Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Berkin Soruşturmasında 16 Ayda Üç Savcı Değişti, Dava Aşamasına Gelinemedi
Gezi eylemleri sırasında evinden ekmek almak için çıktığı sırada, polisin attığı biber gazı fişeğiyle vurularak 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’la ilgili soruşturma bir türlü bitirilemediği için dava aşamasına gelinmedi. Yaklaşık 1,5 yıllık soruşturmada üç savcı değişti. Berkin’in babası Sami Elvan Zete’ye, “Ben bu davada devletin samimi olduğuna inanmıyorum. 1,5 yılda hala soruşturma sürüyor. Dava açılmış değil” dedi.
Halkın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Ulusal Kriminal Büro’nun bilirkişi raporunda, talimatları veren bir polisin tespit edildiği bilgisine yer verildi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), dün yayınlanan ‘Günlük İnsan Hakları Raporu’nda, Berkin Elvan Soruşturmasına ilişkin, “Savcılığın talebine karşılık İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kimlik bilgileri yerine 4 polisin değil olay günü görevli olan 113 polisin sadece fotoğraflarını gönderdiği 11 Ekim 2014’te öğrenildi” denildi.
Berkin’in babası Sami Elvan, soruşturma dosyasına sadece bir polisinin adını girdiğini diğer üç polisin isminin olmadığını söyledi. Yaklaşık 1,5 yıldır soruşturmanın sürdüğüne dikkat çeken baba Elvan, “Devletin bu davada samimi olduğunu düşünmüyorum. Saklıyor. Hala ortada bir şey yok. Bir arpa boyu yol alamadık” dedi.
Halkın Hukuk Bürosu Berkin Elvan soruşturmasıyla ilgili bugün yazılı bir açıklama yaptı:
Bir yılı aşkın bir süredir sürüncemede bırakılan, şüpheli polislerin emniyet ve siyasi iktidar tarafından açıkça korunduğu, Berkin Elvan soruşturması dosyasına 2 Ekim 2014 tarihinde giren yeni belgelerden de bir kez daha anlaşıldı.
Konuyla ilgili Ulusal Kriminal Büro Raporu ise şöyle:
“Gelen belgeler içinde, Ulusal Kriminal Büronun 05.05.2014 tarihli bilirkişi raporunda 3. Numaralı resimle gösterilen, talimatları verdiği hem tanık anlatımlarınca hem de bilirkişi raporuyla tespit edilen komiser yardımcısı polisin (sarışın amir) adının K. E. H. olduğu belirtildi. Ancak 1, 2 ve 4 numara ile gösterilen polislerin, eşgalleri belirgin ve o zaman dilimi içinde hangi ekiplerin “görevli” olduğu belli olduğu halde açık kimlik bilgilerine ulaşılamadığı söyleniyor.
Bu belgelerin incelenmesinde yaptığımız tespitler aşağıdaki gibidir.
05.05.2014 tarihli bilirkişi raporuna dayanarak savcı Faruk BİLDİRİCİ 07.05.2014 tarihli yazıyla, bilirkişi raporunda belirlenen polislerin kimlik bilgilerini, görev yerleri ile bu tarihte hangi silahı kullandıklarının belirtilmesini istemiştir. Ancak Emniyetçe cevabi yazı, tam 4 ay 25 gün sonra, 02.10.2014 tarihinde dosyaya gönderilmiştir.
Olay günü olay yerinde “görev” yaptığı tespit edilen ve dosyaya bildirilen polis memurlarının tamamının fotoğrafı savcılık tarafından Emniyet Müdürlüğü’nden 02.05.2014 tarihinde istenmişse de, cevap, tam 5 ay sonra 02.10.2014 tarihinde dosyaya gönderilmiştir.
Dosyaya 02.10.2014 tarihinde gönderilen görüntü izleme ve tespit tutanakları, izleme tarihinden dört ay sonra dosyaya gönderilmiştir.
Gönderilen cevapta personelden bazılarına görev değişikliği nedeniyle ulaşılamadığı, bu nedenle fotoğrafların eksik gönderildiği belirtilmiştir.
Oysa ki görev yerlerinin değiştirildiği söylenen tutanağın tarihi 16.05.2014’tür. Bu tutanakta bu biçimde bilgi verildiği halde 12-13-17-18-19 Haziran tarihli görüntü izleme ve tespit tutanaklarında görev yeri değiştirilen kişilere Berkin Elvan”ın vurulma anını gösteren görüntülerin izletildiği anlaşılmaktadır. Yani görev yeri değişti denilen ve fotoğraflarına ulaşılamayan(!) kişiler 1 ay sonra kolaylıkla bulunabilmiştir.
Gelişmiş teknolojiyle fotoğraf karşılaştırmaları yapılabilen, adli tıbbın fizik ihtisas dairelerince bilimsel kriterlerle şüphelileri tespit edebilen bir teknolojiye ve gelişime sahip olduklarını söyledikleri halde, şüpheli kişilerin bulunduğu cd görüntüleri yine şüphelilere izletilmek suretiyle, hiçbir tespit yapılamaması sağlanmıştır.”
Hülya Karabağlı | ZETE