasında içerisinden kimin geçtiğini tanımlayabiliyordu.

10 yıl sonra bu sistemde yapılan güncellemeler sonucunda aynı cihaz neredeyse 20 metre öteden yürüyüş analizi yapabiliyor.

Maglev Giysisi

5. filmde bizler nefesimizi tutmuşken Ajan Brandt onlarca metre yükseklikten atlar... Fakat tam olarak yukarıdaki gibi asılı kalır. Manyetik etkiyle havaya kaldıran giysisi onu hayatta tutmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2009 yılında NASA laboratuvarları tıpkı buna benzer bir görev için işe koyuldu.

Manyetik bir bobin vasıtasıyla insanları tıpkı uçuyormuş gibi havada tutabilmek mümkün olabilirdi. Fizikçi Kevin Grazier bu tip bir vaatte bulunabilmek için bunu gerçekleştirecek koşullarda çok büyük bir manyetik alan oluşturması gerektiğini belirtiyor. Tıpkı bir MRI cihazı gibi.

Takip Cihaz İmplantı

Takip Cihaz İmplantı

Serinin son filminde insan teninin altına yerleştirilebilen bir takip cihazı kullanıyor. Öylesine minimal bir takip cihazı ki, yerini tespit edebilmek için uzunca bir süre ayırmak gerekiyor.

Takip cihazı gibi kapsamlı olmasa da bir benzeri, garip bir amaç için denendi.

Takip cihazı gibi kapsamlı olmasa da bir benzeri, garip bir amaç için denendi.

Wisconsin’de bir teknoloji şirketi çalışanlarına gönüllülük şartıyla bir teklifte bulundu. Kabul edenler ellerine yerleştirilen bir çip yardımıyla kişisel bilgisayarlarının kilitlerini sadece ellerini sallayarak açabileceklerdi. Onlarca çalışan gönüllü oldu ve başarıyla uygulandı.

Fakat bu denemenin ötesinde kişiyi takip etme imkânı sağlayacak bu tip bir uygulamanın tene çok yakın bir noktada ameliyat seviyesindeki bir işlemle gerçekleşebileceği düşünülüyor. Yani tenimize yerleştirdiğimiz mikro çiplerle lokasyon tayininde bulunmak, şimdilik imkânsız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
25
13
5
3
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Richard Kruspe

Geçmişte izleyip vaoov dediğimiz aletler bugün piyasada.Yakın veya uzak gelecekete bunlar ve daha fazlasının yapılabileceğine inancım tam.

Tan Özbay

..efendim bir gece tanımlayamadığım bir uzay cismi evimin üstünde durdu,içinden bi ışık çıktı yatak odama doğru,sonra bu ışığın içinden küçük mavi bişiy çıkt... Devamını Gör

yeldas

tom cruise teknolojiyi, özellikle bilim kurgu filmlerinde aşırı titiz bir şekilde inceliyor. olması imkansız denilen şeyleri filmlerinde kullanmıyor. bu teyi... Devamını Gör