Bilim İnsanları Leonardo da Vinci'nin Ünlü Tablosu ile İlgili Bir Gizeme Daha Açıklık Getirdi: Mona Lisa Etkisi Gerçek Değil!
Bilim İnsanları Leonardo da Vinci'nin Ünlü Tablosu ile İlgili Bir Gizeme Daha Açıklık Getirdi: Mona Lisa Etkisi Gerçek Değil!
Bir sanat galerisindesiniz, sakince etraftaki tabloları inceliyorsunuz. Ancak bu gezi sırasında ensenizde garip bir karıncalanma hissi oluşuverdi, sanki birileri tarafından izleniyor gibisiniz! Hatta sizi izleyenin tam karşınızda duran tablo olduğuna yemin bile edebilirsiniz. Ama işin aslı gerçekten öyle mi?
Leonardo da Vinci’nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa’dan ilham alınarak ortaya atılmış Mona Lisa Etkisi o kadar da etkili olmayabilir. Daha doğrusu bu etki Mona Lisa'nın kendisinde yok. Bilim insanları geçtiğimiz günlerde bu fenomene ismini veren Mona Lisa’nın aslında gözleriyle bizi takip etmediğini kanıtladılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Leonardo da Vinci’nin hemen hemen bütün eserlerinde gizemli durumlar, çözülemeyen sırlar ve yıllar boyu dilden dile yayılmış efsaneler söz konusudur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Olay nasıl buralara geldi derseniz, onu da şöyle özetleyelim:
Toplam 24 denek ve 2 bin denemeyle oluşturulan bu çalışmada, katılımcılara Mona Lisa tablosundan alınmış 15 kesit gösterildi. Katılımcılardan ise bu kesitlerde Mona Lisa’nın gözlerinin kendi üzerlerinde nereye odaklandığı tespit etmeleri istendi.
Ancak Mona Lisa Etkisi’nin oluşabilmesi, yani gözlerin sizi izlemesi için bu açının maksimum 5 derece olması gerekiyor. Yani Mona Lisa sizinle göz teması kurmuyor, sizin sağınıza doğru bakıyor.
Hatta Sebastian Loth ve Gernot Horstmann, olayı biraz daha ileriye taşıyıp Mona Lisa'nın kendilerini izlediğini düşünenlerin narsist eğilimleri olup olmadığına bakmaları gerektiğini söylüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bi resim için niye bu kadar uğraşırlar anlamış değilim resim işte.
Rönesans döneminde ve dünyanın en ünlü ressamlarından birinin elinden çıkmış olması, değerinden dolayı defalarca çalınmaya çalışılması, altın oranın kullanıl... Devamını Gör