Görüş Bildir
Haberler
Bildiğimiz Anlamdaki İş Dünyasını Tümden Değiştirmeye Hazırlanan 10 Muazzam Teknoloji

Bildiğimiz Anlamdaki İş Dünyasını Tümden Değiştirmeye Hazırlanan 10 Muazzam Teknoloji

Günümüzde bir dijital stetoskop, kalp atışı ve solunum seslerini kaydetme ve depolama olanağına sahip. 

Yarın aynı stetoskop, veriyi tanı ve tedavi bilgileriyle ilişkilendiren bir 'akıllı cihaz' olarak işlev görecek. 

Yapay zeka ve öğrenebilen makineler, örneğin hastane donanımları gibi çok günlük hayata dair sektörlerin içine girmeye başladı; ama hepsi bununla sınırlı değil. Birbirini çeşitli biçimlerde destekleyen, birbiriyle entegre olabilen ve birbirlerinden beslenen yepyeni teknolojiler, çok yakında özellikle de iş yaşamında vazgeçilmez çözümler haline gelecek. 

Florida Gartner ITxpo 2016 Sempozyumunda, önümüzdeki yıldan itibaren iş yaşamını ciddi anlamda şekillendirmeye başlayacak teknolojiler masaya yatırıldı. Biz de, öne çıkan 10 teknolojik gelişmeyi sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yapay zeka (AI) ve ileri düzey "öğrenebilen makineler" (ML)

Derin öğrenme, sinir ağları ve doğal dil işleme gibi teknolojileri içeren yapay zeka (AI) ve öğrenebilir makineler / makine öğrenimi (ML) dediğimiz şey; anlamak, öğrenmek, tahmin etmek, uyarlamak ve potansiyel olarak özerk çalışabilen daha gelişmiş sistemleri de kapsıyor. Bu sistemler gelecekte davranışları öğrenecek, değiştirebilecek ve daha akıllı cihazlar / programlar yaratılabilecek. Geniş paralel işlem gücü, gelişmiş algoritmalar ve algoritmaları beslemek için büyük veri kümelerinin birleşimi bu yeni çağa kaldı; gün geçtikçe de daha çok hayatlarımızda olacak.

Bankacılıkta, hileli olma ihtimaline bağlı olarak gerçek zamanlı işlemleri modellemek için bu teknikleri kullanabiliriz. Dijital yeniliği bu trendle yönlendirmek isteyen kuruluşlar da, AI ve ML'nin net ve belirli işletme değeri sunabileceği bir dizi işletme senaryosunu değerlendirmelidir.

2. Sanal kişisel asistanlar (VPA) gibi teknolojileri içeren akıllı uygulamalar

Bu uygulamalar günlük görevleri kolaylaştırarak iş yerlerini dönüştürme potansiyeline sahip. Bizim yerimize e-mail'leri önceliklendirebilir, uçak biletlerimizi alabilir ve başka pek çok şeyi yapabilirler. Bununla birlikte, akıllı uygulamalar yeni dijital asistanlarla sınırlı değil - güvenlik aletlerinden pazarlamaya, veya ERP gibi kurumsal uygulamalara kadar her mevcut yazılım kategorisi, AI destekli yeteneklerle donatılabilir. 

2018 yılına gelindiğinde Gartner, dünyanın en büyük 200 şirketinin çoğunun bunlardan yararlanacağını, müşteri deneyimini iyileştirmek için büyük veri ve analiz araçlarının tümünü kullanacağını öngörüyor.

3. Akıllı şeyler: Robotlar, drone'lar ve özerk araçlar

Bunların her biri piyasanın daha büyük bir bölümünü etkilemek ve dijital işin yeni bir safhasını desteklemek için gelişecek. Ev, ofis, fabrika ve tıbbi tesis de dahil olmak üzere, her yerde AI ile etkinleştirilmiş bu sistemlerin gücünü görebileceğiz.

Akıllı şeyler evrimleştikçe ve daha popüler hale geldiğinde, tek başına çalışarak akıllı şeylerin birbirleriyle iletişim kurdukları ve görevleri yerine getirmek için birlikte hareket ettikleri ortak bir modele geçecekler. Bununla birlikte, sorumluluk ve gizlilik gibi teknik olmayan sorunların yanı sıra, son derece uzmanlaşmış asistanların oluşturulmasının karmaşıklığı, bazı senaryolarda bu zekayı yavaşlatabilir.

4. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR)

Bu teknolojiler, bireylerin birbirleriyle etkileşime geçme biçimlerini dönüştürecek. Örneğin VR, eğitim senaryoları ve uzak eğitimler, deneyimler için kullanılabilir. Gerçek ve sanal dünyaların harmanlanmasını sağlayan AR ise, işletmelerin grafikleri gerçek objelerin üstüne bindirebilmesini sağlayacak. Örneğin bir duvarın üzerine, içinden geçecek kablolara ait grafiği bindirmek gibi.

Yine de bu teknolojiler diğer arayüz modellerinin yerine geçip onları ortadan kaldırmayacak. Fakat şu da var, zamanla bu teknolojiler yalnızca göz değil, tüm 5 duyuyu içeren hale gelecek. İşletmeler 2020'ye kadar VR ve AR'nin bir hedefe yöneltilmiş uygulamalarının peşine düşmeli.

5. Dijital ikizler

Üç ila beş yıl içerisinde, milyarlarca şey dijital ikizlerle temsil edilecek. Nedir dijital ikiz? Fiziksel bir şey ya da sistemin, dinamik bir yazılım modelidir. Ne işe yarayabilir? Fziksel dünyadaki sensörler tarafından sağlanan verilerin yanı sıra, bir parçanın çevreye nasıl tepki ve yanıt verdiğine ilişkin fizik verilerini de kullanarak, gerçek dünya koşullarını analiz etmek ve simüle etmek, değişikliklere yanıt vermek, işlemleri geliştirmek ve eklemek için kullanılabilir. 

Dijital ikizler, yetenekli kişilerin (örneğin, teknisyenler) ve geleneksel izleme cihazlarının ve kontrollerin (örn., Basınç göstergeleri) kombinasyonu için vekiller olarak işlev görür.  Tabii, gerçek dünyadaki şeylerin bakımından anlayan insanlar, veri bilimcileri ve BT uzmanlarıyla işbirliği yapmalı. Bu nedenle, bu ikizlerin çoğalmaları kültürel bir değişim gerektirir. Dijital ikizler, insanlar, işletmeler ve süreçler, simülasyon, analiz ve kontrol için gerçek dünyanın giderek daha ayrıntılı bir şekilde dijital olarak temsil edilmesini sağlayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Blockchain

6. Blockchain

Blockchain nedir? Kabaca, değer değişim işlemlerinin (bitcoin işlemleri gibi) sıralı olarak bloklar halinde gruplandığı bir kayıt defteri gibi düşünelim. Kimlik doğrulama ve tapu kayıtları gibi, günlük hayatta kullanılan işletim modellerini değiştirme vaadinde bulunduğu için öne çıkıyor. Normalde güven konusunda açıkları olabilecek alanlarda güvenilirliği sağlamak ve bilgilere şeffaf erişim imkanı getirmek bir avantaj. 

Her ne kadar ilgi şimdiden yoğun olsa da, çoğu blockchain girişimi henüz alfa veya beta aşamasında ve aşılması gereken teknolojik zorluklar da bulunuyor.

7. Konuşmalı sistemler

7. Konuşmalı sistemler

Konuşma sistemleri, 'Saat kaç' gibi çok basit sesli görüşmelerden tutun da, bir suçun şüphelisinin krokisini oluşturmak için görgü tanıklarından sözlü ifade toplamak gibi daha karmaşık etkileşimler için de kullanılabilir. Bu sistemler özel arayüz olarak metin / ses kullanmaz; ama insanlar ve makinelerin, dijital bir ağda (ör. sensörler, cihazlar, IoT sistemleri) birden fazla duyuyla (örneğin, görme, ses, dokunma vb.) iletişim kurması için kullanılabilir.

8. Dijital örgü ve sistem mimarisi (MASA)

8. Dijital örgü ve sistem mimarisi (MASA)

Dijital örgü ve hizmet mimarisi (MASA) için çok kanallı bir çözüm mimarisi diyebiliriz. Bulut ve sunucu içermeyen hesaplamayı, mikro servisleri kullanır; ayrıca modüler, esnek ve dinamik çözümler sunmak için API'lar ve etkinliklerden yaralanır. Çözümler, birden fazla cihazı kullanarak ve birden çok ağ üzerinden iletişim kurarak çoklu rollerde birden fazla kullanıcıyı destekler. Bununla birlikte, MASA, uygulama geliştiriciliğinde önemli değişiklikler gerektiren uzun vadeli bir mimari değişim.

9. Dijital teknoloji platformları

Dijital teknoloji platformları, dijital bir iş için temel taşlardır. Her organizasyonda beş dijital teknoloji platformunun bir karışımı olacak: Bilgi sistemleri, müşteri deneyimi, analitik ve istihbarat, nesnelerin interneti, AI ve konuşma sistemleri. Özellikle de yeni platformlar ve hizmetler, 2020 yılına kadar önemli bir odak noktası olacak. Şirketler, endüstri platformlarının nasıl gelişeceğini belirlemeli ve dijital işlerin zorluklarını gidermek için platformlarını geliştirme yollarını şimdiden planlamalıdır.

10. Uyarlanabilir güvenlik mimarisi

Akıllı dijital örgü, dijital teknoloji platformlarının ve uygulama mimarilerinin gelişimi, güvenliğin de akışkan ve uyarlanabilir olması anlamına geliyor. IoT (nesnelerin interneti) ortamında güvenlik, özellikle zorlayıcıdır. Güvenlik ekipleri, uygulamaların veya IoT çözümlerinin tasarımının erken safhalarında güvenliği düşünmek için uygulama mimarları, çözüm mimarları ve kurumsal mimarlar ile çalışmalıdır. Çok katmanlı güvenlik ve kullanıcı analizi, hemen hemen her şirket için bir gereklilik haline geleceği kesin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
15
12
8
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Işık Parla

öf. boş laf kalabalığı. 10 madde yazmak için bu kadar kasılmaz ki. business'çılar teknolojiden anlamadığı için teknolojiyi her gün farklı tanımlıyorlar. 5-10... Devamını Gör