Bilim İnsanları Uyardı: Uzun Gündüz Şekerlemesi Alzheimer'ın Erken Belirtisi Olabilir
Bilim İnsanları Uyardı: Uzun Gündüz Şekerlemesi Alzheimer'ın Erken Belirtisi Olabilir
ABD'de Kaliforniya San Francisco Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının araştırması, aşırı gündüz uykularının zihinsel gerilemenin nedeni olmaktan ziyade semptomu olabileceğini ortaya koydu. Yaşlıların gündüz uyku alışkanlıklarını izleyen bir araştırmaya göre, uzun şekerlemeler Alzheimer hastalığının habercisi olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Daha önce yapılan araştırmalarda 'siesta'nın ruh hali, uyanıklık ve zihinsel görevler performansı üzerindeki faydalarını vurgularken, son araştırma, şekerlemenin yaşlı yetişkinlerin zihinsel kabiliyetlerine yaptığı etkiyle ilgili çelişkili sonuçların çözümlenmesine yardımcı olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kaliforniya San Francisco Üniversitesi'nin araştırması, şekerleme süresinin artmasının hafif bilişsel bozulma veya Alzheimer geliştirme ihtimalinin daha yükselmesiyle bağlantılı olduğunu buldu.
'Uzun şekerleme hızlanan yaşlanmanın bir işareti olabilir'
Araştırmada birkaç yıl boyunca ortalama yaşı 81 olan 1000'den fazla kişi izlendi. Her yıl katılımcılara 14 güne varana kadar hareketliliği takip için saat benzeri bir cihaz takıldı. 09.00-19.00 saatleri arası her uzun süreli hareketsizlik, şekerleme olarak yorumlandı.
Genel olarak günde bir saatten fazla kestiren katılımcıların Alzheimer'a yakalanma riski, günde bir saatten az kestirenlere göre yüzde 40 daha yüksek. Aynı şekilde günde en az bir kez kestiren katılımcıların günde bir kereden az kestirenlere göre Alzheimer'a yakalanma riski yüzde 40 daha yüksek.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın